Kako kontrolisati rad elektromotora?


Tech

Motori koji se svuda u najvećoj meri koriste su trofazni asinhroni motori. Oni su najtraženiji u svetu jer su glomazne konstrukcije, veliki opseg snaga, jednostavan i vrlo lak za održavanje. Puštanje tih motora, sa znatno sporijim pokretanjem i oslabljenim mehaničkim opterećenjem, omogućavaju posebni uređaji – soft starteri (meki starteri). Povećanje snage i momenta proizvod konstantnog opterećenja koje je bez naglih skokova.

Čemu služe?

Soft starteri se upotrebljavaju umesto kombinacije „zvezda – trougao“. Koriste se zbog: 1) oslabljivanja mehaničkih oštećenja na pogonskim elementima (zupčanici, spojnice, lanci,...), 2) smanjenja opterećenja na električnoj mreži, 3) oslabljivanja hidrauličnih udara u cevima, 4) smanjenog proklizavanja pogonskog kaiša, 5) manjiih vibracija transportne trake. Soft starteri u kontinuitetu podižu napon na motoru dok ga pokreću iz početnog, pa do nazivnog napona i onda motor zaustavlja pad. Moguće podesiti parametre kao što su početni napon, vreme početka, zaustavljanje. Postoje tri vrste soft startera - jedni su regulatroi obrtnog momenta i kontrolišu jednu fazu, zatim oni koji upravljaju dvema fazama i oni koji kontrolišu sve tri faze. 

Neophodnost soft startera

Jedan od glavnih nedostataka trofaznih elektromotora je to što se pri njihovom pokretanju povlači mnogo struje. Ona je pre bila regulisana kombinacijom „zvezda – trougao“. Međutim, sa napretkom energetske elektronike i mikroprocesorske tehnologije osmišljen je bolji način. Soft starteri su kompaktni, efikasni i praktični za električne motore. Oni produžavaju vek trajanja električnih motora, kao i aktuatora koji rade na njegovoj osovini. 

Ukoliko napon napajanja bude primenjen na nepropisan način dolazi do stvaranja izvesnih procesa koji dovode do uništavanja elektromotora. Početna struja, kao i napon na namotajima elektromotora, dok prelazni procesi traju, prilično premašuju dozvoljene vrednosti. To dovodi do kvarenja i sloma namotaja, skraćuje se vek trajanja ležajeva i motora. U pojedinim slučajevima može dovesti i do havarije i do neplaniranih zastoja u proizvodnji. Da bi motor dobio neophodnu snagu za početak rada, nužno se mora povećati i snaga mrežnog napajanja. 

To dovodi do znatnog porasta troškova u pogledu opreme, kao i do prekomerne upotrebe električne energije. Ukoliko dođe do pada napona napajanja u trenutku startnog pokretanja motora, može doći i do oštećenja opreme koja se upotrebljava na toj istoj strani napajanja. Tokom pokretanja rada motora javlja se niz elektromagnetnih smetnji, koje mogu izazvati oštećenja i smetnje u radu elektronske opreme koja se nalazi u njegovoj blizini.

Način rada

Soft starteri elektromotora kombinuju funkcije mekog startovanja i kočenja, kao i zaštitu mehanizama motora i kontakt sa sistemima automatizacije. Lagani početak sa soft starterom omogućava sporo rastući napon za ujednačeno ubrzanje motora i smanjenje startnih struja, pmoću podesivih parametara (početni napon, vreme ubrzanja i vreme usporavanja motora). Vrlo mala vrednost početnog napona može u velikoj meri smanjiti početni obrtni momenat motora i zato je obično namešten na 30 – 60% nominalnog napona. 

Kada napon krene on se naglo povećava do zadate početne vrednosti napona, potom glatko tokom unpred podešenog vremena ubrzanja raste do normalne vrednosti. Upotrebom soft startera se smanjuje broj releja i prekidača koji se upotrebljavaju. Oni su pouzdana zaštita za električne motore od preopterećenja, pregrevanja, zagušivanja, a spuštaju i nivo elektromagnetnih smetnji.
Srodni tekstovi:


Donji veš u trudnoći - sve što bi trebalo da znate

Moda je ušla i u svet donjeg veša za trudnice. Zato ne morate da brinete da ćete tokom...

Detaljnije

Prirodna rešenja za kašalj

Kašalj pa i takozvano nakašljavanje kao i kašljucanje nešto je št...

Detaljnije

Xiaomi predstavio novi “Alive” brend identitet

Popločavanje puta u premium segment i podizanje svesti o brendu u narednoj deceniji30. mart, 2021. B...

Detaljnije

Mogu li vitamin C i trešnje da doprinesu lečenju gihta?

Vrsta artritisa koju karakterišu iznenadni, intenzivni bolovi, crvenilo, otok i osetljivost u...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS