Šta sve treba da znate o proširenim venama?


Zdravlje Zdravlje


Svaka površinska vena na telu može da se proširi, ali uglavnom se proširenje dešava na nogama. Razlog tome je dugo hodanje ili stojanje što povećava pritisak u venama donjeg dela tela. Koji su uzročnici, simptomi i kako se rešiti ovog problema možete pročitati u daljem tekstu.


Simptomi i uzroci proširenih vena


Iako se često misli da problem proširenih vena nastaje onda kada one počnu da bole to nimalo nije tačno. Proširene vene uopšte ne moraju da bole. A šta sve može da se desi kada imate proširene vene pored bola? Možete videti i osetiti ispupčenje na nogama, mogu vam se češće nego uobičajeno grčiti mišići, a mogu vas i svrbeti predeli nogu gde imate problem sa proširenom venom. Naravno, tu postoji i simptom promene boje kože na tim delovima nogu, a to je najčešće i prvi znak proširenih vena. Ako imate neki od ovih simptoma potrebno je da odete kod svog lekara kako bi utvrdili koliko je ozbiljan problem i kako biste dobili adekvatne savete i tretmane lečenja. Loši ventili mogu dovesti do problema sa proširenim venama. Ako se desi da ti ventili budu slabi protok krvi može da bude loše i krv može da se zadrži u venama i tako napravi proširenje. 


Ko je najskloniji dobijanju proširenih vena?


Najskloniji dobijanju proširenih vena su stariji ljudi. Kako starimo tako se rizik od proširenih vena povećava. Starenje uzrokuje slabljenje ventila u venama i tako se dešava da krv ostaje u vena umesto da odlazi do srca. Takođe su žene mnogo sklonije dobijanju proširenih vena od muškaraca. Razlog tome su menstrualni ciklusi, menopauze i trudnoće zbog kojih žene teže opuštaju zidove vena. Kao što smo već napomenuli trudnice su sklone proširenim venama. Tokom trudnoće, količina krvi u telu se povećava. Ovo se dešava zbog bebe u stomaku, ali mogu da se neželjeni efekti poput proširenih vena. Osobe koje imaju već probleme sa proširenim venama u porodici su takođe skloniji dobijanju istih. Gojazne osobe mogu da imaju problema sa proširenim venama zbog prekomerne težine koja stvara dodatni pritisak na vene. 


Da li je operacija proširenih vena dobra ideja?


Lekari savetuju operaciju proširenih vena kada prepisani lekovi i tretmani nisu uspeli da zaustave pogoršanje vena. Operacija proširenih  vena je često jedini način da se rešite problema i otklonite ružan izgled vena na vašim nogama. Operacija proširenih  vena se uglavnom radi pod epiduralnom ili kičmenom anestezijom. Operacija vena može da traje od oko sat vremena do najviše tri sata. Tokom ove operacije vena hirurg će otkloniti sve potrebne proširene vene, a nakon operacije vena će biti potrebno da se nose kompresivne čarape.

Proširene vene mogu da budu veoma bolne i nelagodne. Pored svih tih bolova, svraba ili grčeva one i izgledaju veoma ružno. Kako ne biste doveli sebe do tog dela potrebno je da na vreme odete kod lekara, odnosno čim primetite prve simptome proširenih vena. Tako ćemo možda uspeti i prirodnim putem da rešite ovaj problem. Ako ipak ne uspete operacija vena je odličan postupak posle koga će te se osećati ne samo bolje već i lepše. 






Srodni tekstovi:


Bez mnogo muke za do vozačke dozvole

Promene zakona i pravila u saobraćaju koje su se dogodile u poslednjih nekoliko godina kod nas, učin...

Detaljnije

Razvoj bebe po mesecima - deseti mesec

Do desetog meseca beba je prevalila ogroman razvojni put. Sada joj je mnogo lakše da upamti l...

Detaljnije

Savet No.1 za luksuzno uređenje stana

Trendovi se menjaju, pa tako i luksuz od sezone do sezone može da promeni stil u kojem se pojavljuje...

Detaljnije

Kako se leči erektilna disfunkcija?

Erektilna disfunkcija je poremećaj seksualne funkcije: postizanja erekcije, održavanja erekcije, pre...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS