Kada treba koristiti crveni malč?


Dom Dom

Svako ko voli da uređuje okućnicu sigurno zna i kako izgleda crveni malč. Upravo ta vrsta malča se najčešće i koristi za dekoraciju, prosto zato što je on i najdekorativniji.

Šta je crveni malč?

Ako možda ranije niste čuli za ovaj pojam, sasvim sigurno ste negde imali prilike da vidite kako izgleda crveni malč. U pitanju je svojevrsna, na prvom mestu dekorativna podloga, odnosno sitno iseckana kora od bora, koja je obojena u crvenu boju.

Treba imati na umu i to da boje koje se koriste u tom slučaju nisu ni štetne, a ni u kom slučaju ni opasne za ljude, ali i za kućne ljubimce. 

Inače se crveni malč ili malč bilo koje druge boje ne koristi samo u dekorativne svrhe. Naime, kada se zemlja za cveće ili zemlja u bašti prekrije ovakvom vrstom malča, tada će maksimalno biti očuvana vlaga u toj zemlji, a poznato je i da crveni malč sprečava rast korova. Pored ostalog, ovakva vrsta podloge ima i zaštitnu ulogu, uzevši u obzir da će tokom zime, kada su niže temperature, upravo crveni malč štititi koren bilo koje biljke od smrzavanja. Kupovina i potreba za crvenim malčem se često izgubi iz vida prilikom uređenja bašte.

Zemlja za cveće je kvalitetnija uz crveni malč

Zahvaljujući svom sastavu, crveni malč i te kako pomaže biljkama. Nakon što se zemlja za cveće njime prekrije, ne samo da će biti dekorativnija i izgledati lepše, nego će uticati i na očuvanje vlage i zaštitu korena biljke, što od korova, što od smrzavanja. S obzirom na to da crveni malč sprečava isparenja iz zemlje za cveće, a vremenom kako se bude razgrađivao, tako će dohranjivati na prirodan način biljke. 

Samim tim što je crveni malč izuzetno dekorativan, to se on u praksi i najčešće sreće.

A zapravo je malč svojevrsna podloga, koja se priprema od kore drveta bora, koja se secka i kasnije boji, pa tako nastaje ne samo crveni malč, nego i onaj koji je crne, plave ili žute, odnosno zelene ili narandžaste boje, a u prodaji se može naći i onaj koji je u prirodnoj boji. Zemlja za cveće koja se prekriva malčom u prirodnoj boji neće delovati toliko dekorativno, kao kada se koristi crveni malč. 

Kako nema spora da je dekorativna funkcija mnogo primetnija, posebno kada je u pitanju malč crvene boje, prosto zato što je ona ujedno i najintenzivnija. Međutim, zemlja za cveće preko koje je posut crveni malč, ona će biti na najbolji mogući način zaštićena. I na kraju da dodamo i to da je svakako najkvalitetniji onaj malč, koji se dobija od drveta bora. A na tržištu se može naći i crveni malč koji je od drveta topole, ali se on smatra manje kvalitetnim, prosto zato što se duplo brže razlaže nego malč od borovine. Na tržištu može da se nađe i malč izrađen od druge vrste drveta, ali nema nikakve sumnje da je onaj koji je od drveta bora svakako najkvalitetniji. 

Treba imati na umu i to da zemlja za cveće preko koje se stavlja crveni malč ne treba često da se menja, a najbolje je kada se prekrije sitnijim i krupnijim malčem zajedno. Pored benefita za samu zemlju, ta opcija deluje mnogo dekorativnije.

Prilikom odabira ovakvih i sličnih proizvoda, a pogotovu ako je u pitanju crveni malč cena je jedan od faktora odluke. Cena crvenog malča varira od proizvođača do proizvođača, ali je najčešće uslovljena količinom u pakovanju.


Srodni tekstovi:


Luksuzno opremljena kuhinja - saveti za savršen enterijer

Današnji enterijer zahteva pored praktičnosti i lepotu. Stilski odabir nameštaja izrađ...

Detaljnije

Torte za dečije rođendane

Rođendani su najradosniji dan za svakog mališana. Roditelji se trude da taj dan obeleže na interesan...

Detaljnije

Kako smanjiti stres prilikom preseljenja u drugi grad

Početak života u novom gradu nosi uzbuđenje i neizvesnost koju ne možemo izbeći niti razumeti u potp...

Detaljnije

Koje mere zaštite od korona virusa su preduzete tokom održavanja nastave u školama stranih jezika?

Danas, čitav svet se bori protiv opake epidemije aktivno uvodeći u sve sfere života nova pravila i m...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS