Kako sa sigurnošću prepoznati plodne dane u okviru menstrualnog ciklusa


Porodica Zdravlje




Plodni dani su jedini dani u okviru menstrualnog ciklusa kada može doći do trudnoće. Međutim, to ne znači da intimni odnosi bez zaštite u toku plodnih dana moraju nužno dovesti do začeća. Reproduktivno zdravlje uslovljeno je mnogim faktorima i ukoliko do trudnoće ne dolazi u periodu od godinu dana, potrebno je obratiti se lekaru radi ispitivanja.

Postoji nekoliko različitih metoda za izračunavanje plodnih dana, uključujući i testove namenjene u tu svrhu. Za utvrđivanje plodnih dana važno je da žena dobro poznaje svoje telo odnosno faze menstrualnog ciklusa i da se rukovodi prema njima ukoliko želi da što pre zatrudni. 


Faze menstrualnog ciklusa i simptomi ovulacije


Plodni dani se mogu lako utvrditi ukoliko žena ima redovne menstrualne cikluse posebno ukoliko su simptomi ovulacije prepoznatljivi. Normalni menstrualni ciklus može trajati od 21 do 40 dana i ima 4 faze. 

Prva faza je faza menstruacije ili period krvarenja. Ova faza traje od 3 - 7 dana. Prvi dan krvarenja smatra se početkom odnosno prvim danom menstrualnog ciklusa. 

Druga faza je folikularna faza ili faza pripreme za ovulaciju. Ova faza traje od prvog dana krvarenja do prvog dana ovulacije. U toku ove faze dolazi do sazrevanja jajne ćelije u dominantnom folikulu. 

Treća faza je faza ovulacije ili faza plodnih dana kada može doći do začeća. U ovoj fazi dolazi do oslobađanja jajne ćelije iz dominantnog folikula. Jajna ćelija putuje u jajovod i može doći do oplodnje ukoliko tamo ima prisutnih spermatozoida. 

Važna činjenica je da žena može zatrudneti samo u okviru 24 h od oslobađanja jajne ćelije iz dominantnog folikula. Taj dan obično nastupa oko 14. dana ciklusa. Međutim, plodnim danima, smatra se i par dana pre toga jer spermatozoidi mogu preživeti u jajovodu do 4 dana. 

Obzirom da je menstrualni ciklus kod svake žene osoben, plodnim danima se smatraju dani od 12. do 16. dana pre početka sledeće menstruacije odnosno krvarenja. Žena može prepoznati plodne dane i po karakterističnim simptomima ovulacije u koje spadaju:


  • promena cervikalne sluzi koja postaje tanja, klizava i rastegljiva,
  • promena bazalne temperature tela koja beleži porast za oko 0,2°C ukazuje na ovulaciju,
  • grčevi u donjem stomaku poput blagih menstrualnih bolova,
  • bolne i osetljive grudi 
  • pojačan vaginalni miris,
  • pojačan libido,
  • promene raspoloženja.


Četvrta faza menstrualnog ciklusa je lutealna faza ili faza nakon ovulacije. U ovoj fazi, ukoliko nije došlo do oplodnje, telo apsorbuje jajnu ćeliju a sluzokoža materice se raspada i dolazi do krvarenja odnosno žena dobija menstruaciju. 

Ukoliko je došlo do oplodnje, oplođena jajna ćelija (zigot) se usađuje u zid materice. Tada se može javiti blago tačkasto krvarenje koje se naziva implantacijsko krvarenje. 


Plodni dani i testovi za ovulaciju


Pored izračunavanja plodnih dana praćenjem faza menstrualnog ciklusa, plodni dani mogu se utvrditi pomoću specijalnih testova. Oni testovi nalaze se u slobodnoj prodaji i laki su za korišćenje u kućnim uslovima. 

Najpraktičniji su test trake i štapići za ovulaciju. Ovi testovi funkcionišu po sličnom principu kao i testovi za rano utvrđivanje trudnoće što znači da se testiranje vrši na osnovu uzorka urina i to praćenjem nivoa hormona. 

Kod ovakvih tekstova, traka ili štapić u dodiru sa urinom očitava nivo hormona i pokazuje da li žena ovulira ili je spremna za ovulaciju. Ovi testovi dostupni su i u elektronskom obliku. 

Takođe, popularni su i testovi za praćenje ovulacije koji funkcionišu na uzroku pljuvačke tzv. "MabyBaby" testovi. Ovi testovi dolaze u obliku mini mikroskopa na kojima se posmatra osušen uzorak pljuvačke. 

Plodni dani pomoću ovog mikroskopa mogu se lako pratiti. Uređaj je praktičan za upotrebu, veličine labela ili ruža za usne. Na mikroskopu se posmatra slika kristalizacije pljuvačke i na osnovu toga mogu se utvrditi ne samo plodni dani već i pratiti mesečni ciklus i odrediti vreme približavanja ovulacije.







Srodni tekstovi:


Razlozi zašto treba rezervisati prevoz do aerodroma

Nepoznati javni prevoz, komplikovani vozni redovi i kvarovi na Google mapama… U trenutku kada...

Detaljnije

5 najčešćih pitanja koje postavljate advokatima u Beogradu

Neretko se delatnost advokata vezuje samo za pokretanje parnica, podizanje tužbi, žalbi i sl. Međuti...

Detaljnije

Promotivni materijal – prezentujte brend na najbolji način

Osnovno pravilo pri plasiranju proizvoda i usluga je isticanje sopstvenog kvaliteta iznad onih koji ...

Detaljnije

Trojica slavnih vozača Formule 1

Formula 1 je jedan od najpopularnijih sportova na svetu, a vozači koji su se istakli u ovom sportu p...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS