Tuš kabine i minimalistički stil


Dom Građevinarstvo

Tuš kabine su sve češći izbor za kupatila iz više razloga. Zauzimaju manje prostora, funkcionalne su i prijatne za korišćenje, dizajnirane moderno i elegantno, praktične su i pravi su ukras u vašem kupatilu. 

Zadovoljstvo ležanja u kadi punoj pene uspešno je zamenilo tuširanje mlazom tople vode koje vraća energiju i polet za novi dan. To je i odgovor na sve brži tempo življenja, ali sa punim osećajem uživanja i relaksacije.  

Moda minimalizma

Tuš kabine su deo minimalističkog stila u opremanju enterijera koji je ušao u modu u nekoliko poslednjih decenijama prošlog veka. Sve ono što je bilo nekako kitnjasto, ukrašeno, pomalo glomazno i teško, zamenjeno je jednostavnošću oblika i ravnim površinama, pre svega u funkciji oslobađanja prostora. Minimalizam u sferi dizajna ističe visoki ukus i prefinjenost i zato predmeti deluju svedeno, otmeno. Preovlađuju geometrijski oblici, interesantne forme, kontrastne boje.

Kupatila su tako postala svetlija, prostranija, potrebne stvari su tu ali su smeštene u zidove, višenamenske police. Tuš kabine su u uglu, između zidova, a sve češće je prostor za tuširanje bez kade, na pločicama, odvojen samo paravanom. 

Koju tuš kabinu izabrati

Tuš kabine su pravo rešenje za manja kupatila. Postavljaju ih i oni koji imaju prostrana kupatila, ali  obično ostavljaju kade za one trenutke kada mogu da se prepuste dužem uživanju, pa još ako imaju hidromasažu. 

Prilikom izbora treba imati u vidu nekoliko odlika koje mogu uticati na pravilnu odluku. To su veličina i oblik tuš kabine, materijal od koga je izrađena, način postavljanja i rešenje za zatvaranje vrata. 

Tuš kabine mogu biti polukružne, kvadratne i pravougaone. Najmanje prostora zauzimaju polukružne, a najviše pravougaone.

Materijal za izradu je staklo ili pleksiglas, koji je jeftiniji. Najbolje je izabrati kaljeno staklo koje se obrađuje pod visokim temperaturama, jače je i sigurnije. Za obe vrste ide metalni (aluminijumski) okvir. Ima ih u više boja i ujedno su dekorativni element za vaše lepše kupatilo.  

Tuš kabine se postavljaju direktno na pločice ili na tuš kade. Dubina kade je različita. One dublje mogu biti pogodne za brčkanje dece, ali za starije osobe pogodnije su pliće. 

Vrata tuš kabine mogu biti klizna ili sa takozvanim pivot otvaranjem, kao što se otvaraju obična vrata u kući, prema vani ili unutrašnjosti. Najvažnije je da dobro zaptivaju kako voda ne bi curila u kupatilo. 

Tuš paravani

Tuš paravani su idealno rešenje za kupatilo bez kade, sa dobrom hidroizolacijom i rešenjem za odvod. Mogu biti u vidu jedne pregrade ili sa više panela, a namena je ista – da odvoje tuš od ostatka kupatila kao zaštita od vode. Ako imaju više panela, jedan je pokretan i služi kao klizna ili obična vrata. 

Postavljaju se na pločice u delu kupatila koji je predviđen kao prostor za tuširanje. Prilikom postavljanja pločica treba voditi računa da se ostavi pad kako bi sva voda oticala u odvod. 

Paravan je zapravo fiksirano staklo (uz pomoć teleskopskih nosača), obično u širini od 80 do 120 cm, dovoljnoj da zaštiti ostali deo kupatila od vode iz tuša. 

Paravani su dobro rešenje u modernim minimalističkim kupatilima jer ostavljaju više prostora za ostali kupatilski nameštaj. Postavljaju se i u kapatilima koja koriste starije osobe ili osobe sa posebnim potrebama, upravo zbog svoje jednostavnosti za korišćenje.

Srodni tekstovi:


Kada je važno otići na ultrazvuk dojke?

Sigurnost, preciznost i pouzdanost koju daje ultrazvuk dojke u procentu višem od 97%, potvrđu...

Detaljnije

KORAK PO KORAK: MONTAŽA SENDVIČ PANELA

Sendvič paneli postali su veoma popularan i tražen građevinski materijal koji se koristi za razne ob...

Detaljnije

Revolucija u kuhinji

Danas je kuhinja postala epicentar promena u našim domovima. Kao izvor inspiracije, mesto kre...

Detaljnije

Da li plastične kese odlaze u zaborav?

Upotreba kesa prema novim pravilnicima i zakonima doživljava velike promene u današnjem vreme...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS