Za zdrav život – proso


Hrana i piće Zdravlje



Iz biljke, žitarice, semena prosa, dobija se proso, koji konzumiramo u obliku kaše. U Evropu je stigao iz Afrike, pominje se u Bibliji, a u svrhu ishrane bio je upotrebljavan još u srednjem veku. Konzistencija koju ima je od zrna, pa onda može biti kao pirinač, sve do oblika kaše i pirea. Ranije su ih nazivali zlatnim zrnima, iako proso, pored žuto – narandžaste boje može biti i beo, siv, čak i crven.

Šta se može pripremiti od prosa i za šta je dobar?

Proso je jedna od najzdravijih žitarica. Kaša od prosa je bogata B vitaminom, kalcijumom, kalijumom, magnezijumom, gvožđem, cinkom, esencijalnim masnim kiselinama, proteinima i vlaknima. Zatim, ova žitarica je bogata i fosforom, manganom i bakrom. Kaša od prosa tačno sdrži: 286 kilokalorija, 8 g proteina, 57 g ugljennih hidrata, 2,4 g masti, 5 mg natrijuma, 106 mg magnezijuma, 2, 2 mg cinka, 0,3 mg tiamina, 3,2 mg niacina, 1,2 mg polinezasićenih masti, 3,1 g vlakna. Od prosa se može pripremiti: mlečna kaša (odlična je za doručak), proso kao sirovo zrno u hlebovima ili pecivima, proso kao dodatak supama, proso kao prilog uz krompir i pirinač, proso kao sastojak za punjenje kupusa. Fantastičan je obrok sa kuvanim prosom, kome se doda povrće i piletina, pa se nakon kratkog pčenja servira. Iznad svega bi trebalo imati u vidu da je proso vrlo lekovita žitarica, koja može biti pomoć ili preventivno sredstvo za razne bolesti. Što se tiče opšteg stanja organizma, proso ga poboljšava i daje mu snagu, pruža vitalnost, sprečava starenje, propadanje organa i omogućava organizmu detoksikaciju. Sa druge strane pruža zaštitu ili leči i hronične bolesti poput srčanih mana, povišenog holesterola, dijabetesa, angine pectoris, astme, kancera, problema sa žučnom kesom, problema sa probavom,…

Kako proso deluje na naš organizam?

Proso je bogat magnezijumom, a to je mineral koji direktno deluje na regulaciju kvnog pritiska. Na taj način se stabilizuje rad srca. Na srce ima uticaj i holesterol, koji se pomoću prosa pretvara  u dobri holesterol, dok se loš smanjuje. Pored magnezijuma, proso sadrži i oko 300 različitih enzima, uključujući i insulin. Najnovije studije pokazuju da redovna konzumacija prosa smanjuje rizik od  oboljevanja od dijabetesa tip 2 za čak 30%. Takođe je nauka potvrdila da se smanjuje rizik od kancera za oko 41%; naročito rak dojke kod žena u premenopauzalnom periodu. Ono od čega nas proso još štiti je astma, naročito kod dece i to kada se uzima u obliku celog zrna. Proso je u potpunosti bez glutena, pa je pogodan za one koji na to nisu tolerntni. Pored toga, zahvaljujući vlaknima i antioksidansima, doprinosi detoksikaciji organizma I stabilizaciji digestivnog trakta. A konzumacijom na duge staze, proso štiti organizam i od raka debelog creva, čireva, žučnog kamenca kod žena. Sve to, zahvaljujući nerastvornim vlaknima kojima obiluje proso, a koje pored toga što su prevencija od pomenutih bolesti, vrlo dobro utiču i na jačanje kompletnog imunog sistema. Proso sadrži mnogo fosfora, a on je neophodan za podhranjivanje svih ćelija (naročito ćelijja nervnog sistema). Fosfor je deo materijala od koga se gradi DNK, kao i mineralna matrica naših kostiju.








Srodni tekstovi:


Da li je ljubomora znak da ne verujete dovoljno partneru?

Oni koji ne mogu da skriju ljubomoru u vezi su skloni da to tumače sa aspekta prevelike ljubavi. Ipa...

Detaljnije

Šta treba da kupujete na stovarištima, a šta treba da izbegavate?

Kao što i sami možete da pretpostavite na stovarištima postoji mnogo proizvoda, artika...

Detaljnije

Vakcinacija u trudnoći - šta se (ne) preporučuje

Vakcinacija u trudnoći nije razlog za brigu iako većina trudnica strahuje za zdravlje bebe kada treb...

Detaljnije

Šta će se od aksesoara nositi ovog leta po prognozama modnih stručnjaka?

Kada je moda u pitanju, pored garderobe i obuće, još jedan bitan detalj na koji žene obraćaju...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS