Da li plastične kese odlaze u zaborav?


Ekonomija Ekonomija

Plasticne kese

Upotreba kesa prema novim pravilnicima i zakonima doživljava velike promene u današnjem vremenu. Za razliku od klasičnih, plastičnih kesa koje su rasprostranjene širom pijaca, prodavnica i svih drugih objekata, papirne kese, cegeri i torbe su se ređe sretali. 

Pravila nalažu da je vreme da modernije kese u svim segmentima zamene plastične, odnosno PVC. Pored klasičnih, danas se kreiraju reklamne kese za promotivne svrhe, kao što su torbe, reklamni cegeri i papirne kese, što je ujedno i vid promotivnog materijala. Popularna je posebno štampa na savremenim, ekološkim materijalima, što plastične kese potpuno ostavlja u prošlosti. 

Plastične kese su prevaziđene

Već više godina unazad, smanjena je proizvodnja i potrošnja plastičnih kesa, kako za potrebe nošenja stvari iz prodavnice, tako i za promociju preduzeća. Zakonske odredbe novijeg datuma nameću potrebu da od januara ove godine upotreba plastičnih kesa bude zabranjena. Razloga je mnogo zašto danas dominiraju kese od drugih materijala, a plastične se sve ređe sreću u objektima. Jedan od njih je njihova neekološka proizvodnja, pa samim tim i negativne posledice, tačnije eksternalije na prirodu, okruženje i društvo u celini. Pored toga, često se bacaju izvan propisanih pravila u prirodi, pa im treba mnogo godina da se razlože.  

Iako postoji mnogo firmi u našoj zemlji koje se bave proizvodnjom plastičnih kesa, koje su se čak poslednjih meseci naplaćivale, težnja je da njihova upotreba bude iskorenjena. Nijedno od preduzeća ne bavi se isključivo proizvodnjom plastičnih kesa, da bi im zbog toga posao nazadovao. Naprotiv, još je opravdanije i bolje preći na proizvodnju PVC kesa, jer su mnogo dopadljivije, opravdane i prihvatljivije u društvu. Kako bi se zaštita životne sredine podikla na maksimalan nivo, sve češće se reklamne kese kreiraju kao reklamne torbe, cegeri ili papirne varijante. 


plasiticne kese

Reklamne papirne kese, torbe i cegeri zamenjuju plastične

Kese su neophodne u svakom biznisu, kako zbog nošenja stvari, tako i u vidu marketinških aktivnosti preduzeća. Reklamne kese danas se mahom izrađuju od različitih materijala, uz orijentisanost na ekološke aspekte i društvenu odgovornost. Pored toga što daju funkcionalnost i mogućnost korišćenja više puta, čak i meseci, imaju promotivni karakter. 

Reklamni cegeri omogućavaju ekološku štampu i tkanje na opravdanim materijalima dobijenim u procesu reciklaže, bez negativnih efekata na životnu sredinu. Postaju znatno poznatiji u javnosti, jer svakodnevnim nošenjem privlače pažnju i poglede, pa čine da se zapamti logotip, znak ili neki drugi simbol firme koja ih štampa i daruje. 

Takođe, za svakodnevne kupovine, a često i poklone, odlične su reklamne papirne kese, koje takođe mogu imati štampu i biti promotivne. Sve nove vrste kesa rezultat su razvoja svesti kompanija i društva u celini da je važno biti društveno odgovoran i voditi računa o posledicama svog delovanja. Iz tog razloga, za mnogo preduzeća plastične kese su davno prevaziđene i isključivo se koriste reklamne kese od papira, recikliranih materija i slično, pa čak i ako su štampane kao promo materijal. 

Činjenica je da su reklamne kese u velikoj meri zamenjene drugim, ekološki opravdanim rešenjima. Tu su papirne kese, reklamni cegeri i torbe sa štampom, pa daju dvostruku funkciju – korisnosti za potrošače i promociju za preduzeće. 


Srodni tekstovi:


PVC ili drvena stolarija: Šta izabrati?

Za našu kuću ili stan uvek želimo da izaberemo ono najbolje. Želimo da izaberemo ono š...

Detaljnije

Saveti za održavanje parketa i laminata

Jedan od radova koji ćete sasvim sigurno imati u svom domaćinstvu makar jednom u životu jeste zamena...

Detaljnije

Kako odabrati odgovarajuće sanitarije za kupatilo?

Previše želja a premalo mesta. Kupatilo su upravo takav primer prostorije koje nemaju veliku ...

Detaljnije

Mere zaštite od urinarnih infekcija

Kod mnogih žena, a pogotovo kod trudnica dolazi do pojave urinarnih infekcija. Nelagodnosti u mokrać...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS