Visok krvni pritisak - uzroci, posledice i lečenje


Zdravlje

Visok krvni pritisak označava stanje kada je pritisak iznad 120/80 mmHG. Gornja vrednost označava sistolni pritisak koji u suštini prikazuje pritisak krvi na zidove krvnih sudova, dok donja vrednost označava dijastolni pristisak odnosno pristisak izmežu grčenja srca prilikom opuštanja zida arterije.

Za sada se u medicini pod normalnim krvnim prtiskom smatra vrednost od 120/80 mmHg, dok su malo povišene vrednosti predznaci hipertenzije odnosno povišenog krvnog pritiska. Visok krvni pritisak može izazvati razna oboljenja pa ga je iz tog razloga potrebno na vreme spustiti.

Postoje dva vrste hipertenzije, a to su esencijalna i sekundarna hipertenzija.

Uzroci sekundarne hipertenzije su poznati i to su uglavnom bolesti bubrega, povećano lučenje aldosterona, tumor nadbubrežene žlezde, trudnoća i hipertireoizam. Zatim, u uzročnike spadaju i razni lekovi kao što su kortikosteroidi, kontraceptivi, sprejevi za nos, razne vrste droga i slično.

Kod esecnijalne hipertenzije uzrok je nepoznate etiologije.

Usled dugotrajnog povišenog krvnog pritiska javljaju se razni problemi i promene u telu i organima kao što su srce, bubrezi, oči i mozak. Nakon tih promena nastaju komplikacije koje mogu dovesti do teških oboljenja ili smrti. Jedna od takvih jeste moždani udar. Tokom moždanog udara, usled visokog krvnog pristiska dešava se pucanje krvnog suda u mozgu, usled prevelikog rastezanja krvnih sudova. Sličan slučaj dešava se i kod ateroskleroze, gde se usled začepljenja krvnog suda, smanjuje dovod kiseonika koji dodatno dovodi do povećanja krvnog pritiska, što dovodi do oslabljenja krvnih sudova ali i oslabljenja srčanog mišića, što za posledicu ima infarkt srčanog miokarda.

Uzroci hipertenzije

Postoji više faktora koji mogu dovesti do visokog krvnog pristiska. Jedan od tih faktora jeste genetska predispozicija, te ukoliko je neko iz vaše bliže porodice bolovao od hiperternzije, velika mogućnost za razvoj iste postoji i kod vas. Iz tog razloga potrebno je često kontrolisanje krvnog pritiska kako bi se moguće komplikacije na vreme uočile.

Drugi faktor jesu godine života. Sa starenjem i brojem godina povećava se šansa za razvoj hipertenzije. Ono što je neobično, ali dokazano jeste da se nakon 65. godine života, visok krvni pritisak češće razvija kod osoba ženskog nego muškog pola. Sledeći bitan faktor u razvoju visokog krvnog pritiska jeste fizička neaktivnost, koja dovodi i do drugih telesnih i zdravstvenih problema, te je potrebno fizički se aktivirati u svim godinama života, u skladu sa svojim mogućnostima.

Pored navedenih, visok krvni pritisak danas je uzrokovan nebalansiranom i štetnom ishranom. S obzirom na to da vodimo brzi život, naša ishrana se takođe sve više svodi na brzu hranu, previse unosa soli,  masti i šećera, što svakako doprinosi brojnim problemima u našem organizmu, koji nije predodređen za takav način ishrane. Samim način života i unošenjem takvih namirnica svakodnevno se povećava šansa za razvoj i nastanak visokog krvnog prisdtiska, u svim fazama života.

Na isti način, sve je veći broj ljudi obolelih od gojaznosti, koja takođe pored toga što otežava svakodnevne aktivnosti, utiče na organe, i dodatno doprinosi tome da se pojavi visok krvni pritisak.

Kao razlozi na nastanak hipertenzije sve češće se navode alkohol, pušenje, stres, potisnute emocije i slično.

Alternativno lečenje visokog krvnog pritiska

Kako bi se visok krvni pritisak sveo na normalne vrednosti, potrebno je promeniti celokupni način života, pa se u skladu sa tim pored medikamentozne terapije, preporučuje fizička aktivnost, šetnja, unošenje zdravih, a izbacivanje štetnih namirnica, izbegavanje stresnih situacija, zagušljivih i pušačkih prostorija, čest boravak na svežem vazuhu, u prirodi, bavljenje aktivnostima koje volimo. Ono što je sigurno jeste da će uživanje u svakom danu i ukoliko ste okruženi pozitivnim i dragim ljudima, sniziti visok krvni pritisak ali i doneti druge blagodeti u vaš život.






Srodni tekstovi:


Najbolji preparati za različite tipove kose

Savršena kosa jedan je od najlepših atributa svake osobe, te je stoga izuzetno važno p...

Detaljnije

Kišobran ili klasična kolica za bebe? Ovo su prednosti i mane i jednih i drugih, a evo šta savetuju iskusni roditelji

U periodu trudnoće, dok budući roditelji čekaju da se beba rodi uglavnom prave velike planove, raspi...

Detaljnije

Stil tradicionalne dnevne sobe

Šta je tradicionalni stil dnevne sobe? Osvežavajuću romantiku i prefinjenost pro&scaron...

Detaljnije

Krovni koferi i nosači za bicikle – praktične inovacije koje morate imati

Napredak i dostignuća tehnike i tehnologije razvio je veliki broj inovativnih predmeta, koji su unap...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS