Ureaplazma - infekcija koju možda imate, testirajte se obavezno


Porodica Zdravlje


Ukoliko imate česte urinarne ili genitalne infekcije, bilo bi dobro da se testirate na ureaplazma bakteriju. Osnovni razlog je što infekcija ureaplazmom često prolazi bez simptoma, pa osoba ne zna da je zaražena. Otuda može biti prenosilac infekcije bez svesti o tome.

Ureaplazma infekcija se prenosi seksualnim kontaktom. To znači da je za prenošenje infekcije dovoljan intiman kontakt bez penetracije. Može se preneti i korišćenjem tuđeg pribora za higijenu, na primer, preko peškira ili upotrebom toaleta što je ređi slučaj ali je ipak moguće. Takođe, infekcija se može preneti sa majke na dete prilikom porođaja. 

Infekcija ureaplazmom je češća kod žena nego kod muškaraca i može uticati na plodnost. Kod žena može dovesti do poremećaja rada jajovoda. Takođe, postoji i rizik od pobačaja i razvojnih anomalija fetusa. Kod muškaraca, infekcija može dovesti do upale uretre, semenih kanala i prostate. 


Kada je potrebno da se testirate na ureaplazma bakteriju?


Ukoliko imate neke od ovih simptoma, posetiti lekara i zatražite testiranje na ureaplazmu. Ukoliko je infekcija prisutna u urinarnom traktu, simptomi su:

  • bol u stomaku,
  • osećaj peckanja,
  • nevoljno otpuštanje mokraće.

Kod žena, ureaplazma može biti uzrok bakterijske vaginoze. Simptomi se mogu uočiti kao:

  • vodeni iscedak iz vagine,
  • bol prilikom seksualnih odnosa,
  • neprijatan vaginalni miris.


Rezultati testiranja koji pokazuju ureaplazma infekciju


Treba imati na umu da je ureaplazma parazitska bakterija koja naselja urinarni i genitalni trakt i sa ostalim bakterijama čini sastavni deo bakterijske flore. Problemi nastaju kada se ureaplazma jako razmnoži i naruši bakterijsku ravnotežu usled čega dolazi do infekcije. Najčešći razlog za to je oslabljen imuni sistem. 

Testiranje se vrši uzimanjem brisa grlića materice ili uretre, brisa ili biopsije endometrijuma, kao i uzorka urina kod žena. Kod muškaraca, ureaplazma bakterija se može detektovati uzimanjem uzorka sperme ili urina. Test na ureaplazmu je pozitivan ukoliko se pokazuje kao  >_ 10 000 ccu/ml (10 na 4). 

Nakon lečenja, testiranje treba ponoviti. Infekcija može regresirati, pa je potrebno povećati dozu antibiotika ili promeniti vrstu. Postoji mogućnost i da testiranje daje lažno negativan rezultat. 


Antibiotici za lečenje ureaplazma infekcija


Ureaplazma pripada porodici mikoplazma bakterija. One su slične virusima jer nemaju ćelijski zid pa se u lečenju koristi posebna vrsta antibiotika koji uništavaju bakterije tako što deluju na metaboličke procese u njima a ne na slabljenje ćelijskog zida. 

U lečenje se najčešće koriste sledeći antibioti

aritromicin, 

dioksicilin, 

tetraciklin.

fluorokinoloni.


Ureaplazma u trudnoći

Kada je u pitanju trudnoća, najveći rizik od infekcije ureaplazmom je rizik od prevremenog porođaja. Ureaplazma u delovanju sa ostalim faktorima rizika dovodi do upale reproduktivnih organa i tikva što može imati za posledicu:

  • prerano pucanje fetalne membrane (vodenjaka),
  • prevremeni porođaj,
  • spontani pobačaj, 
  • intra-amnionska infekcija (infekcija plodove vode),
  • infekcija membrana koja okružuju fetus u materici - horioamnionitis,
  • upala pupčane vrpce - funisitis,
  • invazija placente,
  • niska telesna težina na rođenju,
  • nerazvijenost određenih organa i tkiva.


Jedna od posledica može biti i postporođajni endometritis, odnosno upala unutrašnje sluzokože materice nakon porođaja. Ukoliko se dete prilikom rođenje inficira ureaplazmom preko majke, može imati respiratornih problem.

Obzirom da se ureaplazma uglavnom prenosi seksualnim kontaktom, jedina prevencija je upotreba kondoma prilikom intimnih odnosa i odgovorno ponašanje koje podrazumeva apstinenciju dok traje lečenje i redovne kontrole. 



Izvori:

https://www.healthline.com/health/ureaplasma#fertilityna






Srodni tekstovi:


Vremenska prognoza Srbija — 100% u realnom vremenu!

Vremenska prognoza Srbija, kakvo je vreme u Srbiji, vreme sutra u Beogradu ili vremenska prognoza Ni...

Detaljnije

Trojica slavnih vozača Formule 1

Formula 1 je jedan od najpopularnijih sportova na svetu, a vozači koji su se istakli u ovom sportu p...

Detaljnije

Koji suplementi poboljšavaju naš imunitet

Posebno u vreme većeg broja infekcija dobro je obratiti pažnju na jačanje odbrambenih snaga organizm...

Detaljnije

Gde sve možete upotrebiti staklo u vašem domu

Staklo je oduvek imalo konotaciju osetljivog i lomljivog. Ovo je razlog što ljudi vrlo često ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS