Vitamin D3 i njegov značaj u brojnim procesima našeg organizma


Zdravlje Zdravlje

Pored toga što vitamin D3 ima značaj za vitalnost kostiju i zdrav izgled kože, benefit upotrebe ovog vitamina ogleda se kroz brojne procese i redukcije u našem organizmu. Organizam u borbi protiv brojnih infekcija daje imunološki odgovor, da bi on bio dobar potreban je balans makro i mikro elemenata u našem organizmu. Uravnotežen odnos cinka, fluora, joda, magnezijuma, bakra, fosfora, kalcijuma i drugih elemenata čine bržu apsorpciju vitamina D3 u našem organizmu. Usled nedostatka vitamina prevashodno dolazi do razvoja kardiovaskularnih bolesti koje za posledicu imaju usporen rad centralnog nervnog sistema. 


Dnevne potrebe vitamina Dsmanjiće insulinsku rezistenciju

DVitamin i dnevna potreba u iznosu od 5-15 µg, razvijaju  otpornosti na određene infekcije ili se one u našem organizmu odražavaju u blažem obliku. Razvoj šećerne bolesti nastaje usled nedovoljnog rada pankreasa pri čemu se lučenje insulina uvećava. Upotrebom vitamina D3 poboljšava se rad pankeasa i samo lučenje insulina. 

Insulinska rezistencija je hronična  bolest koja nastaje nagomilavanjem masnih naslaga oko mišića što takođe često ima slučaj nedovoljnog izlučivanja insulina. Za oba tipa bolesti, ključan faktor razvoja i sprečavanja nastanka ima stil života i način ishrane. Ne savetuje se upotreba masne i začinjene hrane, naročito hrane sa lošim mastima. Kod tipova dijabetesa i insulinske rezistencije savetuje se korigovanje ishrane koja po savetu nutricionista mora biti češća i uravnotežena. Fizička aktivnost usled izlaganja sunčevim zracima poboljšava usvajanje potrebnih minerala i vitamina od kojih se naročito ističe D3 kao saveznik zdravlja. Uravnotežena suplementacija vitamina D kod dece u razvoju, smanjiće mogućnost razvoja dijabetesa prvog stepena. 


Vitamina D3 u sinergiji sa kalcijumom učestvuje u izgradnji ćelijskih membrana

Kalcijum se u našem organizmu nalazi skladišten u našim kostima, pri čemu njegov nedovoljan unos crpi našu muskulaturu. Apsorpcija kalcijum u organizmu direktno je zavisna od vitamina D. Ako navedeni unos nije uravnotežen i pravilan, postepeno dolazi do gubitka kalcijuma iz kostiju što za posledicu ima osteoporozu a kao krajnji ishod krtost kostiju. 

Ne treba zaboraviti da sadržaj kalcijuma u organizmu prati potrebu za magnezijumom i fosforom. Osobe koje obavljaju težak fizički rad, po savetu lekara moraju unositi dozu magnzijuma u vidu suplemenata. Svakako da svaki nedostatak esencijalno važnih vitamina i minerala u našem organizu stvara brojne poremećaje, time što naše telo prima nepoželjne signale izražene u vidu blagog do umerenog bola. Usled razvoja osteoporoze kod osoba starijeg životnog doba, javlja se nervoza kao produkt smanjene fizičke pokretljvosti. 

Usled razvoja organizma a naročito kod dece, javlja se veća potreba vitamina D. Kako bi se izbegli neželjeni efekti nagomilavanja kalcijuma u kostima, pribegava se ishrani uz dodatak suplemenata sa grupom gradivnih i esencijalnih vitamina. Postoje brojna istraživanja koja potvrđuju da uravnotežen odnos magnezijuma i kalcijuma utiče na kvalitet sna. Ovakva sinergija svakako pomaže kod bržeg i potpunog oporavka organizma od prehlade ili pojedinih tipova infekcija. 

Dnevne potrebe vitamina D se ne mogu nadomestiti isključivo ishranom već i umerenim izlaganjem sunčevim zracima, što svakako utiče povoljno na zdravlje naših kostiju. Konzumiranjem ribe naročito tune ili lososa, organizam dobija određenu dozu navedenog vitamina. Svaki suplement ne predstavlja zamenu uravnotežene ishrane. 









Srodni tekstovi:


Štampa na šoljama – uspomena na porodične i poslovne veze

Ukus prve jutarnje kafe, za mnoge, ne može se zameniti ni jednim drugim ukusom, ako je kod kuće ili ...

Detaljnije

Gubitak voljene osobe u stanoj zemlji

Gubitak voljene osobe je uvek teško i emocionalno iskustvo, ali kada se dogodi u stranoj zeml...

Detaljnije

Minimalistički izgled opremanja enterijera

Mnogo je načina i dostupnih stilova za uređenje stambenog prostora ali u moru ponuda, minimalistički...

Detaljnije

Čega se plaše provalnici?

I provalnici se plaše, da. Verovali ili ne i oni strahuju da će biti uhvaćeni, da će biti otk...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS