OPLEMENI MALČEM SVOJU BAŠTU


Dom


U zavisnosti od raspoloživog prostora i ličnog ukusa, izabraćemo i način uređenja našeg dvorišta. No, izvesno je da naši odabiri treba da budu istovremeno i praktični i dekorativni, tako da smo izborom malča na pravom putu.

PRIPREMA PROSTORA ZA TOPLE DANE

Kako se sa dolaskom proleća mnogobrojne dnevne aktivnosti prenose u vanjski prostor, te u njemu pretežno i boravimo sve do jeseni, važno je da se posvetimo i njegovom uređenju kako bi doživljaj bio potpun. Tek u prostoru u kojem se osećamo prijatno možemo u potpunosti iskoristiti njegov kapacitet, odnosno u njemu uživati.

Prilikom sređivanja eksterijera uobičajeno se kreće od krupnijih promena, izgradnje ili renoviranja terase, nadstrešnica, bazena, česme ili fontane, formiranja staza. Međutim, katkada se i sitnijim promenama, recimo sadnjom novih drveta ili formiranjem cvetnjaka, koncipiranjem rasvete, postiže velika efektivnost. Kada želimo da osvežimo naš eksterijer i doprinesemo njegovoj estetici, odlična opcija jeste i dekorativni malč.

ŠTA JE TO MALČIRANJE?

Malč predstavlja prirodan materijal koji se postavlja na zemlju oko drveta, cveća, u ">saksije ili žardinjere, oko žive ograde, a koji se sastoji od seckanih i eventualno bojenih komadića drveta. Pravi se od različitih vrsta drveta, no onaj od borovine prepoznaje se kao najpopularniji budući da je sjajnog kvaliteta. Delići koji ga čine mogu biti sitniji i krupniji, ali je najbolje kada je posredi njihova kombinacija. Budući da je ova podloga ekološka, vrlo korisna, a pre svega dekorativna, malčiranje je vrlo popularna i ekonomična tehnika pri uređenju bašta, kako privatnih, tako i javnih objekata.

PREDNOSTI UPOTREBE

Kako se posipa na tlo, oko različitih vrsta biljaka, malč umnogome pomaže njihovom opstanku. Naime, njime se suzbija rast korova, vlaga koja se nalazi u zemljištu se čuva, odnosno dolazi do sprečavanja isparavanja. On faktički predstavlja svojevrsni zaštitni prekrivač koji čuva biljke od smrzavanja, a potonjim razlaganjem doprinosi njihovom hranjenju. Njegovim postavljanjem ćemo stoga imati i manje posla, a sam prostor uvek će delovati sređeno i estetski lepo uređeno.

DEKORATIVNA NAMENA

Iako dekoracija nije jedina uloga malča, svakako je veoma važna i često primarni razlog zašto se pojedinci baš za njega opredeljuju prilikom uređenja svojih dvorišta. Osim u prirodnoj, boji drveta, može se naći u mnogobrojnim nijansama, poput crvene ili zelene, žute ili plave, narandžaste ili crne i drugih, a čak se i te boje mogu na različite načine kombinovati. Važno je napomenuti da su boje kojima se tretira malč po biljke bezbedne, vrlo trajne i kvalitetne. Čak i kada je u prirodnim nijansama, vrlo je efektan, potpuno u saglasju s okruženjem, te eksterijer deluje vrlo skladno, uredno, kompaktno. No, kada su boje malča intenzivnije, on biva u kontrastu sa biljem, što može pružiti vrlo zanimljiv estetski doživljaj.

IZBOR KOJIM ĆETE BITI ZADOVOLJNI

U skladu sa namenom, kao i ostatkom eksterijera, izabraćemo i boju malča, debljinu ove podloge i veličinu sastavnih elemenata. Takođe, ukoliko je potrebno, tačnije ako primena i uslovi to nalažu, ispod njega se može postaviti i podloga. Svakako, on nam omogućava da ispoljimo svoju kreativnost i igramo se bojama, ovaplotimo ideje i svoj vrt učinimo neodoljivim, istovremeno štiteći biljke.








Srodni tekstovi:


Automobilske gume – primena i održavanje

Svaki renomirani trgovac gumama ima zaposlene ljude koji će vam pomoći kada dođe vreme za izbor no...

Detaljnije

Šta je potrebno znati pri kupovini rolo zavese?

Pri uređenju enterijera zavese su bitan detalj. Tepih i zavese su bitat segment pri kvalitetnom živl...

Detaljnije

Zašto raste tražnja za sudskim prevodiocima za hrvatski jezik?

Zadnjih nekoliko godina sve je veća potražnja za prevodiocima na hrvatski jezik. Iako se i dalje naj...

Detaljnije

Kako odabrati auto školu

Napunili ste dovoljn godina za polaganje vožnje, onda je pravo vreme da se raspitate i detaljno info...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS