Koja pravila ponašanja podrazumeva probna vozačka dozvola?


Automobili Automobili

Probna vozačka dozvola je do skoro trajala godinu dana, u okviru kojih je trebalo pridržavati se određenih pravila koja ona propisuje. Međutim, od septembra ove godine period njenog trajanja se promenio, pa ide od dve do četiri godine. Produžavanje njenog trajanja uslovila je statistika koja je ukazala na to da mladi vozači i dalje jesu deo brojnih nezgoda i nesreća. Tako je produženo njeno trajanje, što je još samo jedna od promena koja se u poslednjih nekoliko godina dogodila. 


Svi već znamo kako su se odvijale promene, najveći broj se odnosio na ponašanja u saobraćaju, poštovanje pravila, kazne koje se donose na osnovu njihovog nepoštovanja... Tu su svakako i brojne promene koje se tiču auto škola, njihovog poslovanja i postojanja, a to je onda uticalo i na ceo proces obuke vozača koji se izmenio u velikoj meri. Najpouzdanije informacije o svim mogućim promenama propisa možete saznati u auto školi Pavlin. Zato se informišite na vreme.

Polaganje za B kategoriju

Kada smo već kod obuke vozača, polaganje za B kategoriju su promenilo najpre u pogledu vremenskog trajanja. Nekoliko meseci je potrebno da se prođe kroz teorijsku i praktičnu obuku, kako bi se došlo do završnog polaganja i dobijanja dozvole i to probne. Probna dozvola traje do 21. godine života za kandidate koji su položili vožnju pre punoletstva, odnosno sa 17 godine, a 2 godine je njeno trajanje za one koji su položili sa 19 godina. Ono što probna vozačka dozvola menja u toku perioda svog trajanja jesu određena pravila koja se uče u procesu polaganja za B kategoriju.

Najpre, pravilo koje postoji jeste da se uz probnu vozačku dozvolu ne može upravljati motornim vozilom u periodu od 23h do 6h, u odnosu na dosadašnjih 23h do 5h. Pored toga, ukoliko snaga vozila prelazi 80 kilovata, onda pored vozača mora biti i član porodice koji poseduje trajnu vozačku dozvolu najmanje 5 godina. Čak ni najmanja količina alkohola u krvi od 0,20 promila nije dozvoljena vozačima sa probnom dozvolom. A pored ovih, tu su i druga pravila.

Na auto-putu, vozilo može da se kreće brzinom od najviše 110 km na čas, a na motoputu do 90 km na čas. Na ostalim putevima brzina može da ide do 90% od ukupne dozvoljene brzine, pa u naseljenom mestu gde je ograničenje 50 km na čas, vozaču sa probnom dozvolom je ograničenje 45 km na čas.

Polaganje za C kategoriju

 Kada je u pitanju polaganje za C kategoriju, ono već samo po sebi ima određena pravila. Kandidat u trenutku prijavljivanja mora imati najmanje 20 godina, a pre navršenih 21 ne može da izađe na završno polaganje. Pored toga, potrebna je i vozačka dozvola za B kategoriju. Međutim, iako je probna još uvek, u trenutku dobijanja trajne dozvole za B kategoriju se dobija i trajna za C kategoriju, što je posebno olakšica za kategorije koje svakako zahtevaju probnu vozačku dozvolu.

Još jedno od drugačijih pravila u odnosu na posedovanje trajne vozačke dozvole jeste visina kaznenih bodova nakon kojih se dozvola oduzima, jer je potrebno 9 kaznenih bodova kako bi se dozvola oduzela, umesto 18 koji važe za one sa trajnom vozačkom dozvolom. 






Srodni tekstovi:


Najbolja izolacija kuće - PVC stolarija

Želite da vam kuća bude bezbedna, da izgleda kao tek izgrađena, udobna i lepa, onda je potrebno da u...

Detaljnije

Kako napraviti harmonika vrata

Mnogo toga što nam je potrebno u domu deluje da ne možemo sami da napravimo, bez pomoći majst...

Detaljnije

Koje su krunice za zube najbolje?

U situaciji kada je neophodno da se postavi nadogradnja zuba, bez obzira da li je reč o restaurativn...

Detaljnije

Šta učiniti ako ste izgubili posao i kako pronaći novi

 Gubitak posla je izuzetno stresna životna situacija koja izaziva niz nelagodnih osećaja i nega...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS