Koliko je važno zdravlje digestivnog trakta?


Zdravlje

Zdravlje digestivnog trakta je veoma važno za zdravlje celog organizma, ukoliko ne postoje ni jedan od simptoma koji ukazuju na bolesti digestivnog trakta, onda nema razloga za brigu, ali kako bi ih razlikovali treba da se upoznamo sa njima.

Simptomi koji ukazuju na tegobe u gornjem digestivnom traktu

Bez obzira da li se javlja samo jedan simptom ili više njih, ukoliko pacijent oseća mučninu, gadjenje, neprijatnost posle jela, povraćanje, gorušicu, bol, nadimanje, nelagodnost u trbuhu, osećaj punoće, znači da ima neki poremećaj u radu digestivnog trakta. Neki od ovih simptoma poput mučnine, gadjenja, neprijatnosti posle jela, povraćanja ukazuju na poremećaj rada gornjih delova digestivnog trakta, možda ćete pomisliti da je to samo „poremećaj varenja“, ali, ustvari, reč je o kliničkoj slici koju treba ispitati, za to je najpouzdanije snimanje – gastroskopija. Jedan od pokazatelja ispravnog rada organa za varenje je redovna stolica. Crevna pražnjenja razlikuju se od osobe do osobe, zavise od metabolizma i navika u ishrani, medjutim, ako se dese tri stolice na dan ili tri dana izostane stolica, to su već poremećaji u varenju. U obzir ne treba da uzimamo kratkotrajne poremećaje u crevnom pražnjenju koji se javljuju tokom putovanja ili kada promenimo ishranu. Ako dodje do nagle promene u ritmu i pražnjenju creva, ukoliko su crevna pražnjenja eksplozivna, hrana je nesvarena, a stolica se teško spira sa zidova šolje, onda treba da se obratimo gastroenterologu. 


Kolonoskopija – dijagnostika poremećaja u donjem digestivnom traktu

Izgled stolice često pokazuje da postoje neki poremećaji u digestivnom traktu posebno u njegovom donjem delu. Znak da nešto nije u redu sa stolicom je pojava krvi u stolici, ukoliko je ona svetlo crvene boje to ukazuje na sveže krvarenje, verovatno iz analne regije ili leve strane debelog creva. Ukoliko je krvarenje u daljim delovima debelog creva, onda je krv tamnija i u formi je krvnih ugrušaka. Uz krvarenje, postoje još neki simptomi, poput bolova u donjem trbuhu, promena u crevnom pražnjenju u vidu smenjivanja zatvora i proliva, nagli gubitak težine, malokrvnost,  koji ukazuju na poremećaje u debelom crevu i  treba da nas upute lekaru, koji će uz sve druge rezultate uraditi i kolonoskopiju. Optičko ispitivanje debelog creva kolonoskopom, naziva se kolonoskopija. Kolonoskopija se radi aparatom, kolonoskopom, koji prenosi sliku na ekran, ona je uvećana tako da gastroenterolog vidi najsitnije promene u boji ili obliku na unutrašnjosti debelog creva. Na kraju ovog aparata su radni kanali, a u njima različiti instrumenti koji služe da se za vreme pregleda odstrane dobroćudne promene i tako spreči da postanu zloćudne, tako se, ustvari, radi prevencija od mogućeg nastanka kancera debelog creva. Veoma je važna priprema za kolonoskopiju zato što pacijent treba potpuno da isprazni debelo crevo, pa priprema počinje dva dana pre samog pregleda. Od dobre pripreme zavisi uspešnost pregleda, debelo crevo je moguće pregledati samo na ovaj način, pa je vrlo važno ne napraviti ni jedan propust. Kolonoskopija se uglavnom radi kad već postoje razvijeni gore navedeni simptomi, medjutim, dobro bi bilo da se uvede praksa da se kolonoskopija radi preventivno svake godine, posebno kod žena i muškaraca sa porodičnom anamnezom raka debelog creva. 






Srodni tekstovi:


Sam svoj majstor: od montaže do finih završnih radova

U svetu zanatstva postoji širok spektar poslova koji zahtevaju stručnost i veštine maj...

Detaljnije

Primena šinske rasvete

U traganju za optimalnim izborom rasvete jedno od rešenja može biti šinska rasveta. Ov...

Detaljnije

Prodaja stana u svega nekoliko koraka

Za samo donošenje odluke o prodaji stana potrebno je mnogo više angažovanja i zalaganj...

Detaljnije

Osnove koje svaki preduzetnik početnik treba da zna

Otvorite novi poslovni račun, izdvojite budžet za porez, organizovano vodite evidenciju i ostavite t...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS