Ostrvo u gradu


Turizam Turizam



Pored Ade Ciganlije koja vam može pružiti utočište u vrelim danima u gradu, nalazi se još jedna oaza prepuna skrivenog sveta. Ukoliko sanjarite o opuštanju uz reku, Ratno ostrvo je vaš odredišni brod. 


 Nekada skriveno među tokovima reke Save, Ratno ostrvo u Zemunu izranja kao istinski dragulj beogradskog nasleđa. Ovo istorijsko ostrvo nosi sa sobom duboku priču koja seže unazad kroz vekove, pružajući gostima priliku da zakorače u prošlost dok istražuju njegove skrivene kutke. Na samom ušću Save u Dunav nalazi se Veliko ratno ostrvo, prirodna zaštićena zona. Ako planirate odmor u blizini ovog mesta na raspolaganju su vam mnogi smeštaji poput stan na dan, apartmani, hoteli… Izbor stana na dan ili apartmana omogućava vam da dublje istražite Ratno ostrvo. Možete se probuditi uz pogled na reku i osetiti duh pustolovine dok istražujete prirodne staze i istorijske spomenike. U večernjim časovima, zvuk reke postaje vaša pesma uspavanka, donoseći vam miran san.


Ratno ostrvo kroz istoriju 


 Lido, tj. Ratno ostrvo je dobilo naziv verovatno zbog svoje pozicije koju je vojska koristila tokom ratova koji su bili. Danas je Lido mesto za odmor i uživanje.

Samo ostrvo se sastoji se od dva ostrva, jednog većeg i drugog manje i kanala koji protiče kroz ostrvo. Cela povrsina ostrva je oko 2km u širini i dužini. Pored plaže, turističkog odmora, uživanja i kupanja na Lidu postoji i deo koji je namenjen za rekreativce. Ovaj deo Lida planiran je za šetnje. Postoje uredjenje pešačke staze koji mogu zadovoljiti one turiste koje vole malo aktivniji odmor, uz šetnju da uživaju u blizini reke i okruženi zelenilom. Celo ostrvo je prekriveno šumom, između kojih se nalaze livade, a po obodu peščane plaže. Divan cvrkut ptica koji dolazi iz šume skoro da je nestvaran.

Treći deo ostrva je  deo koji se koristi u naučni radovima, i bavi se očuvanjem prirodnog staništa mnogih biljnih i životinjskih vrsta. Na ostrvu živi oko 190 vrsta ptica, mnoge od njih su prirodna retkost za decu zelju. Ostrvo može služiti kao privremeni ili stalni dom za razne vrste ptica močvarica, grabljivica i ptica selica. Tokom različitih godišnjih doba, možete primetiti patke, labudove, galebove, čaplje i mnoge druge ptice koje koriste ostrvo kao odmorište ili mesto za hranjenje.

Takođe, rečni ekosistem oko ostrva može podržavati različite vrste riba i drugih vodenih organizama. Ove vode su važne za ribolovce i vodene ptice, koje se oslanjaju na obilje hrane koje vode pruža.

Osim toga, Ratno ostrvo može biti domaćin i raznovrsnim insektima, kao i manjim sisavcima koji se prilagođavaju životu u ovom prirodnom okruženju.


 Šetnja ovim predelom će biti doživljaj koji je za pamćenje. Nigde nećete biti toliko blizu gradske gužve a toliko spojeni sa mirom i tišinom prirode. Na samo nekoliko minuta od ostrva u samom srcu Zemuna možete naci smeštaj i svakodnevno uživati u čarima burnog grada i netaknutoj prirodi ostrva. Na raspolaganju su vam mnogi apartmani Beograd koji mogu zadovoljiti vašu želju za uživanjem i odmorom. 


Ratno ostrvo i njegova bogata prošlost čekaju da budu otkriveni. Bez obzira da li ste zaljubljenik u istoriju, prirodu ili jednostavno želite da pobegnete od svakodnevnog života, ovo ostrvo nudi neprocenjivo iskustvo.






Srodni tekstovi:


Avio karte za Tivat - biser Jadrana

Tivat svake godine beleži veliki broj gostiju iz različitih delova sveta. Poznato je da se tokom sez...

Detaljnije

Kako smanjiti stres prilikom preseljenja u drugi grad

Početak života u novom gradu nosi uzbuđenje i neizvesnost koju ne možemo izbeći niti razumeti u potp...

Detaljnije

Najbolji način za odabir restorana

             Ukoliko svakodnevna životna rutina postaje dosadna i...

Detaljnije

Neophodna oprema za fizikalnu terapiju

 Odgovarajuća oprema je neophodna za svaku kliniku koja pruža fizikalnu terapiju, a izbor prav...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS