PRIRODNI LEKOVI PROTIV NOĆNOG KAŠLJA


Zdravlje Zdravlje

U narednim redovima upoznajemo vas sa prirodnim lekovima pomoću kojih možete uspešno tretirati noćni kašalj.

1.  MED pomaže kod noćnog kašlja

Konzumiranje meda Vam može pomoći da suzbijete noćni kašalj i smanjite iritaciju grla. Umirujući efekat meda u ovom slučaju je zaista koristan pa se on kao lek za kašalj koristi već dugo u narodnoj medicini. Med možete uključiti i u ishranu tako što ćete ga dodavati u omiljene poslastice i napitke. Zbog rizika od botulizma, deci mlađoj od godinu dana nemojte davati med.

Svako veče pred spavanje pojedite jednu kafenu kašičicu meda.

2. SO smiruje iritaciju

Ovaj beli prah, koji se nalazi u svakoj kuhinji, uspešno ubija uzročnike infekcija respiratornog trakta. Deluje protivupalno i smiruje iritaciju koja dovodi do dnevnog, ali i noćnog kašlja. Eliminiše toksine i ublažava postnazalnu sekreciju. Ispiranje slanom vodom pomaže i kod osoba koje imaju problem sa kašljem koji potiče od alergije. Uzimanje preporučenih količina soli kroz hranu jača imunološki sistem i vraća izgubljenu energiju. 

Kašičicu soli razblažite u čaši tople vode. Popijte sve odjednom, neposredno pre odlaska u krevet. Ponavljati postupak svako veče.

3. ULJE ORIGANA za sve oblike kašlja 

Biljka origano se uglavnom koristi kao začin, a ulje na bazi origana je vekovima poznat prirodni lek. Oralna upotreba ili inhalacija isparenja ulja origana se pokazala kao delotvorna za lečenje svih oblika kašlja. Uspešno ublažava simptome astme i bronhitisa zahvaljujući aktivnoj komponenti karvakrolu. Takođe, ulje origana je odlično sredstvo za ubijanje uzročnika infekcija. Rezultati su vidljivi ubrzo nakon primene leka.

Na svaku stranu jezika nakapajte po jednu kap ulja na bazi origana i pustite da se polako sliva u grlo. Ponoviti svako veče.

4. ĐUMBIR 

Koren đumbira se često koristi za lečenje upaljenog i iritiranog grla, kao i kašlja koji se uporedo javlja, pogotovo tokom noći. Esencijalna ulja i antioksidansi u đumbiru smiruju uporan kašalj i jačaju oslabljen imunološki sistem pacijenta. Đumbir deluje protivupalno i pomaže organizmu da se sa lakoćom izbori protiv infekcija. Pročišćava telo od toksina i smanjuje postnazalnu sekreciju.

Dve kašike tanko sečenog đumbirovog korena sipajte u 400ml vode i ostavite da sve vri narednih 10 minuta ili 20 minuta ako volite jači ukus čaja. Procediti tečnost, ostaiti da se ohladi nekoliko minuta, a zatim dodati malo meda i limunovog soka. Piti dva puta dnevno.

5. TIMIJAN za akutni kašalj

Ovo je takođe biljka koja je, poput origana, poznatija kao začin nego kao lek. Može se primenjivati u različite svrhe, a jedna od njih je tretiranje noćnog kašlja. Timijan je posebno efektivan kod infektivnog akutnog kašlja. Smiruje upaljeno grlo i jača imunitet zahvaljujući prisustvu velike količine vitamina C.  Timijan je i odličan izvor gvožđa, bakra, mangana i vlakana.

Dve kašičice osušenog timijana sipajte u 2dl vode koja je prethodno provrila. Sačekajte 10 minuta pre nego što dobijeni čaj procedite i popijete.

6. LANENO SEME uspešno leči kašalj

Semenke lana su obavezni sastojak zdravih jela, ali i odličan prirodni lek. Pomoću njih možete uspešno lečiti kašalj koji se javlja i danju i noću. Sastojci lana opuštaju telo, ublažavaju iritaciju i smanjuju postojeće upale u organizmu. U praksi je dokazano da unos ovih semenki smanjuje i povišenu telesnu temperaturu. Nakon upotrebe lanenog semena, noću ćete spavati mirnije, bez dosadnog kašlja.

Prokuvajte 3 kašike lanenog semena u 200ml vode. Procediti tečnost pa dodati tri kašike soka od limuna i tri kašike meda. Svako veče uzeti pred spavanje po jednu kašiku dobijenog leka.

7. BADEM

Badem je već neko vreme popularan lek za kašalj, a redovan unos badema kroz ishranu je odlična preventiva nakon izlečenja. Bogat je fitohemikalijama i antioksidansima, kao i lako svarljivim vlaknima. Bademom se, osim kašlja, mogu lečiti i drugi problemi vezani za respiratorni sistem. Isprobajte ga kao lek, a uvedite ga i kao obaveznu svakodnevnu užinu. 

U čašu sveže ceđenog soka od pomoranže sipajte par kašičica mlevenih, neoguljenih badema. Popijte ovaj lekoviti napitak odmah nakon večere.

KOMPLIKACIJE

Pojava komplikacija je retkost. Ako se ipak dese, to su uglavnom gubljenje svesti zbog umanjenog protoka krvi tokom kašlja, povraćanje pokrenuto kašljem, dehidriranje organizma i fizičke povrede nastale od veoma jakog, hroničnog kašlja. Svaka ova pojava zahteva reakciju stručnog medicinskog osoblja.

KADA SE TREBA OBRATITI LEKARU?

Ako noćni kašalj traje duže od tri nedelje i nikakav prirodni lek niti promena u životnim navikama ne pomaže, vreme je da posetite lekarsku ordinaciju. Odlazak kod lekara nikako ne odlažite ukoliko primetite da kašljanjem gubite dah i izbacujete kapljice krvi, jer to može ukazivati na neko ozbiljnije stanje. Takođe, ako se kod malog deteta javlja noćni kašalj, nemojte ga samostalno lečiti već ga odmah vodite na pregled, jer postoji verovatnoća da je nešto progutalo.

PONOVO MOŽETE SPAVATI MIRNO I BEZ STRESA

Noćni kašalj se teško podnosi i zamara svakog pacijenta, ali obično ne ukazuje na nešto ozbiljno. Uglavnom, ovakav kašalj se bez problema može lečiti kod kuće i na taj način doći velikom brzinom do pozitivnih rezultata. Redovna primena domaćih lekova i uvođenje nekih bitnih promena ponovo će Vam omogućiti dovoljno noćnog sna. Izbor prirodnih tretmana je zaista velik, a na Vama je da isprobate jedan po jedan.






Srodni tekstovi:


Kako kućni bicikl može poboljšati vašu kondiciju i zdravlje

Zašto je važno vežbati kod kuće?Vežbanje kod kuće ima mnoge prednosti u odnosu na odlazak u t...

Detaljnije

Vidljivi Svedoci Prošlih Priča: Kako Ožiljci Oblikuju Našu Percepciju Sebe

Naša koža je poput knjige u kojoj su zabeležene različite priče koje smo prošli. Ožilj...

Detaljnije

Važnost kvalitetne obuće za zdravlje stopala i udobnost

Kvalitetna obuća igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja stopala i pružanju udobnosti tokom svakodnev...

Detaljnije

Masna kosa - simptomi i uzroci preteranog mašćenja kose

Masna kosa predstavlja čest problem koji pogađa mnoge ljude, uzrokujući frustracije i negativno utič...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS