Meseci trudnoće - razumevanje trudničke matematike


Zdravlje Zdravlje


Meseci trudnoće podeljeni su na tri trimestra. Svaki trimestar broji po 3 meseca, odnosno 13 ili 14 nedelja a ukupno trudnoća traje 40 nedelja (post termin 42. nedelje) ili 280 dana. Na prvi pogled, ova trudnička matematika može da deluje zbunjujuće jer ispada da trudnoća po ovim proračunima traje gotovo 10 meseci.

Ako ovome dodamo podatak da se datum porođaja računa od prvog dana poslednje menstruacije (kada trudnoća zapravo nije ni moguća), računica se dodatno komplikuje. Zato treba imati u vidu da su ovi proračuni krajnje okvirni i da samo 30% trudnoće dostigne 40. nedelju.


Termini za trudnoću: 

Prema opšteprihvaćenom stanovištu, termini za trudnoću dele se na:

Prevremeno rođeni: 20 nedelja do 37 nedelja,

  • Rani termin: 37 nedelja + 0 dana do 38 nedelja + 6 dana,
  • Pun termin: 39 nedelja + 0 dana do 40 nedelja + 6 dana,
  • Kasni termin: 41 nedelja + 0 dana do 41 nedelja + 6 dana,
  • Post termin: posle 42 nedelje.


Meseci trudnoće po trimestrima

Meseci trudnoće po trimestrima, klasifikuju se kao:

  • Prvi trimestar koji obuhvata prva tri meseca (od 1. do 13. nedelje).
  • Drugi trimestar koji obuhvata četvrti, peti i šesti mesec (od 14. do 26. nedelje).
  • Treći trimestar koji obuhvata sedmi, osmi i deveti mesec (od 27. nedelje do porođaja).

Od svih termina vezanih za trudničku matematiku najviše zbunjuje način računanja datuma začeća odnosno početka trudnoće obzirom da se trudnoća računa od prvog dana poslednjeg menstrualnog ciklusa.

Osnovni razlog leži u tome što se tačan datum začeća ne može utvrditi. Naime, spermatozoidi mogu preživeti u materici od 3-5 dana, tako da se datum začeća ne mora poklapati sa danom intimnih odnosa. Otuda se kao jedini pouzdan datum početka trudnoće uzima prvi dan poslednje menstruacije.


Trudnoća i prenatalna nega

Trudnoća je stanje koje zahteva posebnu negu. Prenatalna nega je nega majke u trudnoći i obuhvata pažljivo staranje i praćenje zdravlja majke i bebe tokom trudnoće. Stoga, prenatalne posete imaju veoma važnu ulogu kada je reč o brizi u trudnoći.

Od izuzetno je važnosti da svaka trudnica izabere lekara u koga će imati apsolutno poverenje. Prilikom svake posete, izabrani lekar je u obavezi da proverava ne samo fizičko zdravlje majke i bebe, već i emocionalno stanje trudnice.

Termin za prvu prenatalnu posetu treba zakazati čim saznate da ste trudni. Obično se prenatalne posete zakazuju jednom mesečno, a po potrebi može i češće. Većina trudnica ima od 8-14 prenatalnih poseta tokom trudnoće.

Raspored prenatalnih poseta razlikuje se u odnosu na starost trudnoće. Tokom prvog i drugog trimestra prenatalne posete zakazuju se od prilike na svake četiri nedelje. U trećem semestru na svake dve nedelje a od 36. nedelja na svakih nedelju dana dok se beba ne rodi.

Konkretan broj prenatalnih poseta zavisi od toga da li se trudnoća smatra normalnom, rizičnom ili visokorizičnom. Gestacijski dijabetes, visok krvni pritisak ili istorija prevremenog porođaja klasifikuju se kao moguće komplikacije u trudnoći i zahtevaju češće preglede.

Klasična prenatalni pregled obuhvata proveru težine, krvnog pritiska i urina. Lekar će takođe izmeriti vaš stomak, proveriti položaj bebe u stomaku i poslušati njene otkucaje srca. Po potrebi uradiće se i dodatni testovi a pred kraj trudnoće lekar može uraditi i pregled karlice kako bi proverio promene na grliću materice.

Trudnoća za svaku buduću majku donosi puno pitanja i nedoumica. Zato budite slobodne da o tome razgovarate sa svojim lekarom. Saveti, objašnjenje i preporuke lekara mogu značajno uticati da se trudnica oseća bolje i sigurnije.








Srodni tekstovi:


Kišobran ili klasična kolica za bebe? Ovo su prednosti i mane i jednih i drugih, a evo šta savetuju iskusni roditelji

U periodu trudnoće, dok budući roditelji čekaju da se beba rodi uglavnom prave velike planove, raspi...

Detaljnije

Kada je vreme za fasete za zube a kada za krunice

Postoje momenti u životu uglavnom odraslih ljudi kada izgled počinje da se drastično menja i kada se...

Detaljnije

ŠTA TREBA ZNATI O NOSAČIMA ZA TV PRE KUPOVINE?

Nosač za TV je investicija koja se kupuje kao dugoročno rešenje za vaš prostor. To ne ...

Detaljnije

Čega se plaše provalnici?

I provalnici se plaše, da. Verovali ili ne i oni strahuju da će biti uhvaćeni, da će biti otk...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS