Kako prepoznati lajmsku bolest?


Zdravlje

Verovatno su mnogi čuli za ovu vrstu oboljenja. A treba znati da lajmska bolest nastaje usled uboda zaraženog krpelja. Iz tog razloga se uvek preporučuje nakon boravka u prirodi da bude prekontrolisano stanje kože, a naročito kada su u pitanju mališani. Takođe je vrlo važno i da ne pokušavate sami da izvadite krpelja, prvo zato što niste u tome vešti i nemate dovoljno znanja, a drugo zato što on može biti zaražen, što će vremenom vrlo verovatno dovesti i do pojave lajmske bolesti.

Najjednostavnije rečeno, lajmska bolest je infektivno oboljenje, koje nastaje u većini slučajeva usled uboda krpelja koji je zaražen spirohete Borrelia Burgdorferi.

Da biste izbegli sve eventualne komplikacije nakon uboda krpelja, najbitnije je da prepustite stručnjacima da ga izvade, a zatim i da pratite stanje oko mesta uboda, kako ne bi došlo do crvenila. Više informacija o tome kako se leči, ukoliko iapk dođe zaražavanja, čitajte u tekstu na sajtu Probotanic.


Stadijumi lajmske bolesti 


Definisano je ukupno tri stadijuma, a dve faze, s tim što je primećeno da se različiti stadijumi kod određenih pacijenata mogu i poklopiti. 

Isto tako je primećeno i da većina pacijenata ne prođe kroz sve stadijume, te da postoje i asimptomatske infekcije. 


Rana faza lajmske bolesti 


U okviru rane faze ovog oboljenja postoje dva stadijuma, odnosno prvi i drugi. 

Stručnjaci navode da se rana faza ispoljava u periodu od nekoliko dana, a najmanje 48 sati od trenutka uboda, pa do nekoliko meseci nakon infekcije. 

Prvi stadijum se javlja kod čak 50 do 60 procenata zaraženih i to u periodu od trećeg dana od trenutka infekcije, pa sve do osme sedmice. 

Obično se u prvom stadijumu rane faze javlja crvenilo oko uboda, a ono se širi u pravcu kruga ili elipse najčešće. Međutim, postoje i slučajevi gde crvenilo ima neobičan oblik, najčešće trouglast. Iako je crvenilom zahvaćen deo kože, to niti boli niti svrbi, ali je svakako koža u tom delu nešto toplija. 

Upravo u tom periodu može doći do pojave simptoma koji su slični gripu, kao što su glavobolja, umor, bolovi u zglobovima i u mišićima, pa čak i temperatura do 39 i ukočeni vrat. 

Kod nekoga se uopšte ne ispoljavaju ovi simptomi, ali može doći do povećanja regionalni limfnih žlezda. 

Nekoliko sedmica nakon momenta infekcije, pa do nekoliko meseci je drugi stadijum rane faze. U tom slučaju bolest utiče na rad srca i nervni sistem. 

Najčešće se lajmska bolest u ovom stadijumu ispoljava u periodu između druge i 8 sedmice od trenutka zadržavanja, a u vidu zapaljenja moždanice, odnosno zapaljenja kranijalnih nerava. Obično kod najmlađih se ispoljava u vidu aseptičnog meningitisa. 

Kod pojedinih pacijenata se mogu javiti i poremećaj srčanog ritma, odnosno promene na srcu, a vrlo retko može da dođe do pojave srčane slabosti. 

U ovom stadijumu dolazi i do oštećenja zglobova, a primećeno je da se najčešće problem javlja u predelu kolena. 

Kada je u pitanju lajmska bolest, obično se i otok u zglobovima i bolovi razlikuju, odnosno nisu simetrični. Može doći do zapaljenja mišića, a postoje i u vrlo malom procentu mogućnosti za zapaljenje testisa ili jetre, kao i očnog živca. 


Kasna faza lajmske bolesti 


Ova faza je okarakterisana kao stadijum III i u većini slučajeva se ispoljava kasnije, odnosno čak i godinu dana nakon momenta zaražavanja. Treba znati da ako se lajmska bolest leči u ranoj fazi, ona može biti vrlo uspešno izlečena, dok se to ne može sa sigurnošću reći za kasnu fazu, iako se primenjuju propisani medikamenti. 

Simptomi u stadijumu broj tri, odnosno u kasnoj fazi se čak mogu javiti nakon nekoliko godina. Najčešće su to dermatološki, neurološki i reumatološki simptomi.







Srodni tekstovi:


Važnost kvalitetne obuće za zdravlje stopala i udobnost

Kvalitetna obuća igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja stopala i pružanju udobnosti tokom svakodnev...

Detaljnije

Spremni dočekajte proleće: saveti, predlozi i ideje za odabir najbolje prolećne obuće

Da biste hodali samouverenim hodom prolećnim danima koji predstoje važno je i da se osećate dobro u ...

Detaljnije

Promotivni materijal – prezentujte brend na najbolji način

Osnovno pravilo pri plasiranju proizvoda i usluga je isticanje sopstvenog kvaliteta iznad onih koji ...

Detaljnije

Rančevi na točkiće čuvaju zdravlje kičme

Koliko puta ste čuli da se dete žali na težinu školskog ranca koji nosi na leđima? Ranče...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS