Običan bol ili je ipak reč o diskus herniji?


Zdravlje

Imate bol u leđima? Budite se ukočeni i stalno vas boli vrat? Kada se desi da vam se uklešti nervni koren i dođe do pomeranja disurksa u međupršljenskom prostoru onda znajte da je u stvari došlo do poremećaja u slabinskom delu kičme ili kako bi stručnjaci rekli u pitanju je diskus hernija. Naime, diskus hernija se pojavljuje kod ljudi nevezano za godine. Mnoge stručne knjige potvrđuju da skoro 2/3 stanovništva ima problem sa leđima i da se u nekom životnom dobu žali na bolove u slabinskom delu kičme i na bolove u nogama. Najčešći uzroci bolova u nogama povezuju se sa bolovima u slabinskom delu kičme zbog čega diskus hernija može da da bude uzrok ovih bolova.


Zašto nastaje diskus hernija?

Promene, posebno degenerativne u međupršljenskom kolutu,  koje nastaju nekada spontano, a nekada pri opterećenju izazivaju kidanje vezivnog omotača ovog koluta, pri čemu delovi mekog jedra izlaze kroz prekinuti deo omotača i smeštaju se u kičmeni kanal. Na taj način se oštećuju nervni elementi u kičmenom stubu.

Najčešće se javlja diskus hernija u lumbalnom delu kičmenog stuba i uglavnom dovodi do bolova u leđima. Naravno da se najčešće javlja kod radno sposobnih ljudi, pogotovu stanovništva koje ima između 30 i 50 godina, zbog čega među stručnjacima izaziva veliku pažnju. Diskus hernija ne samo da ima socioekonomski, već ima i veliki medicinski značaj.

Glavni simptom koji uzakuje na diskus herniju jeste bol koji se javlja u slabinskom delu i koji se nekada širi i na deo oko nogu, a nastaje nakon nekog opterećenja. Naravno da se nekada diskus hernija javlja i spontano, a to je u situacijama kada je ograničena pokretljivost u lumbalnom delu kičme ili kada je izražena napetost u leđnoj muskulaturi. Tada se otežano osoba kreće, a ima i problem sa sedenjem.

Uzroci i simptomi diskus hernije

Organizam, a i sami diskusi sa brojem godina gube elastičnost, vodu, a degeneraciji diskusa doprinosi i opterećenost prilikom obavljanja težih fizičkih poslova ili kod poslova koji se obavjaju sedeći. Međutim, nisu samo godine starosti uzrok diskus hernije. Brojni su uzroci koji dovode do pojave diskus hernije, a među njima su genetski nasleđena predispozicija, gojaznost, teški fizički poslovi, pušenje, nepovolji makro i mikroklimatski uslovi, ali i stalna izloženost stresu i depresija mogu dovesti do degeneracije diskusa.

Da biste prepoznali simptome koje ima diskus hernija, posebno ako je ona izražena u lumbalnom delu kičmenog stuba treba da obratite pažnju na sledeće bolove: bolovi u nogama i donjm delu leđa, slaba pokretljivost u stopalima, al ii gubitak osećaja u delu kičmenog stuba gde je nervni koren pritisnut. Alarmantni i svakako najteži slućajevi poremećaja diskusa svakako se javljaju zajedno sa poremećajima u stolici i mokraći, ali mogu dovesti i do potencije kod muškaraca.

U svakom slučaju, budite pažljivi i obazrivi. Organizam sam trpi koliko može, a kada se pobuni, onda je već kasno. Zato se potrudite da na vreme povedete računa o svom zdravlju. Ne kaže se slučajno u našem narodu bolje sprečiti nego lečiti, zato reagujete na vreme.






Srodni tekstovi:


Najlepši izazovi budućih mladenaca

             Svečani dan venčanja i priprema koja tome predstoji,...

Detaljnije

Kako da efekat koji daju hijaluronski fileri traju što duže?

Prirodni proces starenja čini da se na koži pojavljuju znakovi koji govore o vašim godinama, ...

Detaljnije

Dobro zaraditi od rasadnika – nije nemoguća misija

Kada se razmotre spoljašnji faktori, kao što su: temperatura, vlažnost vazduha i zemlj...

Detaljnije

Najnoviji Redmi Note 10 5G od danas dostupan u pretprodaji

Zainteresovani kupci od danas mogu poručiti novi Redmi Note 10 5G preko zvaničnih maloprodajnih part...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS