Prvi recepti za kašice za bebe



Sa uvođenjem čvrste hrane u bebinu ishranu kreće se od 6. meseca. Do tada isključiva hrana za bebe je majčino ili adaptirano mleko. Sa prvim čvrstim obrocima odnosno kašicama može se krenuti od 4. meseca ukoliko je to preporuka bebinog pedijatra.  

Namirnice treba uvoditi postepeno, jednu po jednu, sa razmakom od nekoliko dana kako bi se propratile eventualne alergijske reakcije. Mnoge mame se odlučuju da u prve kašice za bebe pripremaju same a mi vam predlažemo nekoliko osnovnih namernica i recepata sa kojima možete početi.  

Birajte isključivo sveže i po mogućnosti namirnice iz organskog uzgoja. Hranu ne treba soliti ili dodavati šećer ili druge ukuse. Hrana se poslužuje na sobnoj temperaturu, a ostaci se mogu čuvati u frižideru do sledećeg obroka.  

Hrana je potrebno kuvati u posuđu koje služi isključivo za pripremanje bebine hrane. Takođe, beba mora imati i svoj pribor za jelo.  

Količina čvrste hrane koju beba može konzumirati u toku dana, odnosno za jedan obrok određuje se na osnovu njenog uzrasta, rasta i razvoja. O tome se možete posavetovati sa izabranim pedijatrom.  


Kašica za bebe od šargarepe 

Za kašicu od šargarepe birajte mladu šargarepu koja ima malo žilica. Šargarepu nemojte potpuno guliti jer se u kori nalazi najviše hranjivih sastojaka. Dovoljno je da je dobro operete i nožem uklonite žilice ukoliko ih ima. Kuvajte šargarepu dok potpuno ne omekša tako da je lako možete zgnječiti viljuškom.  

Skuvanu šargarepu možete ispasirati u blenderu ili zgnječiti gnječalicom. U blender možete dodati i malo vode u kojoj se šargarepa kuvala kako bi dobila kašastu strukturu. Vodite računa da se hrana ne prekuva jer gubi hranljive sastojke.  


Kašica za bebe od krompira 

Izaberite dva manja ili jedan veći krompir, najbolje beli. Dobro ga operite i skuvajte u ljusci kako bi sačuvali hranljive sastojke. Kada je krompir kuvan, očistite ga od ljuske. Ispasirajte ga u blenderu ili dobro izgnječite viljuškom ili gnječalicom za krompir.  

U tako izgnječen krompir možete dodati i malo adaptiranog mleka a može i vode u kojoj se kuvao krompir. Potrebno je da pire ne bude suv već kašast.  


Kašica za bebe od bundeve 

Bundeva je odlična hrana za prve bebine obroke. Bundevu možete kuvati ili peći u rerni. Ukoliko se bundeva kuva potrebno je odstraniti koru a meso bundeve iseći na kocke. Kada je bundeva skuvana, ispasirajte je sa malo vode u kojoj se kuvala. 

Ukoliko ste bundevu pekli u rerni, odstranite koru i eventualno zapečene delove. Ispasiratje u blenderu i dodajte malo prokuvane vode ili adaptiranog mleka za kašastu strukturu.  


Kašica za bebe od pečene jabuke  

Jabuke su najukusnije kada su pečene a za potrebe pripremanja bebine kašice mogu se i kuvati. Ukoliko se jabuke peku u rerni mogu se peći cele odnosno sa korom, a ukoliko se kuvaju, potrebno je oljuštiti koru i odstraniti semenke. Pre pečenja, jabuke treba dobro oprati a posle pečenja oljuštiti i očistiti od koštica.  

Pečene ili kuvane jabuke, mogu se pasirati u blenderu ali se lako gnječe i viljuškom ili gnječalicom.  


Kašica za bebe od banana 

Kašica za bebe od banana je zdrav i brz obrok jer ne zahteva kuvanje ili pečenje. Za pripremu kašice birajte zrele banane ali nikako prezrele ili prezelene.  

Bananu oljuštite i očistite od žilica odnosno končića. Isecite na kolutove i ubacite u blender. Možete dodati malo prokuvane vode ili adaptiranog mleka da kako bi se dobro ispasirale i dobile željenu kremastu strukturu.   


IZVOR: 

https://www.parents.com/recipes/baby-food/baby-puree-recipes-to-make-at-home/








Srodni tekstovi:


8 saveta za optimalnu termoizolaciju kuće

 Računi za struju ili grejanje odavno nisu nešto o čemu se razmišlja samo sezonsk...

Detaljnije

Razvoj medicinske karijere u inostranstvu i alternativa

Kada se lekari iz državnih Domova zdravlja žale na visinu plate i nedostatak kvalitetne medicinske o...

Detaljnije

Izazovi u delatnosti prevodilačkih agencija

Usluge prevodioca u mnogim segmentima društva gotovo da su neizostavne. Prevodilačke agencije...

Detaljnije

Kako iznajmiti savršen stan na dugi rok?

Ako se danas analizira ponuda stanova koji se daju u zakup, može se reći da je ona u sklad...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS