Upala krajnika kod dece - uzroci, simptomi i lečenje


Porodica Zdravlje

Krajnici su dva limfna čvora koja se nalaze na svakoj strani zadnjeg dela grla. Oni deluju kao odbrambeni mehanizam i pomažu u sprečavanju infekcije u vašem telu i telu malog deteta. Kada iz određenih razloga dođe do upale krajnika oni bole, otežavaju gutanje hrane i stvaraju druge slične neprijatne situcije. 


Upala krajnika se može javiti u bilo kom uzrastu, ali uobičajena je bolest u detinjstvu. Lekari je najčešće dijagnostikuju kod dece od predškolskog uzrasta do srednjih godina. Simptomi uključuju bol u grlu, otečene krajnike i groznicu. Evo šta treba da znate o upali krajnika kod dece - od simptoma upale do tretmana koji mogu pomoći da nestane upala krajnika.

Dijagnostikovanje upale krajnika kod dece 


Upalu krajnika je malo teže dijagnostikovati kod dece jer ona realno ne znaju šta im se dešava u ustima. Osećaju da nešto peče, boli prilikom gutanja i izaziva neprijatnost. Simptomi obično nestaju u roku od 7 do 10 dana.

Simptomi upale krajnika kod dece


Mogući simptomi tonzilitisa uključuju: jako bolno grlo, poteškoće ili bol prilikom gutanja,

bol u uhu, groznicu, neprijatan zadah, bol u stomaku, glavobolju, osetljivost vilice i vrata zbog otečenih limfnih čvorova, krajnici koji izgledaju crveni i otečeni. Kod veoma male dece takođe možete primetiti povećanu razdražljivost, loš apetit ili prekomerno slinjenje. 

Uzroci upale krajnika


Krajnici su naša prva linija odbrane od bolesti. Oni proizvode bela krvna zrnca koja pomažu našem telu da se bori protiv infekcije. Isto je i kod dece. Virus, kao što je obična prehlada, kao i bakterijske infekcije mogu takođe izazvati upalu krajnika kod dece i biti neki od uzroka ove infekcije.


Boravak u kolektivu, zajedničko obedovanje, kontakt sa sekretom ili pljuvačkom drugog deteta kod koga možda kreće upala krajnika u vezi sa imunitetom koji je oslabljen mogu najčešće dovesti do upale krajnika. Ovo ih potencijalno izlaže raznim virusima i bakterijama jer dolaze u bliski kontakt sa drugima. Dobra stvar je što će odraslom trebati više vremena da se oporavite nego detetu. 

Kućni lekovi


Postoji nekoliko tretmana koje možete isprobati kod kuće da biste ublažili bol u grlu svog deteta izazvanom od upale krajnika:

  • Dajte mu puno tečnosti i nek se odmara što više. Ispirajte mu grlo toplom slanom vodom nekoliko puta dnevno ili mlakom žalfijom

  • Pastile za grlo i sprejevi su odlična stvar

  • Koristite ovlaživač da ovlažite vazduh u svom domu ili stavite na grejna tela mokre pamučne tkanine kako vazduh ne bi bio previše suv. Takođe, izbegavatje ukoliko ste pušač da pušite u domu dok vam dete ima upalu krajnika.

Kada posetiti doktora


Trebalo bi da posetite lekara ako dete ima sledeće simptome: groznica koja je viša od 39,5 °, slabost mišića, kočenje vrata, grlobolja koja se ne povlači nakon 2 dana. U retkim slučajevima, upala krajnika može izazvati toliko oticanje grla da uzrokuje probleme sa disanjem. Ako se to dogodi, odmah potražite medicinsku pomoć. Neke upale krajnika ne moraju se nužno lečiti antibioticima a neke podrazumevaju pod obavezno lečenje antibioticima koje prepisuje lekar nakon dijagnostikovanja upale krajnika.Srodni tekstovi:


Komadi nameštaja i detalji koji će vaš dom učiniti mnogo lepšim

Uvek se govori da je u detaljima čar, te da su oni odgovorni za lepotu jednog autfita, jednog prosto...

Detaljnije

Ženski kupaći kostimi - istorija i trendovi za 2019.godinu

Kada su u pitanju devojke nema boljeg načina za prevazilaženje zimske depresije od planiranja letova...

Detaljnije

Koji su simptomi Parkinsonove bolesti koji se prvi uoče?

Parkinsonova bolest je neurološko oboljenje čije simptome je prvi put otkrio i opisao Džejms ...

Detaljnije

Vitamin D3 i njegov značaj u brojnim procesima našeg organizma

Pored toga što vitamin D3 ima značaj za vitalnost kostiju i zdrav izgled kože, benefit upotre...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS