Šta raditi kada je pritisak nizak

Krvni pritisak koji je malo niži od prosečnog 120/80 javlja se često kod mlađih osoba, kod nekih osoba prisutan je ceo život, a kod žena je češći nego kod muškaraca. Ovakav pritisak obično nema nikakve simptome niti stvara medicinske probleme. Iako se pritisak od recimo 110/70 u svakodnevnom govoru naziva niskim, on medicinski nije stanje niskog pritiska, već je normalan. 

Hipotenzija

Pririsak manji od 100/60 jeste stanje hipotenzije što je stručan medicinski naziv za nizak pritisakDijagnozu će ustanoviti lekar mereći pritisak više puta u ambulantnim uslovima. Uz ovakvo stanje mogu se javiti sledeći simptomi: nesvestica, vrtoglavica, umor, nesanica, slabost, znojenje...


Primarna hipotenzija

Kada je pritisak trajno nizak bez određenog razloga/uzroka, takvo stanje naziva se primarnom hipotenzijom. Ovo stanje najčešće ne pokazuje ozbiljnije simptome jer se organizam na njega navikao. Primarna hipotenzija može biti nasledna, ali i neki spoljašnji faktori kao što su ishrana, stres, klimatski uslovi, mogu uticati. 


Sekundarna hipotenzija

Sekundarna hipotenzija posledica je različitih bolesti ili stanja. Može se javiti zbog različitih infekcija, krvarenja, dehidratacije, kao posledica srčanih bolesti, u trudnoći ili zbog drugih zdravstvenih problema. Stanje niskog pritiska mogu izazvati i pojedini lekovi, a može nastati i kao posledica konzumiranja alkohola. 

Kao posebna vrsta niskog pritiska navodi se i onaj kod osoba koji inače imaju visok pritisak, ali se on naglo spušta, naročito posle jela. Pritisak može naglo da padne i prilikom naglog ustajanja, recimo ukutro kad se probudimo. Ovakve nagle promene pritiska češće su leti jer na njega utiču velike vrućine. 


Šta je dobro za podizanje pritiska?

Ista vrednost niskog pritiska neće uticati isto na svakog. Nekome će nizak pritisak odgovarati, neće imati nikakve smetnje, dok će neko drugi sa istim pritiskom teško funkcionisati. 

Obično kafa pomaže kada osetimo da nam je pritisak niži. Ipak, kafa će dati samo trenutno poboljšanje, a svakako nije dobro preterivati u ispijanju ovog omiljenog napitka. 

Unos tečnosti, pre svega vode, pomaže da se pritisak snizi. I nmogi drugi zdravi napici kao što su sokovi i biljni čajevi. Dobro je pojesti recimo blagu slanu supu, a preporučuje se i unos zdrave hrane, a manje teške i masne. Ukoliko vam naglo opadne pritisak, a nemate spremno ništa od navedenog, možete razmutiti kašičicu soli u čaši vode i popiti. Preporučuje se i umerena fizička aktivnost. 


Visok i nizak pritisak

Pritisak mora redovno da se meri da bi se evidentiralo stanje visokog ili niskog pritiska. Ako je pritisak bio viši ili niži od prosečnog samo ponekad, to nije razlog za brigu. Ponekad se visog pritisak izmeri kod lekara, dok je u kućnim uslovima on mnogo niži. Čak postoji i naziv za takvo stanje, lekari ga zovu ,,hipertenzija belog mantila“. 

Visok pritisak u svakom slučaju veći je zdravstveni problem od niskog u većini slučajeva. On može dovseti do ozbiljnih bolesti ako se ne prati  i ne leči na vreme. 

Da bi terapija za pritisak delovala potrebno je pratiti uputstva za merenje pritiska. Ukoliko pritisak merite kod kuće, lekar će vam reći koliko često je potrebno i verovatno ćete zapisivati rezultate na osnovu kojih ćete dobiti terapiju. Srodni tekstovi:


Sve što treba da znate o dekorativnom malču – čemu služi, kako se koristi i cena

Sigurno ste  danas često viđali crvene površine oko biljaka, drveća i cveća u javnim par...

Detaljnije

Najbolji materijali za posteljinu

Materijali i boje su važni u svetu mode, likovne umetnosti, enterijeru i uređivanju doma. Međutim, b...

Detaljnije

Podizanje grudi hirurškim putem- šta bi sve trebalo da znate

 Ukoliko je pred vama hirursko podizanje grudi neophodno je da budete potpuno informisani po pi...

Detaljnije

Saznajte kada je pravo vreme za posetu neurologu

S vremena na vreme, skoro svako od nas ima neobjašnjive simtome koji se tiču mišića i ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS