Probiotik – prirodni saveznik digestivnog sistema


Zdravlje Zdravlje

Probiotici su živi mikroorganizmi koji su od izuzetne koristi za naš digestivni sistem. Oni pomažu održavanju ravnoteže između „dobrih“ i „loših“ bakterija u crevima, što ima ključnu ulogu za zdravlje čitavog organizma. 


Gde se sve nalaze probiotici?


Probiotici se najčešće nalaze u određenim namirnicama ili kao dodaci ishrani. Neki od najzastupljenijih probiotika uključuju bifidobakterije i laktobacile, koji se često nalaze u fermentisanim proizvodima kao što su jogurt, kefir, kiselo mleko, ili npr. azijski specijalitet kimči. Zbog toga se preporučuje da ove namirnice budu što više zastupljene u ishrani kako bi se poboljšalo zdravlje digestivnog trakta, ali i celokupnog organizma.


Sa druge strane, probiotik može biti i dodatak ishrani. Na tržištu postoji veliki broj prirodnih preparata na bazi probiotika čija se upotreba preporučuje u brojnim situacijama – tokom uzimanja antibiotika ili neke druge terapije, tokom putovanja, kao i u brojnim drugim prilikama.


Benefiti probiotika uključuju:


1. Bolje varenje – probiotici pomažu u razgradnji hrane i apsorpciji nutrijenata što može smanjiti probleme sa nadutošću, gasovima i konstipacijom.


2. Jačanje imunološkog sistema – digestivni trakt igra ključnu ulogu u imunološkom odgovoru organizma, pa probiotici mogu pomoći u jačanju imunološkog sistema.


3. Mentalno zdravlje – neka nedavna istraživanja pokazuju i da probiotici potencijalno mogu imati pozitivan uticaj na mentalno zdravlje, smanjujući anksioznost, pa i depresiju.


4. Smanjenje upalnih stanja – postoji sve više dokaza da probiotici mogu pomoći u smanjenju upalnih stanja u organizmu.


Rehidratacija organizma


Probiotici se često koriste i kada imamo problema sa stomačnim virusima, a tada je neophodno misliti i na rehidrataciju organizma. 

Rehidratacija je proces nadoknade tečnosti u organizmu. Do gubitka tečnosti u organizmu može doći iz različitih razloga kao što su fizička aktivnost, bolest, kao i visoke temperature. Održavanje pravilne hidratacije ključno je za opšte zdravlje organizma. 


Voda čini preko 60% ljudskog tela, pa zbog toga igra ključnu ulogu u gotovo svakom telesnom procesu. Bez dovoljno vode, organizam ne može pravilno funkcionisati.


Simptomi dehidratacije


Do dehidratacije može doći iz brojnih razloga, a simptomi dehidratacije uključuju žeđ, suva usta, suvu kožu, zamagljen vid, umor, vrtoglavicu… Teža dehidratacija može dovesti i do ozbiljnijih zdravstvenih problema. 


Kada dođe do dehidriranja, pored same vode gube se i elektroliti poput natrijuma, kalijuma i magnezijuma i od neizmerne važnosti je nadoknaditi ih što pre. Ovo se može postići i pomoću preparata kao što su različiti praškasti rastvori za rehidrataciju ili proizvodi kao što su Dr Theiss Litorsal šumeće tablete koji nadoknađuju tečnost, elektrolite i minerale.


Kada je u pitanju dehidratacija usled fizičke aktivnosti, sportski napici i elektrolitski rastvori mogu pomoći u ubrzanom vraćanju elektrolita i rehidrataciji.


Hidratacija i digestivni sistem 


Adekvatna hidratacija ključna je i za pravilno funkcionisanje digestivnog sistema. Nedostatak vode može izazvati i probleme sa varenjem. Zbog toga su probiotici i hidratacija zaista važni aspekti očuvanja zdravlja.






Srodni tekstovi:


Engleska - zanimljivosti za sve koji planiraju da je posete

Svaka zemlja je posebna na svoj način. Čak i one zemlje koje vas ne privlače mogu da budu vrlo inter...

Detaljnije

Praćenje ovulacije kao metod planiranja porodice

Praćenje ovulacije je metod praćenja plodnih dana u okviru menstrualnog ciklusa koji parovi koriste ...

Detaljnije

Preuredite kuhinjski prostor! Nekoliko saveta za dizajn kuhinje iz snova!

Dobrodošli u svet gde se svaki centimetar vaše kuhinje transformiše u prostor p...

Detaljnije

Srčano zdravlje kroz različite faze života

Kroz čitav naš životni vek, srce je neprekidno na radu, pumpajući krv koja obezbeđuje esencij...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS