Šta se događa u okviru prvog trimestra trudnoće i na koji način se nedelje računaju?


Zdravlje

Jedna od čestih zabuna kod žena, posebno kod onih koje su trudne po prvi put, jeste kako se trudnoća po nedeljema računa i šta se događa sa organizmom, ali i sa bebom iz nedelje u nedelju. Sama zabuna nastaje iz prostor razloga što devojka/žena, uvek počinje da računa od trenutka začeća, tj. trenutka kada misli da je najverovatnije došlo do začeća, dok ginekolozi to rade nešto drugačije. Shodno njihovom sistemu računanja, evo kako to trudnoća po nedeljama izgleda i na koji se način računa.


Prvih 5 nedelja trudnoće

Prva nedelja trudnoće se računa od vaše poslednje menstruacije, tj. nedelja u kojoj je menstruacija u toku je u stvari prva nedelja trudnoće, pa tako, ako vam ciklus traje 28 dana, prvom nedeljom će se smatrati treća nedelja ciklusa. Od druge do pete nedelje, oplođena jajna ćelija, zigot, prelazi put iz jajovoda do materice, gde prelazi u fazu embriona, što je i stvarni početak trudnoće, tj. momenat kada se embrion u velikoj meri osigurava. Već u petoj nedelji dolazi do određenih promena koje ukazuju na trudnoću, kao što su osetljive grudi, pojačano lučenje pljuvačke, kod nekoga čak i mučnine, kao i izostanak menstruacije, koji naravno ne znači uvek da je u pitanju trudnoća.


Period do 10. nedelje trudnoće

Do desete nedelje se ne dešavaju veće promene na vašem telu, ono što se javlja u većoj meri jeste mučnina, često povraćanje, kao i osetljivost grudi, koja je bila prisutna i pri kraju prethodnog perioda. Najveće promene se dešavaju u razvoju samog embriona, kod kojeg se razvijaju određene funkcije, lagan rast, počinje razvoj ekstremiteta, a već u desetoj nedelji i srce postaje funkcionalno, tj. razvijeno. Ovo je nedelja u kojoj se nastavlja razvoj ekstremiteta, ali i formiranje pola bebe. Trudnoća po nedeljama izgleda tako da se u periodu ovih nekoliko nedelja u najvećoj meri hormoni menjaju kod žene, koji su tu da zaštite plod.


Period do 20. nedelje trudnoće

Prve dve nedelje ovog perioda možete osetiti pojačano znojenje, što je zbog uvećanog volumena krvi koje ima tokom trudnoće više, a zbog čega je ujedno važno raditi redovno krvnu sliku kako ne bi došlo da anemije. Beba nastavlja svoj razvoj, a ovo je period kada se radi dabl test kako bi se otklonile sumnje u određene bolesti i sindrome. Beba u toku 12. nedelje postaje fetus, a već 13. nedelja karakteriše se nestankom mučnina, svođenjem opasnosti od pobačaja na minimum, što traje sve do 28. nedelje trudnoće. Polako nestaju brojne tegobe koje su pratile početak trudnoće, pa je ovo ujedno jedan od najlepših perioda u njenom toku, ali stomak polako raste, a u toku 15. nedelje, na kraju prvog trimestra, moguće je odrediti i pol deteta.

Trudnoća po nedeljama uglavnom izgleda ovako, ako se za primer uzimaju zdrave osobe sa regularnim, zdravim trudnoćama. Naravno, ne moraju se kod svih javljati simptomi kao što je mučnina, povraćanje, pojačano čulo mirisa, ali su to uglavnom  simptomi koji prate većinu trudnica u ovom periodu. Trudnoća po nedeljama obeležena je razvojem bebe, promenama u organizmu i izgledu žene, ali i određenim pravilima koja bi zarad zdravlja i mirne trudnoće trebalo poštovati, pa se uzbog toga uvek o svemu konsultujte sa izabranim lekarima koji o trudnoći brinu.


Srodni tekstovi:


Kako da dobijete najbolje osvetljenje za iznajmljene stanove

Evo korisnog vodiča za postizanje najboljeg, najekonomičnijeg načina za osvetljenja za iznajmljene s...

Detaljnije

U kojoj nedelji trudnoće se radi dabl test

Već na samom početku trudnoće svaka trudnica obavlja niz pregleda i analiza. Dok se neki pregledi, m...

Detaljnije

3 stvari koje moraju biti kvalitetne ako želite kvalitetan nameštaj

Jedna od čestih pogreški mnogih od nas, kada opremamo svoje domove, životne prostore, ali i p...

Detaljnije

3 Slatke namirnice koje Vam mogu poboljšati krvnu sliku

Ukoliko imate osećaj umora i iscpljenosti koja traje, a koje ne možete pripisati nijednom segmentu s...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS