Smanjenje masnih naslaga uz liposukciju


Zdravlje Zdravlje

liposukcija

Liposukcija predstavlja hiruški zahvat koji se koristi prilikom odstranjivanja masnih naslaga sa određenih regija tela. Uglavnom se sa liposukcijom sreću osobe koje “višak” imaju na stomaku, leđima, butinama, vratu, nadlakticama ili podkolenicama.

Ono što liposukcije svakako nije to je trajno mršavljenje, već samo odrstranjivanje masnih naslaga sa teško dostupnih mesta. Mršavljenje treeb sprovoditi putem drugih metoda kao što su korigovana ishrana i fizička aktivnost, dok se liposukcija koristi za odstranjivanje naslaga koje su neravnomerno raspoređene i kada su kilogrami u granicama.

Kako se sprovodi liposukcija


Liposukcija se sprovodi u trajanju od nekoliko sati pod opštom ili lokalnom anestizijom u hiruškoj sali od strane obučenih lekara odnosno estetskog hirurga. Veoma je važno da izaberete dobrog estetskog hirurga jer nije retkost da se ne dobije željeni izgled nakon zahvata. Naša preporuka je da posetite sajt dr Vladimir Stojiljković, jer je on jedan od najpriznatijih estetskih hirurga kod nas. 

Pre operacije potrebna je određena priprema, što znači konsultovanje sa izabranim lekarom, koji će potvrditi bezbednost liposukcije za izvođenje, kao i dati pripremne savete, tražiti neophodne podatke i analize. Isto tako, lekar vas može posavetovat o korišćenju ili trenutnom prestanku koršćenja određene terapije.


Nakon što je utvrđeno da je izvršenje liposukcije bezbedno, pristupa se zahvatu. U zavisnoti od regije, zahvat traje do nekoliko časova, gde se pomoću kanile razbijaju i izvlače masne naslage iz prethodno određenih i markerom obeleženih delova tela. Pored klasičnih regija za smanjenje masnih naslaga, liposukcija se može koristiti i u druge svrhe kao što je smanjenje grudi, ali se ne može koristit za otklanjanje celulita i strija. U zavisnosti od starosti pajenta, koža se pre ili kasnije vraća u prvobitno stanje, odnosno njena elastičnost je veća, a oporavak brži kod mlađih osoba. Svakako kandidati za liposukciju ne bi trebalo da imaju manje od 30 i više od 45 godina. Pored svega potrebno je da osoba koja se podvrgava liposukciji bude zdrava, a posebno njen kardiovaskularni sistem, o čemu će svakako lekar voditi računa.


Moguće komplikacije pri liposukciji


Liposukcija sa sobom nosi i mogućnost stvaranja komplikacija. Pre svega mogu se pojaviti trnjenje, otok i bol, zatim infekcija, povreda, krvarenja. Takođe, postoje i mogućnosti za teže komplikacije koje ukoliko se pojave, obavezno se treba javiti lekaru, a to je masna embolija koja može dovesti i do zastoja u disanju ili moždanog udara.


Postoperativni tok

Nakon zahvata, pacijentu se preporučuje nošenje određenog steznika oko regije koja je zahvaćena liposukcijom. Steznik pomaže vraćanju kože i dodatnom smanjenju masnoća u toj regiji. Takođe, pacijentima se preporučuje odmor u narednim danima, nakon čega se mogu vratiti aktivnostima. Bol, modrice i otoci saniraju se hladnim oblogama i mirovanjem. Vraćanje na posao i fizičke aktivnosti moguće su već posle nekoliko nedelja, a za to vreme moguće je tražiti od lekara recept za analgetik koji će bolove umanjiti. Tokom oporavka u dogovoru sa lekarom potrebno je dolaziti na kontrole i previjanja, kao i skidanje konaca. Na taj način lekar će imati uvid u potpuni oporavak, primeniti neophodne mere i prepisati lekove. Takođe, u periodu oporavka moguće je primetiti neravnomernost i nesrazmernost na telu, koje će se povući nakon potpunog oporavka, kada  će vaše telo dobiti željeni izgled.


Liposukcija kao i svaki zahvat traži stpljenje ali i upornost kako se masne naslage ne bi vraćale neravnomerno kao ranije. Za tako nešto potrebno je pridržavati se uputstava lekara i uživati u potpunosti u svom novom, zdravom i lepo oblikovanom telu.






Srodni tekstovi:


Novi kralj srednjeg ranga telefona, Redmi Note 10 5G, stiže u Srbiju od 10. juna

Redmi Note 10 5G je dugo očekivani model iz Note serije koji nastavlja da redefiniše srednji ...

Detaljnije

Anksiozni ste? 4 metode koje vam mogu pomoći

Anksioznost ne bira. Javlja se u različitim periodima života i nije potvrđeno zbog čega se javlja. O...

Detaljnije

Produženi vikend na reci Tari: Odlična opcija za porodični odmor

Tara je jedna od najpopularnijih destinacija u poslednjih par godina. Bilo da vas zanima romantičan ...

Detaljnije

3 stvari koje će učiniti da vaše kupatilo izgleda luksuzno

Nije uvek stvar da se potroše ogromne pare da bi nešto izgledalo lepo. Stvar je u ukus...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS