Saveti za sadnju,negu i zaštitu ruža


Dom

"I uvek će te voleti?"

"Ne" reče ruža "jednog dana ću uvenuti i onda će prestati da mi se dive"

"Baš čudno"reče Mali princ "da si ti moja ruža ja bih te voleo i tada"


Mnogi od nas su poput Malog princa, volimo ruže i uživamo u njima stalno. Da bi naše ruže bile lepe i zdrave ima nekoliko saveta koji mogu biti od pomoći. 

Prvo je važno znati u kom delu godine se sade ruže. Ruže se mogu saditi od oktobra do kraja juna. Povoljni uslovi za sadnju su ako zemlja nije smrznuta, temperatura vazduha je iznad šest stepeni i da zemlja nije previše vlažna i blatnjava. Ako temperatura prelazi 20 stepeni, u tom slučaju najbolji deo dana za sadnju je predveče. 

Ruža traže adekvatno mesto i zemljište za sadnju

Ruže su dugovečne i uz pravilnu negu mogu ostati na jednom mestu i do 20 godina. Zato je jako važno odabrati pravo mesto, zemljište i kvalitetnu sadnicu ruže. Mesto na kom ćete posaditi vašu ružu treba da bude na sunčanoj strani, zaklonjeno od jakih vetrova. Nikad ne treba saditi ružu ispod krošnji drveća ili ispod borova. Sastav zemljišta bi trebao da bude blago kiselkast, umereno vlažan i plodan. Zemlju je potrebno usitniti pre sadnje.

Sadnja ruža

Veličina rupe koju ste iskopali treba da bude taman tolika da se koren sadnice ruža može lepo i komotno rasporediti, obično je dubina oko 30 cm i isto toliko i širina. Ako zemlja nije posna nije potrebno dodavati đubrivo u zemlju kojom se pokriva sadnica, ako je potrebno dodati đubrivo onda se ono izmeša sa zemljom jer nikako ne sme doći đubrivo u direktan kontakt sa korenom. Razmak koji je potrebno napraviti između sadnica zavisi od vrste ruže pa tako za čajevke je razmak 40-50 cm, 25-30 za polijante, 20-25 cm za patuljaste i za ruže penjačice i grmolike ruže razmak je 0,7-1m. Ruže stablašice se sade pojedinačno i gde vama odgovara. Sadnicu ove vrste ruža potrbeno je postaviti uz pritku koju je treba vezati uz sadnicu.

Ako sadite ruže u jesen jako je važno zagrnuti ih zemljom da ne bi izmrzle tokom zime. Ostaju tako ogrnute sve dok se ne pojave izdanci i ne poteraju pupoljci.

Nega ruža

Nega ruža se sastoji u okopavanju, zaštiti od bolesti i štetočina, povremena prihrana odgovarajućim đubrivom i naravno rezidba u leto. 

Pored biljnih vaši kao štetočina najčešće bolesti ruža su rđa, pepelnica i zvezdasta pegavost. Izreka"bolje sprečiti nego lečiti" primenjuje se i kod ruža. Pre nego se pojavi bolest preventino je potrebno isprskati ružu, prvo prskanje se obavlja već početkom juna. Protiv rđe i zvezdaste pegavosti koriste se sredstva na bazi bakra, a protiv pepelnice se može koristiti tilt. 

Za biljne vaši se može koristiti bilo koji insekticid koji vam preporuče u biljnoj apoteci. Ruže je potrebno nađubriti stajskim đubrivom svake treće, četvrte godine. Mineralno đubrivo NPK 15:15:15 dodajte svake godine u jesen i u proleće, najviše 20 grama po sadnici, zatim ih obilno zalijte. 

Zalivanje ruža inače obavljati svakih 7 do 15 dana i redovno ih okopavajte. Letnja rezidba kao deo nege ruža uključuje uklanjanje procvetalih cvetova sa stabljike sa jednim delom lista. 

Sa ovakvom pažnjom rezultat će biti bujne, mirisne i zdrave ruže.






Srodni tekstovi:


KORISNI SAVETI ZA ODRŽAVANJE ZAVESA

Svaki enterijer bilo da se radi o domovima, poslovnim prostorima i drugim javnim ustanovama oplemenj...

Detaljnije

Inovacije u grejanju uz pomoć norveških radijatora

Jedan od prvih stvari po kojoj su poznati norveški radijatori je njihova efikasnost i sposobn...

Detaljnije

Izazovi u delatnosti prevodilačkih agencija

Usluge prevodioca u mnogim segmentima društva gotovo da su neizostavne. Prevodilačke agencije...

Detaljnije

Kako odabrati suncobran za terase i bašte poslovnog objekta?

Bašte i terase ugostiteljskih objekata ne mogu bez odgovarajućih suncobrana koji ne samo da s...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS