Releji kao neophodnost strujnih kola i procesa


Građevinarstvo Tech Građevinarstvo Tech

U oblasti elektrotehničkih otkrića i primene, kao i raznovrsnih automatskih procesa, koriste se raznovrsni releji. U pitanju su uređaji ili delovi moderne opreme koji imaju ulogu da pokreću ili prekidaju aktivnost strujnih kola, posredstvom različitih uticaja. U zavisnosti od konkretne namene, mogu se pronaći i brojne opcije ovih profesionalnih i snažnih detalja. 

Releji mogu da budu elektromagnetni, koji vrše aktivnost strujnih kretanja uz uticaj magnetnih polja, ili elektronski koji imaju poluprovodnike kao osnovni princip rada i ostvarenja postavljenih ciljeva. Danas su važan element pravilnog funkcionisanja strujnih tokova, zbog čega su neizostavni aspekt brojnih iznženjerskih radova u domenu tehnike, elektrotehnike, automatike i slično. 

Uloga i značaj releja za savremene instalacije

Osnovna funkcija koju imaju releji ogleda se u pokretanju ili zaustavljanju strujnih kola. Njihova namena je prvenstveno orijentisana ka zaštiti električnih i drugih instalacija od iznenadnih kvarova, mehaničkih i potpunih oštećenja koja mogu rezultirati rashodovanjem kompleksnih mašina i uređaja. Sastoje se od opruge i rama, zatim kotve i elektromagneta sa namotanom bakarnom žicom. Releji imaju višestruku primenu u različitim delatnostima. 

Pored toga što obezbeđuju zaštitu procesima od gubljenja funkcija usled prestanka kontinuiranog rada, pružaju niz olakšica. Naime, njihovo postavljanje i instaliranje u predviđena ležišta obezbeđuje brže i lakše povezivanje različitih kablova za dotok struje na potrebna mesta. U skladu sa potrebama, koristi se jedan ili više kontakata, za pružanje potrebnog nivoa električnog napona. Istovremeno, releji se mogu postavljati uz inovativnu rasvetu, zatim taster za proveru ispravnosti i zaštitne delove. 

Raznovrsna primena uz strujne tokove

Različiti releji se mogu koristiti za veliki broj procesa i aktivnosti. Naime, postoje oni koji su namenjeni automobilskoj industriji, zatim proizvodnji, telefonsko-telegrafskim i brojnim drugim strujnim i sporednim funkcijama. Prvobitno osmišljen relej davne 1809. godine bio je korišćen kao deo telegrafa, u oblasti elektrohemije, a 26 godina kasnije i za klasični električni telegraf. Releji se danas koriste za stvaranje otpornosti kompleksnih oprema i procesa, koji usled nedostatka struje neće izgubiti svoje performanse. Veoma su otporni kako na visoke, tako i na niske temperature i tolerišu visok stepen različitih napona. Jednostavno se održavaju i kontrolišu, pružajući bezbednost i zaštitu prilikom funkcionisanja i održavanja. 

Velika prednost je to što daju potpuno odvojeno pokretanje i prekidanje strujnih kola, čak i za povezane proizvodne i druge procese. Iako nekada mogu zahtevati dosta slobodnog prostora, prouzrokovati šuštanje prilikom strujnih kontakata, prednosti su mnogostruko veće. U oblasti automatike pružaju različite mogućnosti pokretanja i zaustavljanja mašina, aparata i uređaja uz visok strujni napon, odlične radne performanse i procese koji se u kontinuitetu i iznova ponavljaju. Sve to, važno je da se realizuje na bezbedan način i bez prekidanja struje. U slučaju da do toga i dođe, profesionalni i kvalitetni releji će pružiti zaštitu opremi od iznenadnog zatvaranja strujnog kola i gubitka struje. 

Moderni elektromagnetni i električni releji primenjuju se za besprekornu zaštitu različitih instalacija od iznenadnih udara struje, kvara, mehaničkih i drugih oštećenja. Osmišljeni su kao otporni delovi, koji ne reaguju na promene temperature, strujnih napona i jačine. Zbog niza prednosti koje pružaju oblasti automatike i elektrotehnike, koriste se za sve vrste radova koji uključuju upotrebu struje, kako bi zaštitili ljude, procese i opremu od iznenadnih strujnih uticaja.
Srodni tekstovi:


Životne faze i zdravlje žena: razumevanje promena u telu

Svaka žena doživljava jedinstven put kroz život, a ovaj put je isprepleten različitim fazama koje do...

Detaljnije

Renoviranje kupatila – o čemu treba voditi računa

Adaptacija ili renoviranje kupatila nije ni malo jednostavan i lak zadatak. Bilo da li ste kupili no...

Detaljnije

Masna kosa - simptomi i uzroci preteranog mašćenja kose

Masna kosa predstavlja čest problem koji pogađa mnoge ljude, uzrokujući frustracije i negativno utič...

Detaljnije

Koje mere zaštite od korona virusa su preduzete tokom održavanja nastave u školama stranih jezika?

Danas, čitav svet se bori protiv opake epidemije aktivno uvodeći u sve sfere života nova pravila i m...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS