Naučite bebu da jede u hranilicama za bebe


Dom Dom


Želite da budete u stanju da odgajate ljubazno dete koje će uživati u jelu i obrocima sa porodicom, bilo da ste kod kuće ili ručate. A mnogo je lakše naučiti bebu u startu da jede u hranilici za bebe nego ispravljati greške nakon što se uspostave pogrešni obrasci ponašanja. Budući da ćete vi i vaša beba provesti puno vremena zajedno, bitno je da koristite to vreme i  obroke da biste je naučili osnovnim veštinama ishrane i nekim načinima za pravilno hranjenje. U suprotnom, na kraju imate bebu (a potom i mališana) koja iskazuje jedno od ovih nepristojnih, ali uobičajenih problema u hranilicama za bebe:


- beba pokušava da stoji u hranilici

- beba se okreće 

- beba prosipa hranu i nije zainteresovana za obrok

- igra se sa tanjirom

- beba baca hranu na sve strane

- Igra se sa hranom


I tako dalje, i tako dalje… bebe imaju nepresušnu inpiraciju i često ne mogu da odvoje igru i istraživanje od obroka. 


Dakle, kako trenirati bebu da bude pristojna tokom obroka u hranilici? Da li je to uopšte moguće? Da, jeste! Započnite sa ova tri pravila…


# 1 Razgovarajte sa bebom o očekivanjima u vezi obroka


Bebe su u stanju da razumeju mnoge stvari, mnogo pre nego što ih zapravo mogu verbalizovati. Nemojte pretpostavljati da vaša beba ne može razumeti šta joj govorite i zapamtite da se njeno znanje jezika vrlo brzo razvija. A vaš ton govori sve - zato koristite čvrst glas odraslih, a ne dečji glas tokom obroka!


# 2 Ne dozvolite bebi da drži kašiku


Nemojte dati bebi u početku da hvata za kašiku, jer to nije jedna veština koju je baš spremna savladati, a da ne stvori veliku nered! Ne brinite, beba ima dosta vremena da nauči kako da koristi pribor. Ohrabrite bebu da umesto toga spusti ruke u krilo, i govorite: „Stavili smo ruke u krilo tokom jela“. Beba će vrzo shvatiti i biće vam tako drago (i bićete jako ponosni) kada to zapravo i učini!


# 3 Svakog puta vežite bebu kaiševima u hranilicu za bebe


Da, beba će negodovati. Ali, na vama je da naučite bebu da su hranilice sa bebe poput auto sedišta i stolica je tamo zbog njegove sigurnosti i da nikada neće imati izbora da li će ili neće  ostati u njemu. Jer, kada je u pitanju bezbednost i zdravlje deteta, nema popuštanja! Ako beba plače i/ili maše uokolo, dajte joj minut da vidi da li može da se smiri. Ako ne može, izolujte bebu u krevecu za bebe na 3-4 minuta. Prekidanjem neželjene situacije, čak i šestogodišnjak će brzo naučiti uzročno-posledičnu vezu i da se o vašim očekivanjima u ponašanju jednostavno ne može pregovarati. Priđite bebi, objasnite joj i vežite je u hranilici. Što više beba negoduje,  to više morate biti odlučniji i dosledniji. Zapamtite, ovo je bitno za sigurnost vašega deteta... a vi ste odgovorni za učenje da se pridržava ograničenja od najranijeg perioda. Ako beba odbije da se smiri i da jede posle 4-5 pokušaja, preskočite taj obrok. Morate poslati poruku da ste vi šef i da postoje posledice lošeg ponašanja - u ovom slučaju da neće moći da jede ako neće da bude vezana u hranilici. Verujte nam, vrlo brzo će naučiti ovu lekciju - često ne treba više od jednog preskočenog obroka da biste postigli ono što ste naumili.








Srodni tekstovi:


Vremenska prognoza Srbija — 100% u realnom vremenu!

Vremenska prognoza Srbija, kakvo je vreme u Srbiji, vreme sutra u Beogradu ili vremenska prognoza Ni...

Detaljnije

Situacije u kojima ljudi koriste rent a car čak i kada imaju svoj auto

Usluga rent a car korisna je i onima koji imaju svoje automobile, a naravno tek je korisna onima koj...

Detaljnije

Vakcinacija u trudnoći - šta se (ne) preporučuje

Vakcinacija u trudnoći nije razlog za brigu iako većina trudnica strahuje za zdravlje bebe kada treb...

Detaljnije

Rastući trend koji ima prodaja apartmana Zlatibor – kvalitet i stil

Oduševljenost pogledom sa terase na Zlatiboru, udisanje svežeg vazduha i užitak u mirnoći na ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS