ZAŠTO SU PAMUČNE POSTELJINE BROJ JEDAN?


DomBez obzira na mnogobrojne materijale od kojih se prave kućni i odevni predmeti, preimućstvo definitivno zadržavaju oni prirodni. Tako su i pamučne posteljine najdraži saveznik na putu ka kvalitetnom snu.

PRIRODNOST I UDOBNOST

Kada su tkanine od prirodnih materijala, one su i prijatne, meke i nežne na dodir, a s vremenom ne gube na svom kvalitetu i lepoti. Stoga su i pamučne posteljine vrlo poželjne, jer pružaju neprikosnoveni osećaj ušuškanosti, a telu njihov dodir najviše prija. Međutim, one se preporučuju i kao opcija najbolja po zdravlje, te otuda nije neobično što su potpuno neizostavne kada je reč o posteljini za bebe, decu ili ljude koji su osetljivije prirode.

KVALITET I TRAJNOST

Od različitih prirodnih materijala, poput, na primer, svile, lana, pamuka, krevetnine se prave vekovima. Tehnike izrade su se kroz vreme usavršavale, menjale su se karakteristike materijala, od načina tkanja, do debljine tkanine, preko dezena i načina obrade, ali su ostale draži izbor od nekih kasnije nastalih i korišćenih sintetičkih materijala. Pamučne posteljine su jednostavno sinonim za trajnost i kvalitet, a nakon što ih kupimo, u njihovim čarima uživaćemo sigurno godinama.

RAZLIČITA SVOJSTVA MATERIJALA

Pamučne posteljine načelno predstavljaju širok pojam, odnosno postoji više vrsta materijala i njihovih svojstava. Te tako one mogu biti različitih struktura, gušćeg ili ređeg tkanja, debljeg ili tanjeg platna, grublje ili glatkije površine, mat ili sa blagim sjajem, pa se razlikuju krep pamuk, ili pak pamučni flanel, saten, perkal, damast, lan i dr. No, bez obzira na tip materijala i njegove specifične karakteristike, svim pamučnim posteljinama zajedničko je to da su kvalitetne, da se mogu prati na visokim temperaturama, uglavnom se peglaju i uopšte vrlo jednostavno održavaju.

ŠIROK IZBOR MODELA

Zbog svog kvaliteta i postojanosti, pamučne posteljine su široko zastupljene, te stoga postoji i veliki izbor modela. Oni se razlikuju kako po svojstvima samog materijala, tako i po bojama i dezenima. Pored klasičnih belih krevetnina, mogu se naći jednobojne u svim bojama i nijansama, pri čemu su u poslednje vreme vrlo zanimljive one vrlo tamne – crne, sive teget. Vrlo su česte i dvobojne kombinacije, srodnih ili boja u kontrastu, dok je prisutna i velika šarolikost dezena – od geometrijskih i apstraktnih motiva, preko floralnih, pa sve do ilustracija prirode. Posebno su zanimljive dečje posteljine sa likovima iz crtanih filmova ili serija. Izbor dezena je definitivno nepresušan, ali je najzanimljivije što pamučne posteljine mogu biti i personalizovane – pojedine firme izrađuju motive po želji na jednobojnoj osnovi.

PO SVAČIJOJ MERI

U zavisnosti od specifičnosti materijala, dezena, pa i proizvođača, razlikuju se i cene, ali su one u takvom rasponu da se načelno može reći da su pamučne posteljine ne samo dobar, već i povoljan izbor. Pored toga, mogu se kupiti kompleti, sastavljeni od donjeg čaršava, jorganske navlake i jastučnice, jednostruke ili duple, dečje ili proširene, dok se i svaki element može kupovati posebno, ili pak u drugačijim kompletima – na primer donji čaršav i jastučnica. Pored toga, navlake se mogu preklapati ili zakopčavati pomoću dugmića, nitni ili cibzara. Takođe, donji čaršavi mogu biti sa lastišem ili bez njega. Tako da – svako može pronaći baš onu koja mu odgovara.
Srodni tekstovi:


Evo zbog čega bi Alanja mogla da bude vaš izbor za letovanje 2021. godine

Samim tim što je tokom proteklih sezone Turska bila prilično otvorena za naše turiste,...

Detaljnije

Ako idete na Babine, možda su hranilice za bebe poklon o kome treba da razmislite

Kada kupujemo za novorođenče gledamo da to bude neki praktičan poklon, nešto što će de...

Detaljnije

Pozitivne stvari vezane za kolica za bebe

Mnogi roditelji se danas razmišljaju da li da kupuju kolica za bebe ili da jednostavno svoju ...

Detaljnije

Prevara u vezi - od sumnje do prisluškivanja

Visok broj sklopljenih brakova se završi prevarom. Iako neka istraživanja naginju jednom polu...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS