Tradicionalna jela u Srbiji


Hrana i piće

Srpski narod svima nama, ali i šire poznat je kao gurmanski: Srbin voli dobro da pojede, a gde je hrana tu je i piće, još ako je neko domaće, rakija ili pivo možemo reći da se radi o uspešnom danu. Nema nijedne proslave bez dobre hrane, bilo da su rođendani, krštenja, svadbe… a kad su slave u pitanju kao da se Srbi takmiče ko će spremiti više hrane i ko će bolje spremiti, pa nastaje problematika kakve će boje biti stolnjaci, tanjiri i salvete, da li su sve čase iste i tako zaboravljamo na naše zaštitnike, svece koji su uglavnom živeli pravim pustinjskim životom, odricali se od svega materijalnog i nagonskog, živeći skromno i skrušeno.


Još jedna od često pominjanih i hvaljenih osobina našeg naroda je da gost nikada neće ostati gladan, iako je nažalost učestalo da nema za sebe. Tu se vidi veličina naroda, koji odvaja od svog džepa i od svojih usta kako bi dao drugome.

Stranci u Srbiji

Sve je više stranih turista koji dolaze u našu zemlju i između ostalog žele da probaju čuvene srpske specijalitete. Iako je za veći deo stanovništva hrana skupa, sa čime se suočavamo svakog dana, za turiste koji posećuju Srbiju, naša zemlja je mesto gde uvek mogu lepo da pojedu i popiju za male pare. Ironije li... Tako je, kako je. Ali, činjenica je da turisti naročito posećuju našu državu za vreme velikih praznika, najčešće Nove godine kada žele da se dobro provedu, jer znaju da je noćni život veoma aktivan i jeftin u odnosu na noćni provod u njihovoj zemlji. Ko je jednom bio u Srbiji uvek se vraća, oduševljeni gostoljubivim narodom, sa odličnom kuhinjom.

Srpski festivali hrane

Za sve gurmane, domaće i strane, osim dobre hrane u restoranima, naša država je poznata i po brojnim festivalima hrane. Veliki je broj mesta u Srbiji koji imaju svoj festival posvećen nekom lokalnom specijalitetu. Neki od najpoznatijih su:

  1. Aleksinac – održavaju se Pekarski dani, Sabor paprikara i Na Moravi vodenica stara (riblji specijaliteti).
  2. Bačka palanka – održavaju se Festival domaće kobasice, kulena i slanine i Štrudlafest.
  3. Čačak je poznat po Kupusijadi.
  4. Čajetina po Pršutijadi.
  5. Inđija – održavaju se Dani čvaraka i Zlatni kotlić.
  6. Kraljevo je poznato po Projadi.
  7. Leskovac je poznat po najboljem roštilju, Roštiljijadi i Danima paprike.
  8. Niš je poznat po Danima bureka, a Niška banja po Pihtijadi.
  9. Bela Palanka i njeni Dani banice.
  10. Pirot je poznat po Sajmu peglane kobasice i Jagnjijadi.

Tradicionalna srpska jela

Kada kažemo tradicionalna srpska jela često mislimo na sarmu, punjene paprike, kuvani pasulj, kiseli kupus, đuveč, musaku i slično. Iako mnogi navode da ne možemo prisvojiti ova jela kao naša, jer to nisu, činjenica je da su postala deo tradicije. Pretpostavlja se da ova jela nisu izvorno srpska, ali ona su značajan deo naše tradicije, spremaju se u našem narodu decenijama, bila su glavna jela za vreme naših baba i deda i verovatno će kao takva ostati i dalje. Više vekova pod Turcima nije malo, a bilo je i drugih kulturoloških uticaja i sve se to naravno odrazilo i na srpsku kuhinju. Prvenstveno, sva ova jela poznata su i rado se spremaju na celom Balkanu, šta je tursko, šta grčko, francusko ili nemačko o tome nećemo raspravljati, niti je bitno, jer ih svi volimo i spremamo, a činjenica je da su ovo prava domaća kuvana jela koja obožavamo i koja nam mnogo nedostaju kada odemo na stranu, pa makar otišli u školu ili fakultet u drugom gradu. Ovo su upravo i kuvana jela o kojima pričaju stranci, a naročito su obožavani pasulj i sarme.

Srpska trpeza ne može se zamisliti bez domaćeg kravljeg sira, feti ništa ne fali, ali domaći sir je prava stvar. Ishrana u Srbiji u velikoj meri zavisi od mlečnih proizvoda i zbog toga govorimo o njima kao delu naše tradicije. Koliko se samo proizvoda dobija od mleka: sir, krem sir, kajmak, kačkavalj, surutka, kiselo mleko, jogurt. A svi ovi mlečni proizvodi odlično idu uz razna peciva i burek, još bolje uz pogaču, proju,  gibanicu ili banicu kako bi se reklo na jugu Srbije, a odatle je i prpeć i zeljanik.

Jela koja potiču sa teritorije Srbije

leskovački roštilj - ajvar - pihtije - mućkalica - urnebes salata - trljanica - karađorđeva šnicla

U tradicionalna srpska jela za koja možemo reći da su srpskog izvornog porekla spadaju jela sa roštilja: pljeskavica, ćevapčići i sl. Leskovački roštilj je 2007. godine postao zaštićeni srpski brend.

Pored leskovačkog roštilja ponosni smo na ajvar, koji takođe potiče iz naše zemlje, pravi se od crvene paprike kao hlebni namaz koji se odlaže u teglama, ali se koristi i kao dodatak jelima ili kao salata. Uz papriku prilikom kuvanja ajvara najčešće se stavlja i plavi patlidžan.

Pihtije se prave od nekvalitetnijeg mesa ili onih delova koji se inače retko jedu, od kolenica, glave, tetiva, drugi bitan sastojak je luk, ko je ljubitelj jakih i neobičnih ukusa koji štipaju ovo je pravo jelo za njih.

Mućkalica predstavlja mešavinu mesa i raznog povrća, obavezna je paprika, luk i paradajz (paradajz je u stvari voće), a od začina biber i peršun.

Interesantne salate koje potiču iz naših južnih krajeva jesu urnebes salata i trljanica. Urnebes salata se pravi od sira i ljute mlevene paprike, ko voli ljuto dodaje i luk, kao i razne začine.  

A trljanica ima svoje dve varijante; leti se pravi od ispečene i iseckane paprike sa mladim lukom, začinima i uljem, a zimi se pravi od suvih iseckanih paprika sa prazilukom začinima i ulje. Obe salate i urnebes i trljanica su obavezni prilog uz meso sa roštilja.

Karađorđeva šnicla zauzima posebno mesto u našoj tradiciji. Nju je izmislio Milovan Mića Stojanović 1959. godine, kada je od gošće dobio narudžbinu za koju nije imao sve sastojke, te je iskoristio ono što je imao: meso, kajmak, jaja, prezle, brašno i tako je nastalo ovo čuveno jelo koje se služi po restoranima širom sveta.








Srodni tekstovi:


Drvo u savremenom enterijeru

Pred vama je prostor koji želite da uredite i prvo od čega krećete je uređenje podnih površin...

Detaljnije

Kako organizovati nezaboravan izlazak?

Planiranje nezaboravnog izlaska zahteva pažljivo razmatranje kako biste stvorili savršeno isk...

Detaljnije

Upala krajnika kod dece - uzroci, simptomi i lečenje

Krajnici su dva limfna čvora koja se nalaze na svakoj strani zadnjeg dela grla. Oni deluju kao odbra...

Detaljnije

Stone lampe – neophodne u svakom domu

Stone lampe su uređaji koji upotpunjuju osvetenje svakog doma omogućavajući da se svetlost prilagodi...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS