Kulturne manifestacije u Beogradu koje morate posetiti


Turizam Turizam


Prestonica Srbije nadaleko je poznata po interesantnom sadržaju koji ima u ponudi i brojnim kulturnim i zabavnim manifestacijama. Pored mnogih koncerata, poznatog festivala piva, te brojnih sportskih turnira, grad obiluje i mnogim drugim dešavanjima. U ovom tekstu ćemo navesti neke najpoznatnije kulturne manifestacije u Beogradu koje bi trebalo da barem jedanput posetite, premda ih ima mnogo više nego što se našlo na našem spisku.

Beograd je često domaćin umetničkim dušama iz svih krajeva sveta. Neki od festivala traju i po nekoliko dana, pa ako želite i vi da posetite neki od njih a ne živite u prestonici – poželjno je da na vreme iznajmite stan na dan. Uz pomoć brojnih agencija za izdavanje stanova u Beogradu, potraga za idealnim kutkom u kojem ćete boraviti za vreme trajanja omiljenih festivala biće vam znatno olakšana.

#1 Međunarodni filmski festival 

Ako ste ljubitelj filmskih ostvarenja, ovo je događaj koji definitivno morate da posetite. Festival traje nekoliko dana i to najčešće od poslednjeg vikenda u februaru do prve nedelje marta. Manifestacija podrazumeva predstavljanje blokbastera najviših umetničkih vrednosti u svetskoj kinematografiji, a glavni organizator je Centar beogradskih festivala (CEBEF). U zavisnosti od potreba festivala održava se na različitim lokacijama, a neke od njih su Centar „Sava”, Kulturni centar Beograd, Doma omladine Beograda, Muzej Jugoslovenske kinoteke, ali brojne druge bioskopske dvorane širom grada. Festival je ove godine trajao od 24. februara do 5. marta, a post festum je bio od 6. do 12. marta.

#2 Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma

Festival dokumentarnog i kratkometražnog filma još jedna je filmska manifestacija koju organizuje Centar beogradskih festivala. Za razliku od prethodnog, ovaj festival je takmičarskog karaktera i filmovi su grupisani po žanrovima. Dele se na dokumentarne, kratke igrane, animirane i eksperimentalne, te filmove rađene  tehnikom video-zapisa. Manifestacija počinje krajem marta i traje četiri do pet dana. U ovkiru pratećeg programa priređuju se i retrospektive inostranih festivala, a takođe se i dele nagrade za životno delo, selekcije filmova određene zemlje i sl.

#3 Letnji festival BELEF

Međunarodni letnji festival se održava od jula do avgusta u organizaciji CEBEF-a i predstavlja spoj pozorišta, plesa, muzike i vizuelne umetnosti. Tada se na trgovima grada možete susresti sa različitim i pre svega inovativnim umetničkim programima. Pored ulica, manifestacija se odvija i kroz predstavljanje kreativnog sadržaja u najpoznatijim pozorišnim dvoranama Beograda. Poseta festivalu može biti odličan način da leto provedete na malo drugačiji način i u nesvakidašnjoj atmosferi.

#4 Oktobarski salon – 63 godine poštovanja tradicije

Oktobarski salon je osnovan još 1960. godine, a osmišljen je kao prostor za „otkrivanje” talentovanih umetnika. Sav fokus je na vizuelnoj umetnosti, stoga su na izložbama predstavljena najznačajnija ostvarenja domaćih autora iz oblasti likovne umetnosti i grafičkog dizajna. U početku se održavao u prostorijama kulturnog centra, dok se od 2014. održava u različitim izložbenim prostorijama. Traje oko mesec i po dana (6 nedelja). Beograđani zaista mogu biti ponosni na to što je njihov grad osnivač i organizator ovog međunarodno priznatog festivala.

#6 Festival Beogradske muzičke svečanosti – BEMUS

Festival muzičke svečanosti je međunarodna manifestacija namenjena za predstavljanje dela ansambala i solista u raznovrsnim muzičkim žanrovima. Zbog dobro osmišljenog sadržaja i kvalitetne organizacije CEBEF-a, posetioci mogu da se upoznaju, kako sa ostvarenjima iz oblasti etno-muzike, tako i sa delima savremenog muzičkog stvaralaštva. Manifestacija se najvećim delom održava u dvoranama Centra „Sava”, ali su u sadržaj svakako uključene i ostale koncertne dvorane Beograda. Počinje u drugoj polovini oktobra i traje oko 15 dana.

Kulturne manifestacije u Beogradu – svaku vredi posetiti

Beograd je mesto koje okuplja brojne umetničke duše već nekoliko decenija zahvaljujući svojim svetski priznatim manifestacijama i festivalima ne samo zabavnog već kulturnog karaktera. Dugogdišnja tradicija održavanja brojnih ovakvih festivala takođe je prepoznata i u drugim zemljama, stoga je grad domaćin obožavaocima kulture iz svih krajeva sveta. Zahvaljujući kvalitetnoj kinematografiji, odličnoj muzici i generalno razvijenom kulturnom sadržaju, Srbija važi za jednu od najbogatijih država, a po kulturnoj ponudi se pored Novog Sada, posebno izdvaja Beograd. Mi smo ovom prilikom naveli tek nekoliko najpoznatijih festivala i manifestacija, iako je lista onih koji zavređuju pažnju brojnih posetilaca znatno duža. Koji god da odlučite da  posetite nećete se pokajati. Utisak će biti jedinstven i poželeće te da mu prisustvujete ponovo.








Srodni tekstovi:


Isplanirajte na vreme sve za dobru organizaciju venčanja

Pripreme oko najvažnijeg dana u životu za mnoge parove predstavlja veliko uzbuđenje ali i dozu stres...

Detaljnije

Sve što treba da znate o heliko bakteriji

Odmah na početku treba da znate da nije strašno ukoliko imate heliko bakteriju i da svakako t...

Detaljnije

Kako sa sigurnošću prepoznati plodne dane u okviru menstrualnog ciklusa

Plodni dani su jedini dani u okviru menstrualnog ciklusa kada može doći do trudnoće. Međutim, to ne ...

Detaljnije

Kako se pripremiti za davanje uzorka sperme u laboratoriji?

Davanje uzorka semene tečnosti radi se uglavnom iz dva razloga, od kojih je prvi najvažniji, a to je...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS