Pada produktivnost zaposlenih? Možda je nedostatak motivacije problem!


Obrazovanje

Motivacija je ključ uspeha svakog posla. Uzalud postoji ideja i način za njeno ostvarenje ako ne postoji želja za radom na njegovom konačnom ispunjenju. 

Jednolični poslovi i loše radno okruženje je prvi krivac zato što se gubi motivacija i za želja za napredovanjem, a novčani podsticaji nisu uvek dovoljno dobar motiv da se neko založi više. 

Vi, kao rukovodilac morate pronaći najbolji način za organizaciju posla, a to znači i da se pobrinete da radnici budu zadovoljni i spremni na saradnju.


Menadžer mora biti primer u svemu!

Vlasnik ili menadžer mora da bude primer i u radu i u međuljudskim odnosima. Prvi je među jednakima i kada se pristupa postu i kada se obraća drugima.

Vaš elan u poslu će biti zarazan pa će motivacija među zaposlenima biti mnogo viša nego kada rukovodioci ne pokazuju ljubav prema radu. Osim ovoga, važno je i da se pokaže dobar odnos prema zaposlenima i radna etika.

Ako vi kasnite na posao ne možete to zamerati svojim zaposlenima, ali to ne znači da treba da zamerate radnicima ako se dogodi ponekad neko kašnjenje. Mnogo je važnije da pitate svog zaposlenog da li je imao neki problem, da li postoji mogućnost da mu nekako olakšate? 

Motivacija je zagarantovana kada postoji fer i korektan odnos prema zaposlenima i primer odgovornog rada.


Motivacija uz pomoć zajedničkog planiranja i ispunjenja ciljeva

Da, moguće je da motivacija poraste ako radnici dobiju veća zaduženja i više posla, ali je važno da oni budu deo tog planiranja

Umesto da dobijaju zadatke prepustite im kreiranje sadržaja, izradu planova i raspoređivanje poslova između sebe. Videćete veću produktivnost kada radnik sam odabere svoja zaduženja ili isplanira kako da stigne do cilja. To je znak da je motivacija na visokom nivou.


Prvo pohvala, a onda i nagrada

Svako veće zalaganje i angažovanje treba nagraditi, ali mnogi menadžeri zaboravljaju i usputne pohvale za posao koji se uradi u okviru standardnog rada.

Kada se zahvalite za izveštaj, pohvalite njegovu sadržinu, videćete da zaposleni neće upasti u kolotečinu i trudiće se oko svakog zadatka. Naravno, svako odstupanje od norme zaslužuje vaš poseban nadzor, a ako je ispod proseka, onda i otkrivanje uzroka i pomoć u rešavanju problema. 

Možda zaposlenima samo fali motivacija pa će i vaše interesovanje učiniti da se produktivnost poboljša. Pokušajte, videćete promenu u ponašanju zaposlenih što vodi većem zadovoljstvu na poslu.

Kada su nagrade u pitanju, novac je svakako prva opcija, ali se dosta može postići i nagradnim danima odsustva, fleksibilnim radnim vremenom i sličnim dodacima koji mnogim zaposlenima mogu da znače. 


Tipovi ličnosti i motivacija 

Tipovi ličnosti i njihovo poznavanje vam takođe može pomoći za motivaciju zaposlenih. Danas na tržištu postoje mnoge knjige iz domena psihologije koje govore o tipovima ličnosti i kako da iste prepoznate kod svojih zaposlenih. Tako na primer kad različitih tipova ličnosti postoje i različiti motivatori. Nekog od važih zaposlenih će motivisati bonus, nekoga pohvala, a nekoga podrška i lepa reč. Ovo znanje je dragoceno za razovj zaposlenih i celog sistema. 


Menadžment i vlasnik mora biti primer dobrog rada i korektnog odnosa sa zaposlenima. Konstantno praćenje učinka i pomoć u otklanjanju problema neće radniku stvoriti pritisak već osećaj dobre poslovne klime u kojoj može da se osloni na svoje kolege. 

Nagrade su važne, ali je pohvala još konstruktivnija. Kada postoji fer i korektan odnos u kojem se zajednički definišu ciljevi i pravedno dele poslovi, motivacija za rad će biti visoka, a samim tim i učinak i visoka produktivnost.


Srodni tekstovi:


Revolucija u kuhinji

Danas je kuhinja postala epicentar promena u našim domovima. Kao izvor inspiracije, mesto kre...

Detaljnije

2 sasvim različite zemlje koje morate makar jednom posetiti

Sreća je kada možete da putujete onoliko koliko želite, kada to radite zbog ljubavi prema nekome ili...

Detaljnije

Stoperi za vrata – spoj lepog i korisnog

Postoje različiti načini za uređenje doma, ali ono što je uvek dobitna kombinacija jeste kada...

Detaljnije

Najnovije vesti zbog kojih je svet stao

Najnovije vesti su informacije o nekim važnim događajima koje je potrebno hitno predstaviti javnosti...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS