Da li je moguće trajno izlečiti kandidu?


Zdravlje

Možda zvuči čudno, ali gljivica poznata kao kandida je sastavni deo ljudkog organizma. Čak ima i ulogu u njemu, a ona se ogleda u tome da pomaže varenju hrane, odnosno da budu apsorbovani nutritijenti. Uz to, ima značajnu ulogu u detekciji i borbi protiv slobodnih radikala, čime u velikoj meri štiti organizam.

Trebalo bi da znate da se u relativno maloj količini ta gljivica nalazi u organizmu svakog čoveka, tako da ne izaziva nikakve probleme. Naprotiv, ima svoju funkciju u ljudskom organizmu i ona je vrlo značajna.



Kada nastaje kandidijaza?


Glivično oboljenje koje, u principu nije previše opasno po zdravlje, ali i te kako utiče na svakodnevne navike jeste i takozvana kandidijaza.

Onog momenta kada se gljivica Candida albicans razmnoži u količini, koja prelazi definsianu granicu, možemo govoriti o ovom oboljenju.


Gde se najčešće kandidijaza javlja?


U principu, u pitanju je gljivica koja se nalazi u unutrašnjosti digestivnog trakta i upravo tu i obavlja funkciju koja joj je dodeljena.

Međutim, kada se iz nekog razloga poremete odbrambene snage organizma, odnosno kada dođe najpre do poremećaja rada organa za varenje, može doći i do bujanja kandide u organizmu. A nakon što količina te gljivice pređe vrednost koja je jasno definisana, onda dolazi do takozvane kandidjaze.

Reč je o oboljenju koje se može razviti kako u okviru digestivnog trakta, tako isto i u nosu, usnoj šupljini i sinusima, ali i u ušima, kao i na vaginalnom otvoru. Uz to, postoji i mogućnost da se kandidijaza javi u mokraćnim kanalima, pa čak i na koži.

Ono po čemu je ova gljivica sepcifična jeste što se može javiti i u unutrašnjosti organizma i na koži, na primer istovremeno.

Isto tako treba napomenuti i da se ovo gljivično oboljenje može javiti na više mesta u isto vreme.


Postoji li mogućnost zauvek izlečiti kandidjazu?


Dobro je poznato da je reč o gljivičnom oboljenju koje je izuzetno uporno, te se neretko događa i da se ponovo pojavi na istom ili sasvim drugom mestu. Obično se to naknadno javljanje dovodi u vezi sa neadekvatnim lečenjem, odnosno sa prekidom terapije čim su nestali simptomi.

Baš zato i nije dobro prekinuti sa terapijom u tom trenutku.

Naime, mnogi koji su sa uspehom izlečili kandidijazu i kod kojih se u dužem narednom periodu nije ponovo pojavila su upravo oni, koji su ispoštovali preporuku lekara u potpunosti i sproveli lečenje do kraja.

Bez obzira da li dobijete samo terapiju odgovarajućim hemijskim sredstvima ili vas lekar uputi i u korišćenje određenih, donekle alternativnih sredstava, neizostavno morate njegovu preporuku da čujete i ispoštujete u potpunosti, a ukoliko zasita želite da se trajno rešite te gljivične infekcije.

Terapija u većini slučajeva podrazumeva korišćene određenih medikamenata, a što isključivo zavisi od toga na kom mestu se pojavila kandidijaza.

Poštovanje smernica koje navedi nadležni lekar je izuzetno značajno za uspešno lečenje tog gljivičnog oboljenja. Zato i jeste preporučljivo da svaki pacijent prilikom pojave simptoma, odmah kontaktira izabranog lekara, a kako bi od njega dobio sve potrebne informacije i o samom lečenju, to jest o trajanju, ali i o medikamentiuma, kao i drugim sredstvima, koja bi trebalo da koristi.

U većini slučajeva je najbolji tretman za lečenje kandidijaze kombinacija medikamenata, koje propisuje lekar i određenih lekova iz prirode, a koji se mahom preporučuju za jačanje imuniteta.







Srodni tekstovi:


5 razloga koji dokazuju da su stambeni kontejneri uvek dobro rešenje

Od kada su se pojavili kao rešenje za stvaranje dodatnog prostora, montažni kontejneri su dož...

Detaljnije

Da li su vam potrebne multifokalne naočare?

Tokom života, još od detinjstva, nekome je potrebna korekcija vida uz naočare ili noše...

Detaljnije

Na šta sve treba da obratite pažnju ukoliko otvarate privatnu ORL ordinaciju?

Svaka vrsta privatnog posla nosi sa sobom određene prednosti, ali i rizike, posebno kada je reč o de...

Detaljnije

ZAŠTO SU PAMUČNE POSTELJINE BROJ JEDAN?

Bez obzira na mnogobrojne materijale od kojih se prave kućni i odevni predmeti, preimućstvo definiti...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS