Rešite se komaraca za sva vremena uz ove korisne savete


Zdravlje

Komarci bez sumnje spadaju u najomraženije insekte na planeti i to sa dobrim razlogom. Pored toga što neprestano zuje u blizini našeg uha i ostavljaju uporne crvene pečate po celom telu, komarci, poput krpelja, mogu da prenesu i brojne zarazne bolesti, što je činjenica koja ih dovodi do zdravstvenog rizika po sve nas.

Borba protiv komaraca zahteva višestruki pristup. Prvo, potrebno je da ih držimo dalje od svog dvorišta. Ovo će boravak na otvorenom učiniti ugodnijim, ali može pomoći i da se minimizuju šanse da komarci uđu u kuću. Drugo, treba da koristite siguran, efikasan repelent protiv komaraca. Ali, čak i ako se rešite komaraca u svom dvorištu, vaš komšija može imati leglo i onda borba deluje kao da se neprestano vrtimo u krug.

Postoje određene dvorišne biljke koje odbijaju komarce, ali postoji i niz drugih mera koje možete preduzeti i napolju i u svom domu da biste ih držali podalje od vas.

Kako se otarasiti komaraca na otvorenom prostoru

Svi oni koji imaju dvorište ili im je zgrada okružena zelenilom, znaju da su u mnogo većem riziku od napada komaraca u odnosu na one koji žive „u betonu“. Zato evo nekoliko univerzalnih saveta za njih:

Uklonite stajaću vodu: Ženke komaraca polažu jaja u stajaću vodu i tu se izlegu sve njihove larve. Ispraznite sve stajaće vodene površine koje možete, kao i svaku vodu koja se nalazi u kantama, olucima, činijama za kućne ljubimce. 

Zasadite biljke: Odbijanje komaraca ne mora biti samo praktično - može biti i lepo. Sadnja biljaka može ulepšati baštu, a istovremeno sprečiti ove preovlađujuće štetočine. Najzahvalnije biljke koje komarci ne vole su lavanda, neven, limunska trava, macina trava, bosiljak, beli luk, nana, ruzmarin, kedar.

Hemijski repelent: Primena hemijskog repelenta protiv insekata dizajniranog za upotrebu na otvorenom je solidan način da se rešite komaraca. Repelenti mogu da zaštite delove travnjaka, dvorišta i bašte do osam nedelja. Jedino što ćete ovaj postupak morati da ponavljate.

Koristite žuto LED osvetljenje: Komarce privlači svetlost tradicionalnih sijalica. Topla, žuta LED svetla su im manje privlačna, prema nekim istraživanjima.

Održavajte uređen travnjak: Komarci vole da se odmaraju i naseljavaju na mestima koja su hladna, vlažna i tamna. Zato održavajte svoj travnjak, podrezujte drveće i žbunje i pobrinite se da trava ne bude previsoka. 

Kako se otarasiti komaraca u zatvorenom prostoru

Veća je verovatnoća da ćete imati problema sa komarcima u dvorištu nego u samom domu, ali se sigurno svako susreo sa situacijom da mu pred spavanje ova krvopija zuji oko glave. Ipak, one koji zuje okolo lakše je uočiti danju nego noću. Ako je noć i želite da ih pronađete, uključite lampu, baterijsku lampu ili pametni telefon i sačekajte da ih privuče svetlo. 

Neka od iskustava ljudi koji žive u područjima kao što je naše, a koja privlače veliki broj komaraca, pokazala su da mogu biti uspešne sledeće stvari:

Sveće: Zapaljene sveće sa mirisom lavande su prirodni repelent protiv komaraca koji sprečava da uđu i čini da vaš dom miriše prijatno.

Talog od kafe: Zapalite talog kafe u tanjirić ili u kutiju od jaja i dim će odbiti ove štetočine. Uradite ovo pažljivo na mestu gde neće izazvati štetu ili aktivirati požarni alarm.

Eterična ulja: Možda nisu tako efikasna kao tradicionalni pesticidi, ali daju određene rezultate. Pomešajte nekoliko kapi lavande, limuna ili eukaliptusa sa jednom šoljom vode, sipajte u bocu sa raspršivačem i protresite. Obavezno prvo testirajte ispravnost ulja i eventualne alergijske reakcije.

Zamke za komarce: Ove spravice možete pronaći na internetu ili u gvožđarama, ili čak napravite sopstvenu sa ušećerenom vodom i kvascem.

Lampe za insekte: Bezbedne su za zatvorene prostore, mogu da ubiju komarce pri prvom kontaktu i dobro su rešenje ako se suočavate samo sa nekoliko zalutalih.

Hemijski repelenti: Primena tradicionalnog hemijskog spreja protiv komaraca sprečiće ove štetočine da vas ujedu, ali vodite računa o hemijskoj štetnosti po zdravlje vaše kože kada birate repelent.

Ventilatori: Komarci ne mogu dobro da lete ukoliko ima vetra. Uključite ventilator i posmatrajte ih kako se bore i na kraju odustaju.

Sapun za spoljašnju upotrebu: Neki sapuni za spoljašnju upotrebu su posebno dizajnirani da odbijaju komarce. 

Veš: Perite veš praškovima koji imaju mirise za odbijanje komaraca. U Bosch veš mašine mnogi vole da ubacuju omekšivače sa lavandom ili citrusnim notama, što će komarce držati podalje od vaše garderobe.

Zaptivanje prostora: Da biste sprečili komarce da uđu u vaš dom, zakrpite sve rupe ili praznine na paravanima i vratima. Ako vidite sunčevu svetlost u prostoru oko vrata, to znači da nije dobro zapečaćena. Postoji jednostavno rešenje – zamenite zaptivnu traku.


Borba sa najčešćim letnjim napastima nije laka, ali uz primenu ovih saveta ćete sigurno odmoriti od njih bar na neki period. Ukoliko ništa od ovoga ne donese rezultate, obratite se firmama koje vrše deratizaciju za profesionalnu hemijsku pomoć. Srećno!






Srodni tekstovi:


Ovo su svi neophodni kablovi i adapteri za povezivanje uređaja u kući

U 21. veku kablovi i adapteri su neizostavni deo svakog domaćinstva. Gotovo da nema kuće u kojoj ne ...

Detaljnije

Dostava hrane – najbrži način do najboljih ukusa

Dostava hrane je pogodnost koju sada pruža gotovo svaki ugostiteljski objekat. Doba pandemije je od ...

Detaljnije

Ako idete na Babine, možda su hranilice za bebe poklon o kome treba da razmislite

Kada kupujemo za novorođenče gledamo da to bude neki praktičan poklon, nešto što će de...

Detaljnije

5 najboljih načina da investirate novac u 2022. godini

 Investiranje novca je uvek nesigurna stvar ali ukoliko dobro istražite tržište u kom pl...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS