LED trake od a do š


Dom Dom

LED trake postaju sve popularnije rešenje za kućnu rasvetu. Postoji mnogo prednosti ovog tipa osvetljenja nad klasičnim sijalicama, čak i halogenim: one su efikasnije, svetlije, dugotrajnije, ne proizvode mnogo toplote i lako se koriste, veoma su   izdržljiva i otporna na udarce, pa se zbog toga mogu koristiti na razne načine. Linearno (trakasto) osvetljenje pored pomenute praktičnosti  postaje i sve pristupačnija opcija za različite komercijalne i stambene primene. Kupovina LED traka  svakako predstavlja  pravi izbor, ali postoji mnogo stvari koje morate uzeti u obzir da biste obezbedili pravu vrstu svetla za svoje potrebe. 


LED trake cena i kategorije

Kada su u pitanju led trake cena zavisi najviše od same metraže trake, ali i od tipa, odnosno kategorije led trake koju odaberete. U zavisnosti od toga kako planirate da ih koristite, možda će vam jedan tip traka odgovarati više od drugog. Na primer, postoje posebne fleksibilne trake koje su  pogodnije za spoljašnje i vlažne prostore, jer imaju zaštitnu oblogu koji ih čini vodootpornim. Osnovna podela uglavnom je na:

DC LED fleksibilne trake koriste napajane od 12 vati, imaju samolepljivu podlogu koja omogućava jednostavnu montažu i mogu se prekinuti na svaka dva ipo cm. 

AC LED fleksibilne trake - savitljive  trakaste svetiljke koja se napajaju direktno iz vaše utičnice. Potrebno je samo da ih uključite i spremna su za rad.

LED svetlosno uže - obložene su gumiranom plastikom i emituju svetlost u svim pravcima

LED trake viskoke snage- Daju veću količinu svetlosti od prethodnih, montirane su na krute trake sa ugrađenim programima za upravljanje.


Osvetljenost LED trake

Kako se LED tehnologija konstantno unapređuje, LED trake postaju sve jače i svetlije. Naravno da u nekim slučajevima možda čak i ne želite da svetlo bude izuzetno jarko. Primer za to bi bilo diskretno osvetljenje na polici. Osvetljenost LED-a meri se u lumenima. U zavisnosti od toga za šta koristite LED trake, verovatno ćete želeti određeni nivo lumena. Za diskretno osvetljenje verovatno nećete želeti ništa svetlije od 200 lumena na 30 centimetara, ali za druge primene gde želite više svetla, to samo zavisi od vaših ličnih preferencija, koliko jako želite nešto osvetliti. Uzmite u obzir lumene po dužini zajedno sa ukupnom dužinom trake jer će to imati snažan efekat na kvalitet svetlosti i vrstu svetlosti koju traka daje.


LED trake u bojama

LED trake se proizvode u širokoj paleti boja a postoje  i višebojne trake (RGB). Najosnovnija svetla daju pojedinačnih boje i emituju samo jednu fiksnu svetlu boju. Opcije koje možete izabrati su toplo belo, neutralno belo, hladno belo, crveno, zeleno, plavo, žuto i ultra ljubičasto (UV). Trake koje menjaju boje nazivaju se RGB trake. Ova LED svetla mogu prikazivati bilo koju kombinaciju crveno-zeleno-plave boje. Za ove trake je potreban prekidač kojim je moguće podesiti traku da menja boje u treptajima ili da ostane na jednoj određenoj boji. 


Temperatura boje

Temperatura boje predstavlja način na koji razlikujemo nijanse boje koje LED svetiljka može proizvesti. Temperatura ukazuje na to koliko će svetlo delovati kao „toplo“ ili „hladno“ a meri se u Kelvinima. Trake sa višim temperaturama emituju  hladne boje koje su plavkaste nijanse, dok one sa  nižim temperaturama koje emituju toplije boje koje deluju kao žućkasto svetlo koje biste očekivali od obične sijalice. 









Srodni tekstovi:


Da li je moguće trajno izlečiti kandidu?

Možda zvuči čudno, ali gljivica poznata kao kandida je sastavni deo ljudkog organizma. Čak ima i ulo...

Detaljnije

Xiaomi beleži rekordne rezultate dok su promet i profit za Q1 2021. na najvišem istorijskom nivou

Strategija „Smartphone × AIoT“ poboljšava performanse svih segmenata poslov...

Detaljnije

Osetite prednosti iznajmljivanja stana na dan u Beogradu

Stan na dan se sve više traži u BeograduBeograd je fenomenalan grad koji ima mnogo toga da po...

Detaljnije

Organizovanje selidbe - Uradi sam ili pozovi agenciju

Za većinu ljudi selidbe predstavljaju ogroman i stresan period u njihovim životima. Ali, dobro orga...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS