Stone lampe – neophodne u svakom domu


Dom Dom

Stone lampe su uređaji koji upotpunjuju osvetenje svakog doma omogućavajući da se svetlost prilagodi trenutku, bilo u postizanju radne atmosfere ili nešto opuštenije. U zavisnosti od načina na koji osvetljavaju, mogu se prepoznati različite vrste stonih lampi prilagođenih specifičnim namenama. U zavisnosti od namene zavisiće i njen položaj u enterijeru, u smislu da stone lampe koji daju usmereni jači snop svetlosti će se postavljati na radni sto.

Pored razlike u načinu osvetljavanja, stane lampe se veoma razlikuju prema dizajnu i vrsti materijala. Ono što im je zajedničko jeste da su u pitanju manji svetleći uređaji koji za svrhu imaju da osvetle određenu, manju površinu. Pošto je reč o manjim uređajima, uglavnom se postavljaju na stolove, bilo radne ili noćne. Sastavni su deo enterijera stambenih prostora ali se često nalaze i na kancelarijskim stolovima. Osnovna prednost ovog tipa u odnosu na druge tipove lampi jeste mogućnost njihovog podešavanja.


Koje su osnovne funkcije stone lampe?

Kao i što je spomenuto, stona lampa za osnovnu funkciju ima usmeravanje snopa svetlost na određenu površinu unutar prostorije pri čemu ovaj prostor izdvaja od ostataka prostorije. Za razliku od drugih elemenata namenjenih osvetljenju prostorije, ovo usmeravanje svetlosti čini stone lampe posebnim tipom lampi jer omogućavaju konkretnu upotrebu svetlosti. Iako možda ne osnovna, veoma važna funkcija koju ispunjava je njen estetski doprinos enterijeru prostorije. Može se reći da prilikom izbora presudni faktor upravo ima njen dizajn. Uticaj na izbor dizajna zavisiće od planiranog mesta postavljanja. Na primer, ako je namena postavljanje na radni sto izbor će biti usmeren na jednostavnijim linijama dok će za postavljanje na noćnom stočiću pažjna biti usmerenija na dizajn i njegovo uklapanje u ostatak prostora.

Naredna njena funkcija je prilagodnjivost. Ova funkcija ima posebnu važnost kada je reč o čitanju ili drugim aktivnostim koje zahtevaju poklanjanje pažnje sitnijim detaljima, jer omogućava brzu i laku promenu usmernosti svetla.

Naravno, stone lampe se ne upotrebljavaju samo za rad, često se koriste i za zabavu. Pored nešto opšutenijih aktivnosti kao što je čitanje knjige, igranje igrica na računaru, ove lampe se mogu iskoristi radi kreiranja opuštenije atmosfere prilikom druženja sa prijateljima. Pre izbora je važno imati u vidu koje potrebe je potrebno da zadovolji. U slučajevim kada je osnovna funkcija diskretnije osvetljavanje prostora onda se pažnja treba usmeriti na estetiku i način na koji se svetlost širi prostorom, ali i boje i oblike koji nastaju ovom prilikom. Ovakvi efekti se postižu sa abažurima različitih oblika, boja i materijala. Kod ovog izbora funkcija pokretljivosti lampe je zanemarena i često nije moguće menjati usmerenje svetlosti već samo premestiti lampu.

Nešto više slobode se pruža prilikom izbora visine stone lampe budući da nema jasnih pravila. Na ovu odluku uticaće dimenzije stola na koji će se staviti, nameravene funkcije koja joj se pripisuje a kada je reč o lampame koje će se koriste za rad u jednačinu se mora uključiti i visina korisnika u odnosu na planirani polažaj lampe. U ovom slučaju veličina lampe mora omogućiti korisniku kontinuirano osvetnjenje bez senke ali i da bude na dohvat ruke kako bi joj se lako promenio položaj.






Srodni tekstovi:


Doživite Milano na poseban način uz samostalnu organzaciju putovanja

Putovanje je kvalitetno provođenje vremena u drugom mestu, dajući opuštanje i upoznavanje raz...

Detaljnije

Kako negovati intimnost sa svojim partnerom

Intimnost nije samo na seksualni aspekt veze, on predstavlja mnogo više od toga. Odnos sa sna...

Detaljnije

Stvari koje morate da znate ako kupujete ubodnu testeru

Ubodne testere predstavljaju alat koji je se nalazi na vrhu liste najsvestranijih. To dolazi od činj...

Detaljnije

Trojica slavnih vozača Formule 1

Formula 1 je jedan od najpopularnijih sportova na svetu, a vozači koji su se istakli u ovom sportu p...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS