Mere zaštite od urinarnih infekcija


Zdravlje Zdravlje


Kod mnogih žena, a pogotovo kod trudnica dolazi do pojave urinarnih infekcija. Nelagodnosti u mokraćnim putevima mogu stvoriti posledice u funkcionisanju deteta, stoga, veoma je važno da majka ima odgovarajuću terapiju. Najčešće su u pitanju bakterijski problemi i gljivične infekcije prilikom kojih stopa perinatalnog mortaliteta raste. 


Povećan rizik bolesti u trudnoći 

Povišen nivo progesterona i drugih hormona u trudnoći može uticati na slabljenje urinarnog trakta i mogućnost stvaranja infekcija. U trudnoći se kod žena karlica uvećava i materica sputava odliv urina pa vrlo lako može doći do upale mokraćnih kanala ili bubrega. Kod trudnica se najčešće ističe bakteriurija, cistitis i pijelonefritis. Učestala mokrenja, peckanje i bolovi, razdažljivost, krv u mokraći i drugi simptomi moraju zahtevati hitnu postavku dijagnoze i lečenje. 


Rano otkrivanje urinarnih infekcija uz pomoć nalaza laboratorija  

Da bi dijagnoza bila adekvatno postavljena, laboratorije vrše mnoštvo testova. Trudnice ne bi trebalo da se izlažu virusima u Domovima Zdravlja, stoga je bolje da svoje analize urade privatnim putem. Moderno opremljene laboratorije u Novom Sadu uspešno identifikuju svaku promenu u organizmu prilikom vršenja analize urina gde se otkrivaju koncentracije krvnih zrnaca, proteina, primesa krvi, eritrocita, leukocita, bilirubina i slično. Laboratorije Novi Sad u okviru poliklinika sa svojim savremenim aparatima putem instrumentalne metode vrše cistoskopiju, uretroskopiju, ultrazvučni pregled i druge procene kako bi imali potpuno saznanje o postojanju opasnosti za majku i dete, ali i o stepenu bolesti. Uz pomoć laboratorije Novi Sad postavka dijagnoze je omogućena i može se započeti lečenje. Većina poliklinika pruža mogućnost ne samo laboratorijskih testova i pregleda već posetu stručnjaku koji daje terapiju i savete za predstojeći period. Učinkovitost u lečenju urinarnih infekcija kod žena pomoću laboratorije Novi Sad je velika. Bakterološki pregled potrebno je izvršiti iznova nekoliko nedelja nakon izlečenja kako bi se smanjio nivo stresa usled brige i proverilo trenutno stanje pacijenta. 


Asimptomatska bakteririja kod žena

Ova urinarna bolest ne pogađa samo trudnice, ali tokom trudnoće može imati određenu opasnost za plod. Hipertenzija i intolerancija na insulin povećavaju mogučnost nastanka bakteriurije u trudnoći. Razmnožavanje bakteriurije u mokraćnom sistemu najčešće ne prouzrokuje nikakve simptome. Dijagnoza se vrši na osnovu procene rezultata urinokulture i radioloških dijagnostika. U lečenju se primenjuje antibiotska terapija kao i razni saveti za efikasnije ozdravljenje, na primer konzumacija velike količine tečnosti. 


Akutni pijelonefritis

Da bi se sprečila pojava pijelonefritisa najčešće u gestacijskom periodu trudnoće mogu se izvršiti preventivni pregledi čak i ako simptomi izostaju. No, najčešće su prisutni bolovi u lumbalnom području kičme, temperatura, jeza i povraćanje. Vršenje dijagnoze nastupa nakon nalaza urađenih u laboratorijama, ultrazvuka i fizikalnog pregleda. Nalazi se moraju ponavljati što češće, a terapija je koncipirana na upotrebi penicilina. Neadekvatno lečenje ove opake bolesti može kod novorođenčeta prouzrokovati meningitis, pa čak i sepsu. 


Postupci zaštite

S obzirom da su žene sklonije raznim urinarnim infekcijama potrebno je da unose najmanje 2 litra vode dnevno, što češće prazne bešiku, konzumiraju proizvode od brusnice, upotrebljavaju vitamin C, imaju dobru intimnu higijenu i nakon polnog odnosa piju vodu i mokre. Ove preventivne mere nisu korisne samo za trudnice, već za svaku ženu. Zbog opšteg interesa za dobrobit i zdravlje trudnica, svih žena i dece, učestalost u preventivnim analizama na urinarne infekcije bi trebala biti značajna mera zaštite.


Srodni tekstovi:


Kako da uštedite na prostoru prilikom uređenja kupatila?

Sigurno ste nekada poželeli da imate nešto veće kupatilo kako biste dodali još neki bi...

Detaljnije

Kako da odaberete savršen krevetac za bebu?

Definitivno nešto o čemu roditelji prvo razmišljaju kada očekuju prinovu jeste opreman...

Detaljnije

Nakit koji će te učiniti posebnom

Detalji su ti koji oplemenjuju i uvek se zato na njih najviše i obraća pažnja. Nekada je dovo...

Detaljnije

Rent a car kao odličan izbor za obilazak novog grada

Većina turista kada poseti neki grad, kao sredstvo za oblizak znamenitosti koristi autobus ili taksi...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS