Kako odabrati najbolju obuću za decu?


Dom Moda Porodica Moda Dom





Mada posebno mlađi roditelji često imaju nedoumicu oko toga kada bi trebalo da svom detetu kupe prvi par obuće, stručnjaci su saglasni u tome da je najbolji trenutak kada dete pokaže želju da čini samostalne korake. U zavisnosti od toga kako se dete razvija, obično je to period između 12 i 16 meseci starosti. Naravno da kod nekog deteta može biti i pre tog perioda, a kod nekog i nešto kasnije. 

Još jedna greška je česta kod roditelja, do koje dolazi zapravo iz najbolje namere. Naime, budući nestrpljivi da vide svoje mališane kako hodaju, oni neretko odlučuju da obuću kupe ranije, pa se posle često desi da detetu ta obuća baš i ne odgovara u potpunosti. 

Anatomska obuća za decu je najbolji izbor

Štednja na dečijoj obući ne bi trebalo da bude uopšte uzeta u obzir, a posebno kada su u pitanju prve cipelice ili sandalice. Iako je anatomska dečija obuća uvek nešto skuplja od obične, to ne bi trebalo da utiče na izbor roditelja. 

Naime, sasvim je normalno što svaki roditelj želi da svom detetu pruži najbolje moguće, tako da se ono može nesmetano razvijati. Upravo iz tog razloga bi anatomska obuća za decu trebalo da bude jedini izbor.

Naravno da se ne treba rukovoditi time da obuća bude brendirana, odnosno da dete nosi cipele određenog proizvođača, već bi na prvom mestu trebalo da odgovaraju detetovom stopalu i pruže mu maksimalnu udobnost. 

Kako odabrati najbolju obuću za dete?

Bez obzira da li je dete tek prohodalo ili već hoda, njegova stopala se neprekidno razvijaju, kao i zglobovi, mišići i tetive. Zato je vrlo važno da bude korišćena anatomska obuća za decu, koja će najpre mališanima pružiti maksimalnu udobnost tokom šetnje ili nekih drugih aktivnosti, a u isto vreme će omogućiti detetovim stopalima da se pravilno razvijaju. 

Podrazumeva se da bi obuća trebalo da bude usklađena sa veličinom stopala deteta. Ni u kom slučaju nije poželjno da ona bude manja ili veća, odnosno previše uska ili previše široka. 

Mnogi od nas su odrastali u uverenju da je najbolja veličina obuće za dete ona koja podrazumeva da ima prostora za jedan prst iza pete. Međutim to ni u kom slučaju ne bi trebalo da bude tako, prosto zato što će onda detetova noga šetati, što će vremenom uticati i na pojavu različitih deformiteta stopala

Dakle, kada se kupuje anatomska obuća za decu, ona treba da bude tačno iste veličine kao i detetova stopala. U tom slučaju noga neće „šetati“, odnosno neće biti slobodnog prostora, tako da će se detetu stopalo pravilno razvijati i neće postojati bojazan od kasnijih deformiteta.

Čak i ako se roditeljima ne dopada ideja da kupe anatomsku obuću za decu, trebalo bi da razmisle o tome da makar koriste anatomski uložak. Posebno je ta opcija dobra za decu koja imaju sklonost prema ravnim stopalima, odnosno drugim deformitetima stopala, jer će im korišćenje anatomskih uložaka omogućiti pravilniji razvoj nego kada koriste standardnu obuću u kojoj takvih uložaka nema. 

Svakako treba voditi računa i o tome od kojih materijala je izrađena obuća za decu, bez obzira da li je ona standardna ili anatomska. U tom smislu je uvek najbolja opcija da sandale ili cipele, odnosno čizmice budu izrađene od kože, ali ako to nije slučaj, trebalo bi odabrati svakako kvalitetnije materijale. 

S obzirom na to da dete neprekidno raste, kao i njegova stopala, to je finansijski momenat izuzetno značajan za mnoge roditelje prilikom kupovine obuće. Zato, ako ne mogu da priušte anatomsku obuću za decu, onda im preostaje da koriste namenski anatomski uložak, te da na taj način omoguće nesmetani razvoj detetovih stopala i u velikoj meri sprečavanje različitih potencijalnih deformiteta stopala.










Srodni tekstovi:


Upis u privatne srednje škole i obrazovni profil

Većina roditelja pridaje veliku važnost obrazovanju svoje dece i nastoje da im pruže što bolj...

Detaljnije

Koji poslovi za žene su idealni za rad od kuće

Pandemija Kovid-19 preoblikovala je mnoga radna mesta i živote ljudi. Poslovni poduhvati od kuće pos...

Detaljnije

Kako da efekat koji daju hijaluronski fileri traju što duže?

Prirodni proces starenja čini da se na koži pojavljuju znakovi koji govore o vašim godinama, ...

Detaljnije

Prašak za bebe – jedna od ključnih stavki za zdravlje vašeg deteta

Beba u dom unosi novu, posebnu energiju, ali i pojačanu pažnju oko sitnica koje do skora niste ni pr...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS