Spremni dočekajte prvo školsko zvono


Obrazovanje

školske torbe za prvake

Mnogo uzbuđenja i mnogo očekivanja – tako bi ukratko mogao da se opiše prvi školski dan jednog đaka prvaka. Novi drugovi, nova učiteljica, novo okruženje, sve je novo i neobično. I neretko možemo čuti komentare upućene prvacima: „E, sad kreću obaveze, gotovo je sa bezbrižnim detinjstvom“ i tome sličnim komentarima. Koji detetu samo mogu probuditi otpor i negativan stav prema školi. Dete će se u tom slučaju pronaći u onoj čuvenoj „Pesmi đaka prvaka“ Branka Ćopića, u kojoj đak na prilično tragičan način doživljava polazak u školu.

Pozitivan stav prema školi

Dakle, u pripremu za polazak u prvi razred spada pre svega psihološka priprema budućeg đaka. Ona podrazumeva to da se o školi priča pozitivno i da roditelj pokaže stav koji je ohrabrujući za dete. Škola je mesto druženja i sticanja novih znanja. Ma koliko bili svesni nedostataka i nekih potencijalnih problema, ne treba time oprterećivati decu.

Krenite u kupovinu stvari za školu

E to deca najviše vole. Ranac, sveske, olovke, pernice, bojice svih vrsta, rezači i gumice u svim oblicima – spisak je prilično dug, a deca obožavaju da biraju. Samo, budite oprezni da vam junaci crtanih filmova ne diktiraju kupovinu, naročito kod važnih stvari kao što su školske torbe za prvake. Stoga, ostavite crtane likove za sveske, pernice i ostalo, a ranac birajte vrlo temeljno i s naročitom pažnjom. 

Od knjižare do knjižare ili onlajn

Kad se već škola premestila u onlajn svet, u poslednjih godinu i po dana usled pandemije, zašto se kupovina za školu ne bi završila isto onlajn. Onlajn knjižare nude sve isto što i obične knjižare, marketi i megamarketi, u kojima se takođe može naći kompletan školski pribor. Mada, mnogi u dalje više vole da izaberu stvari na licu mesta, naročito kad su u pitanju školske torbe za prvake. Torbu budući đak treba da proba, da vidi da li mu odgovara. S druge strane, na osnovu opisa koji imate na onlajn knjižari, možete izabrati torbu. Ukoliko shvatite da đaku ne odgovara, može se zameniti vrlo jednostavno. 

Kako izabrati odgovarajuće školske torbe za prvake

U školske torbe za prvake treba da stane sve što je potrebno za jedan dan u školi. Već pomišljate koliko je to teško. Knjige, sveske, pernica, užina, flašica sa vodom, oprema za fizičko, pribor za likovno... Nameće se zaključak da torba sama po sebi ne sme biti teška. Međutim, mora biti izdržljiva, pogotovo ako ne planirate da kupujete novu svake školske godine. Uzmite i u obzir to da jedan prvak u proseku ima između 20 i 25 kilograma, a pun ranac je nekad težak i po šest – sedam kila. Ranac ne sme da se vuče za njim, odnosno da mu se spušta ispod leđa. Takođe, bitna je i širina naramenica. Naime, ne smeju da budu preuske ni preširoke, da bi se teret na leđima ravnomerno rasporedio. Potrebno je da ranac ima i nekoliko pregrada koje će učeniku omogućiti da bolje organizuje stvari u njemu. Kada se svi ovi uslovi ispune, e tek onda uzmite u obzir boje, dezene i omiljene likove...






Srodni tekstovi:


Kako da organizujete porodični piknik?

Porodični piknik je sjajan način da provedete vreme sa svojim najmilijima, uživate u prirodi i stvor...

Detaljnije

PAKOVANJE ZA LETOVANJE: SPISAK STVARI KOJE SE MORAJU NAĆI U VAŠEM KOFERU

Jedna od možda najčešćih i kako je neki nazivaju večitih dilema jeste ona koju vezujemo za pa...

Detaljnije

Tri osnovna uzroka povišenog krvnog pritiska

Postoji mnogo uzroka koji potencijalno mogu da izazovu povišeni krvni pritisak. Međutim, ne t...

Detaljnije

Tepisi - Bitni detalji koji utiču na izgled dnevne sobe

Dnevna soba spada u onu grupu prostorija u kojoj ukućani provode najviše vremena kako bi se o...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS