Sveti za putovanje sa psom na more


Turizam Turizam

Odlazak na more sa psom nudi niz prednosti, kako za vas tako i za vašeg ljubimca. To je prilika za nezabozavno iskustvo za vas i vašu porodicu, kao i za psa koji će se mentalno i fizički aktivirati i doživeti nove mirise, zvukove i pejzaže. Ipak, ova idilična slika dolazi sa svojom cenom - priprema za putovanje sa psom na more može biti zahtevna i finansijski izazovna. Pomoći ćemo vam da se pripremite za putovanje sa kučetom na more i reći sve što trebate znati.

Pasoš za pse i ostala dokumentacija

Najbitnije je informisati o pravilima za putovanje sa psom u određenoj zemlji. Na primer, za prelazak psa preko granice potrebna je odgovarajuća dokumentacija, uključujući pasoš za pse koji izdaje veterinar, mikročip ISO standard 11784 i 11785 , vakcinaciju protiv besnila i potvrdu o zdravstvenom stanju životinje. Za putovanje u zemlje članice EU, treba ispuniti dodatne uslove, kao što je laboratorijsko FAVN ispitivanje titra antitela protiv besnila. Svaka zemlja ima svoje pravilnike, pa se trebate dodatno informisati u zavisnosti od zemlje u koju putujete. Pribavljanje ove dokumentacije može da traje, pa je preporučljivo da proces započnete najmanje nekoliko meseci pre putovanja. Sva ova dokumentacija, kao i testovi dosta koštaju. Cena može ići i preko 15.000 dinara za testove i veterinarski sertifikat.

Opcije putovanja sa psom

Putovanje sa psom zahteva planiranje, naročito kada je u pitanju prevoz. Na odabir prevoza će najviše uticati veličina psa. Manje vrste mogu u avion, kola i možda autobus, dok veći kučići mogu samo u kola. Bez obzira na koji se vid prevoza odlučite morate da obezbedite svom ljubimcu dovoljno vode i hrane za predviđen put. Ukoliko putujete kolima pauze su obavezne, kako bi se pas malo prošetao i namirio potrebe.

Putovanje avionom

Za putovanje avionom, obavezno se informišite o pravilima avio kompanije za prevoz ljubimaca, uključujući ograničenja težine i uslove nosiljke. Svaka avio kompanija ima svoja pravila, Wizz Air na primer ne dopušta prevoz ljubimaca, dok za Air Srbiju važi pravilo da transporter i ljubimac ne smeju prelaziti 8kg ukupno. Let može dosta stresno uticati na psa, pogotovu ako ide u avionski boks namenjen za pse (ovo je obino za prekookeanske destinacije i veće pse). U zavisnosti od velicine, neke rase mogu ići sa vama u ručnom transporteru. Jedna od bitnih stvari je i narav psa, i kako će to podneti.

Putovanje autobusom

Putovanje autobusom moguće uz plaćanje karte za ljubimca i saglasnost prevoznika. Svaka kompanija ima svoje specifične zahteve i ograničenja, pa je važno biti upoznat s njima pre nego što rezervišete putovanje. Ukoliko imate manjeg psa, možda će vam biti dozvoljeno da ga držite u kabini u transporteru. Autobuske kompanije zahtevaju da rezervišete mesto za svog ljubimca unapred.

Putovanje kolima

Ako putujete kolima, imajte na umu da duga vožnja može isto biti stresna za psa, ali je opet bolja opcija od drugih. Planirajte pauze za šetanje, obezbedite dovoljno vode i hrane, i ne ostavljajte psa u zatvorenom autu, posebno tokom toplijih meseci. Ukoliko vaš pas pokazuje znake nervoze ili mučnine prilikom putovanja, posetite veterinara pre puta. Veterinar može preporučiti lekove koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma mučnine ili anksioznosti. Ako morate na trajekt, trebate znati da je psima dozvoljeno dok su na povocu ili u kolima. 

Alternativno, možete razmisliti o hotelima za pse, koji su dizajnirani da pruže najbolju moguću brigu o vašem ljubimcu dok vi uživate na odmoru. Ovi hoteli pružaju usluge poput šetanja, hranjenja, igre, i video nadzora!

Odabir pet friendly smeštaja

Još jedan važan aspekt planiranja putovanja sa psom je odabir smeštaja. Proverite da li smeštaj u kojem planirate da boravite prihvata pse i koja su pravila za njihov boravak.Većina prihvata manje pse. Negde će vam možda dodatno naplatiti. Svakako apartmani sa dvorištem ili baštom su najbolja opcija ukoliko na more krećete sa psom. U nekim hotelima su psi obično zabranjeni, dok u drugima to više nije slučaj i izlaze gostima u susret. Ukoliko rezervišete smeštaj na nekoj od platforma obavezno uključite pet friendly filter.

Pravila za boravak na plaži i kupanje

Pravila na plaži se razlikuju od zemlje do zemlje i treba ih uzeti u obzir. Na većini plaža su dozvoljeni psi dok su na povocu. Na nekim ipak prisustvo pasa nije dozvoljeno, ovo zavisi od toga da li je u pitanju privatna ili javna (gradska) plaža. Što se tiče kupanja, psi ne smeju biti u vodi u pristustvu drugih kupača, mada ovo zavisi od zemlje do zemlje. Konkretno, ovo pravilo važi za Grčku. 

Prilikom boravka na plaži obezbedite psu zaštitu od sunca, neophodnu pijaću vodu i hranu. Izbegavajte najtoplije delove dana. Birajte plaže sa što manje ljudi ili jutra i večeri kako bi puštali vašeg psa da pliva. Naposletku, važno je da na putovanju pazite na dobrobit svog ljubimca. Oni mogu biti pod stresom zbog promene sredine, pa je bitno da ostanete dosledni sa njihovom rutinom hranjenja i aktivnosti koliko god je to moguće. Imajte na umu da svaka rasa ima svoje specifičnosti – na primer, neke rase pasa nisu pogodne za plivanje u moru zbog svoje fizičke građe. 

Pored toga, ako vaš pas nije naviknut na duže boravke na otvorenom, može biti osetljiv na toplotu. 

Putovanje sa psom na more može biti malo komplikovanije od uobičajenog putovanja, ali s pravom pripremom, može biti i jedno od nezaboravnih iskustava, kako za vas tako i za psa. Bez obzira da li planirate da se opustite na plaži, istražite nove lokacije ili uživate u raznim aktivnostima, vaš pas će biti srećan što je deo avanture.






Srodni tekstovi:


PRIRODNI LEKOVI PROTIV NOĆNOG KAŠLJA

U narednim redovima upoznajemo vas sa prirodnim lekovima pomoću kojih možete uspešno tretirat...

Detaljnije

Pojačajte hormon sreće prirodnim putem

Svima je bliže ono što je prirodno, makar se na to mišljenje u poslednje vreme svode b...

Detaljnije

Vodič za studiranje u Austriji

Odvažnost je usuditi se na nove korake, koji menjaju životni pravac. Odvažni su oni koji u sebi imaj...

Detaljnije

Kako prilagoditi negu vašem tipu kože?

Danas je izbor kozmetike zaista porastao i u budućnosti se vidi kako će sve više rasti. Ovo n...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS