U zdravom telu zdrav duh


Zdravlje Zdravlje


Vreme zahteva od nas da smo stalno na „nogama“, dok ne dođe veče i onda posle obilne večere samo legnemo u krevet. Ne stižemo da se hranimo zdravo, a nismo ni svesni koliko su bolesti opake, dok nekoga ne snađe. Da se bi našli u takvom problemu, i onda se pitali što nisam jeo drugačije, vodite brigu o ishrani. Nepravilnom ishranom izaziva se gojaznost, povišen krvni pritisak, srčani udar, anemija, hemoroidi. Uz pomoć ovog teksta upoznaćemo se malo više sa bolesti koja se zove hemoroidi. 

Šta su hemoroidi? 

Hemoroidi su bolest, o kojoj nam je glupo da pričamo i često iz tih razloga i jer nas je „blam“, ne idemo kod doktora. Ustvari to je bolest kao i svaka druga, i koja se jedino adekvatnom terapijom ili operacijom hemoroida može izlečiti i sprečiti. Kada bi sada detaljnije izučavali istorijat naišli bismo na podatak gde čak Hipokrat u svojim zapisima objašnjava šta su hemoroidi i kako se leče. Naravno taj metod je odavno prevaziđen, ne morate da se plašite. Hemoroidi su otečene vene u analnoj i rektalnoj regiji. U narodu su poznatiji kao šuljevi, koji se u fiziološkom stanju javljaju kao jastuče sastavljeno od arterio-venskog kanala i vezivnog tkiva. Postoje unutrušnji i spoljašnji hemoroidi. Unutrašnji se ispoljavaju u vidu reaktalnog krvarenja, dok kod spoljanjih hemoroida dolazi do oticanja i bola u predelu anusa. Hemoroidi se takođe javljaju u stadijumima od prvog do četvrtog. Sama reč četvrti stadijum, sinonim je za najteži oblik te bolesti, ali ne neizlečiv. Uz pomoć laserske operacije hemoroida zaboravićete da ste uopšte imali probleme. Ukoliko imate problma sa hemoroidima savetujemo da se konsultujete sa dr Draškovićem za koga mnogi smatraju da je najbolji vaskularni hirurg u Beogradu i regionu.

Šetnja kao lek 

Neka istraživanja pokazuju da se sve veći broj studenata susretne sa ovom bolešću. Glavni razlog je neredovna ishrana i neprestano sedenje. Svi znamo koliko je studentski život brz i da je fizička aktivnost minimalna. Ali jako je bitno da neki mini odmor posvetite šetnji i laganim vežbama. Kretanje svakako poboljšava cirkulaciju, omogućava lakše varenje i reguliše crevnu funkciju pomoču koje se sprečava opasnost od pojave proliva ili zatvora. Na taj način pomažete sebi da se ne susretnete sa hemoroidima i ne dovedete sebe u nelagodan položaj. 

Raznovrsna ishrana 

Brza hrana veoma lepo miriše, pizza u pekari je odlična, ali ne razmišljate koliko je to nezdravo za vas i vaše zdravlje. Možete nekada sebi priuštiti to „zadovoljstvo“ , ali povrće i voće treba da vam bude svakodnevnica. Voće i povrće obiluju vlaknima i mineralima, tako da veoma pomažu radu  creva. Naravno voda je veoma bitna, jer je sjajna u varenju. Trebalo bi izbegavati začinjenu hranu, jer takva hrana izaziva kiselost koja loše utiče na probavu. Masna hrana je takođe neadekvatna ishrana, jer osim što izaziva gorušicu, proliv, izaziva i hemoroide. Gazirana pića, kofein, alkohol, takođe su uzročnici koji otežavaju probavu. Neko će se verovatno zapitati, pored svega nabrojanog pa šta smem, a šta ne smem da jedem? Najbolje je da hranu spremate sami, tako ćete znati šta i koliko stavljate. Pokušajte da ljuto i masno jedete što u manjim količinima,a u pekari ili nekoj piceriji samo kada ste u baš velikoj žurbi. Vodite računa o svom zdravlju i nećete imati problem sa hemoroidima, koja je za vas strašljiva bolest. 


Srodni tekstovi:


Kako da uštedite na prostoru prilikom uređenja kupatila?

Sigurno ste nekada poželeli da imate nešto veće kupatilo kako biste dodali još neki bi...

Detaljnije

Renoviranje kupatila – o čemu treba voditi računa

Adaptacija ili renoviranje kupatila nije ni malo jednostavan i lak zadatak. Bilo da li ste kupili no...

Detaljnije

Da li plastične kese odlaze u zaborav?

Upotreba kesa prema novim pravilnicima i zakonima doživljava velike promene u današnjem vreme...

Detaljnije

3 stvari za srećan život

Srećan je onaj čovek koji je ispunjen, koji je zahvalan na svemu što ima i kojem u život dolaze mnog...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS