Kada je vreme za fasete za zube a kada za krunice


Zdravlje Zdravlje

fasete

Postoje momenti u životu uglavnom odraslih ljudi kada izgled počinje da se drastično menja i kada se javljaju zdravstveni problemi. Sve je to normalno sa starenjem, ali za mnoge stvari postoji rešenje, a mnogo važnije i prevencija. Kada je zdravlje zuba u pitanju, ukoliko prevencija izostane, to se odražava na zdravlje i izgled zuba i u ranijem uzrastu. Zato je pre svega važno da se o zubima vodi računa od najmlađih dana života.

Da ne budemo pesimistični i obeshrabrimo neke, ponekad nega i prevencija nisu dovoljne, a to je situacija kada uticaji lošije genetike prevladaju. Izazovi su brojni – uska vilica pa se zubi tiskaju, a samim tim se i teže održava higijena koja pride postaje i nedovoljna. Zatim, kada je kvalitet zuba sam po sebi lošiji, a boja takođe daleko od one bele kojoj svi težimo. Nekada su nam prosto neophodne neke stomatološke intervencije.

Krunice za zube ponekad poslednja nada za spasavanje zuba

Loša higijena dovodi do stvaranja karijesa, to je odveć svima poznato. Ali ne samo to. Problem tu može da ima više aspekata. Naime, najbolja je situacija kada se pojavi bol kao signal da je došlo di pojave karijesa, ili da se vidi kada bolje zagledamo zube. Ipak, u mnogim slučajevima se dešava da se on niti vidi niti uzrokuje bol, i kada tome dodamo neredovne odlaske zubaru, ili neadekvatnu dijagnostiku u kojoj se ne prepoznaje problem, dolazi do toga da se s vremenom sve više oštećuje. Kada se konačno pristupi popravci, karijes je verovatno već odneo dobar deo zuba, a stomatolog spasava sve št se spasti da. Kada je deo zuba sačuvan, iako pod plombom, on može da se nadomesti krunicama za zube, koje se postavljaju kao veštački deo na postojeći zub, navlaka koja sa svih strana prekriva i nadomešćuje prirodni zub. Takođe, krunice se koriste i u implantologiji, kao neizostavni deo protetskog zahvata.

Fasete za zube najčešće u estetske svrhe

fasete zazube

Dok krunice prekrivaju ceo zub sa svih strana, fasete za zube se koriste samo kao navlaka za prednji, vidljivi deo zuba. Zato je i njihova moć nešto manja u odnosu na krunice, odnosno može pokriti samo manje nepravilnosti. Na ugradnju faseta se pacijenti najčešće odlučuju kada žele da reše problem sa zubima koji su blago okrnjeni, zatim da reše problem obojenosti zuba koji nastaje u slučaju umrtvljenja živca, kao i kada žele celokupno belji osmeh, i to preko noći. 

Fasete za zube su popularne uoravo zbog toga. Dok se izbeljivanje laserom može i produžiti na nekoliko tretmana, kod faseta je ipak najbrži put do savršenog osmeha. Pri tome, što je takođe izrazito bitno, jeste što se tom metodom ne oštećuje prirodni zub koliko drugim metodama (nema brušenja kao kod ugradnje krunica). Ipak uz sve vrline ide i poneka mana, koja ne odnosi prevagu ali je ipak treba spomenuti. Naime, sa fasetama treba biti pažljiv kada su pokreti vilicom u pitanju, odnosno prilikom žvakanja, a naročito grickanja prednjim zubima. Takođe i pojedina hrana i pića utiču na njihovu boju pa bi ih trebalo izbegavati.






Srodni tekstovi:


Rančevi na točkiće čuvaju zdravlje kičme

Koliko puta ste čuli da se dete žali na težinu školskog ranca koji nosi na leđima? Ranče...

Detaljnije

Pogledajte koji su najbolji nosači za bicikle prema tipu automobila koji vozite

Biciklizam je sve popularniji kod mlađe populacije, kako zbog toga što je vožnja bicikli odli...

Detaljnije

Kako napraviti harmonika vrata

Mnogo toga što nam je potrebno u domu deluje da ne možemo sami da napravimo, bez pomoći majst...

Detaljnije

Da li je moguće trajno izlečiti kandidu?

Možda zvuči čudno, ali gljivica poznata kao kandida je sastavni deo ljudkog organizma. Čak ima i ulo...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS