Najukusniji internacionalni deserti


Dom Hrana i piće Turizam

baklave

Kada putujete, najbolji način da upoznate neku zemlju jeste da čujete priče o njenoj istoriji, osetite kulturu kroz poznanstva sa njenim stanovnicima i probate tradicionalne domaće specijalitete. Sa internacionalnim kuhinjama ne susrećete se samo na putovanju, već i u Srbiji. Sve je više događaja na kojima se predstavljaju gastronomski specijaliteti sa svih strana sveta, otvara se sve više restorana sa stranim specijalitetima, ali i društvene mreže i blogovi sve više popularizuju neobične recepte koje srpske domaćice još nisu imale prilike da isprobaju. Ljubiteljima slatkiša, omiljeni deo kako istočnjačkih, tako i zapadnjačkih, kuhinja su deserti. U nastavku teksta biće vam predstavljeni najukusniji internacionalni deserti kako biste mogli da ih probate na putu ili spremite kod kuće. 

Osetite italijanski šmek kroz tiramisu i kanole

Italijani su poznati kao veliki hedonisti. Kada vidite kako uživaju u svakom srku espresa, svakoj taljateli u pesto sosu koje zalivaju vinom, svakom zalogaju pice uz koju naruče aperol-špric i svakom sladoledu napravljenom u sladoledžinici (gelateria), shvatite zašto je njihov život sladak (dolce vita znači sladak život, uživanje). Pored najboljeg sladoleda, italijanska kuhinja iznedrila je još dva deserta koja su stekla svetsku slavu. Najukusniji internacionalni deserti poreklom iz Italije su tiramisu i kanole. 

Možda ste već negde u Italiji probali tiramisu, a možda ste ga i sami spremali kod kuće. Postoji veliki broj recepata za ovaj slatkiš sa ukusom kafe, ali samo jedan je originalni. Naime, tvorac tiramisua je izvesni Italijan Ado Kampeol. Prvi ovakav kolač napravljen je šezdesetih godina 20. veka u njegovoj poslastičarnici Le Beccherie  u Trevizu. 

Ukoliko volite slatkiše, morate da probate sicilijanske kanole. U hrskavoj opni nalazi se očaravajući kremasti užitak. Dok na kvarcne radne ploče spuštate testo, detaljno pratite svaki korak u njegovom razvijanju. Važno je da bude hrskavo, ali da ne puca. Kada ga napunite filom i smestite u frižider, jedva ćete sačekati da prođe par sati kako biste uživali u ovom specijalitetu. 

Neodoljivi ukus paštela, deserta poreklom iz Portugalije

Tradicionalni portugalski slatkiš je paštel. Najčešće ćete čuti da se jede pastel de nata, odnosno paštel sa kremom. Hrskava korpica punjena kremom od vanile i posuta cimetom možda ne deluje primamljivo na prvi pogled. Ali kad osetite prvi zalogaj, shvatićete da je u pitanju jedan od najlepših deserata na svetu. 

Ćurosi – hrskavo zadovoljstvo iz Španije

Španski uštipci poznatiji kao ćurosi potpuno su osvojili svet. Churro se pravi od jednostavnog testa (brašno pomešano sa vodom), prži u dubokom ulju kako bi mu korica bila hrskava, a unutrašnjost meka. Duguljastog je oblika, posipa se cimetom i šećerom, a služi uz čokoladni sos. U Španiji ćurosi su sastavni deo menija za praznike i ulične festivale. Ukoliko želite da ih napravite u svom domu, potrebno vam je svega 20-30 minuta. Na internetu ćete lako pronaći recept.

Krem brule – otmen kao Francuzi

Među najukusnijim internacionalnim desertima nalazi se i krem brule. Crème brûlée ili pregoreli krem nastao je u 17. veku. Sastoji se od kremaste osnove aromatizovane vanilom i hrskave karamelizovane površine (od hladnog krema i toplog karamela). Najbolje je da se na hladnu osnovu koja odstoji jedan dan u frižideru doda karamel korica. Vaša kuhinja će mirisati na Francusku, a svaki tanjir biće sigurno potpuno prazan. 

Druga francuska poslastica kojoj se ne može odoleti su galete. Danas ih možete naći na stolu u bilo kom delu sveta, a zapravo potiču iz Bretona. U našim krajevima galete se nazivaju bakin kolač.

Originalna turska baklava

Turci su poznati kao narod koji savršeno sprema deserte. Za baklavu se može reći da je super-star turske kuhinje. Ona je hrskava spolja, a sočna iznutra jer se pre pečenja preliva vrelim puterom. Pečena se pak preliva hladnim sirupom od šećera, vode i limuna. Peče se u pravougaonom ili okruglom plehu, seče na kvadrate ili rombove, te posipa seckanim pistaćima. Poznata je kao Fistikli baklava. 

Još neki internacionalni deserti koje morate da probate

Ako odete van granica Evrope, susrešćete se sa još nekim zanimljivim desertima. Ako vas put navede u Indoneziju, probajte dadar gulung, zelene palačinke punjene kokosovim šećerom sa mlevenim listovima pandana. U Indiji se prave krofne sa šećernim sirupom gulab jamun, a u Kini kolač Zmajeva brada. Peruanci imaju svoje krofne (picarones), Argentinci pecivo punjeno dunjom (pastelitos), a Japanci loptice od pirinča (mochi). 

Ukoliko smo vam napravili zazubice, svratite u prodavnice zdrave hrane i nabavite potrebne sastojke kako biste u svom domu napravili ove savršene poslastice. Najukusniji internacionalni deserti ne čekaju samo van granica Srbije. Dovedite ih u svoju kuhinju!






Srodni tekstovi:


Odbacivanje zubnog implanta:Zašto se to dešava i šta onda?

U stomatologiji, ali i u bilo kojoj drugoj grani medicine nus pojave su sasvim normalna stvar. Ne de...

Detaljnije

Spremni dočekajte prvo školsko zvono

Mnogo uzbuđenja i mnogo očekivanja – tako bi ukratko mogao da se opiše prvi škol...

Detaljnije

Ideje za biznis: Iznajmljivanje građevinskih skela

Građevinske skele, odnosno njihovo iznajmiljivanje može biti vrlo unosan posao, ukoliko znate dobro ...

Detaljnije

Znate li koje je boje ogledalo?

Naizgled logičan odgovor na ovo pitanje bio bo pogrešan, ukoliko ste (kao, uostalom, i većina...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS