Šta su krunice za zube i čemu služe?


Zdravlje

Jedna od opcija kojima pribegavaju stomatolozi kada dođe do značajnih oštećenja zuba jesu i takozvane krunice. Iako se one koriste i u estetske svrhe, ipak se mnogo češće koriste da bi pacijentu bilo omogućeno da funkcioniše optimalno. 

Kada su u pitanju takozvane fasete ili viniri, oni se koriste kada je reč o manjim oštećenjima zuba. Nasuprot tome, krunice za zube se koriste mahom u situacijama, kada je došlo do značajnijih oštećenja na zubu. 

Postupak izrade krunica podrazumeva da stomatolog mora prvo pregledati pacijenta, te na osnovu toga utvrditi da li je bolje da budu ugrađene krunice za zube, zubni implanti ili fasete. Posle toga će biti upućen u celokupan postupak. 

Od čega se izrađuju krunice za zube?

Postupak ugradnje krunica nije naročito zahtevan ni za pacijenta ni za stomatologa, ali mu ipak treba pristupiti savesno i odgovorno. 

U praksi se mogu naći bezmetalne krunice za zube i metalokeramičke krunice. 

Opet će i ovde stomatolog izvršiti procenu i odlučiti koja opcija je bolja za konkretnog pacijenta. 

Neophodno je da posle toga izbrusiti zub, a brušenje je od 0,5 do 1 mm, kada su u pitanju bezmetalne krunice za zube, odnosno 1,5 do 2 mm, ako je stomatolog procenio da je bolje ugraditi kod tog pacijenta metalokeramičke zubne krunice. 

A tom prilikom se boja krunica prilagođava prirodnoj boji zuba, s tim da će prethodno stomatolog uzeti otisak. 

Treba znati i to da se smatra da je trajnost mnogo duža kada su u pitanju bezmetalne krunice za zube, nego kada je reč o metalokeramičkim. Prvenstveno zato što prilikom povlačenja desni kod bezmetalnih zubnih krunica neće doći do pojavljivanja metalne ivice, kao što je to slučaj kod metalokeramičkih. 

Svaki stomatolog bi trebalo i da da garanciju na bezmetalne krunice za zube i ona iznosi pet godina.

Bezmetalne krunice za zube 

Kao što smo već pomenuli, potrebno je da stomatolog na osnovu stanja zuba i desni pacijenta, odnosno posle utvrđenog stepen oštećenja zuba odluči da li je bolje da budu ugrađene metalokeramičke ili bezmetalne zubne krunice. 

Svakako će pacijentu biti predočeno da su bezmetalne krunice za zube bolja opcija kada dođe do povlačenja desni, zato što tom prilikom neće kod pacijenta doći do pojavljivanja metalnog ruba.

Metalokeramičke zubne krunice 

Ova vrsta krunica se smatra fiksnim protetskim nadoknadama, te se smatraju savremenim načinom nadogradnje zuba. 

Sastoje se od metalne osnove i od keramičkog dela. 

Obično se metalokeramičke krunice za zube ugrađuju onda, kada stomatolog proceni da plomba neće biti dovoljna, odnosno da fasete nisu dobra opcija, kao ni zubni implanti. 

Da bi se objasnilo jednostavnije, ova vrsta zubnih krunica se pominje kao svojevrsna navlaka za zube, koja će pomoći da prirodni zubu da bude što manje oštećen, te da pacijent može normalno da funkcioniše. 

Isto tako se metalokeramičke krunice za zube mogu koristiti kod pacijenata, kod kojih je potrebno korigovati oblik zuba. 

Još treba znati i to da je cena ovakvih krunica povoljnija, nego kada su u pitanju bezmetalne krunice za zube ili zubni implanti. 

Održavanje ovakvih krunica na pravilan način je vrlo važno, zato što to utiče posredno i na trajnost same krunice za zube.


Izvor: Stomatološka ordinacija Pavlović


Srodni tekstovi:


Da li ste znali? Zanimljivosti o Meksiku

Meksiko (zvanično Sjedinjene Meksičke Države) je država u Severnoj Americi koja se graniči sa SAD, G...

Detaljnije

Kako da izbegnite poplavu u kupatilu?

Za mnoge ljude ne postoji neprijatnija situacija u kući, stanu ili u bilo kom drugom prostoru, nego ...

Detaljnije

Najbolje odevne kombinacije za doček Nove godine u restoranu

Odlučili ste da idete na doček Nove godine 2019 u restoran, rezervisali mesto i uplatili cenu aranža...

Detaljnije

Kako se počelo sa bušenjem bunara?

Od davnina se tražila voda. Ljudi su se na različite načine snalazili, a danas je sve mnogo lak&scar...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS