Kada je važno otići na ultrazvuk dojke?


Zdravlje Zdravlje


Sigurnost, preciznost i pouzdanost koju daje ultrazvuk dojke u procentu višem od 97%, potvrđuje da se radi o izuzetno važnom pregledu radi utvrđivanja zdravlja svake žene. Savetuje se zakazivanje bar jednom u toku godine, za sve žene koje imaju 30. i više godina starosti, kao način preventivnog delovanja i ranog utvrđivanja pojave određenih promena. 

Ultrazvuk dojke predstavlja pregled koji se realizuje upotrebom najbolje opreme – sondom i gelom uz praćenje stanja na ekranu, zahvaljujući čemu se dobija jasan uvid u stanje i zdravlje grudi, kao i žlezda pazuha. Zbog svog velikog značaja za zdravlje celokupnog organizma, apsolutno je važno da žene razvijaju svest o svim aspektima koji pokazuju neophodnost ovog ultrazvuka. 

Simptomi koji pokazuju da je vreme za ultrazvučni pregled

Zakazivanje i odlazak na ultrazvuk dojke ne mora da bude praćeno pojavom određenih nepravilnosti i promena, ali je tada termin obavezan. Naime, pregled se može obaviti preventivno, odnosno bez pojave simptoma i radi redovne kontrole i provere zdravlja. 

Simptomi koji zahtevaju momentalnu reakciju i zakazivanje termina za ultrazvuk dojke najčešće su pojava bola i otoka grudi, čvorići koji se napipaju samostalnim pregledom kod kuće, krvarenje iz bradavica, upala, tok mleka nakon perioda dojenja i slično. Nekada drugi lekari savetuju ultrazvučni pregled u sklopu provera zdravlja tela, pripreme za određene terapije i metode lečenja. 

Način na koji se realizuje ultrazvuk je jednostavan i kratkotrajan

Najbolji ultrazvuk dojke realizuje se uz inovativnu opremu i naravno stručna i profesionalna znanja iskusnih lekara. Pogledajte šta su nam savetovali iz PrvePoliklinike.

Nakon obavljenog ručnog pregleda dojki u stojećem položaju, ultrazvuk se vrši korišćenjem sonde koja se kreće u predelu grudi i pazuha preko prethodno nanetog gela. 

Detaljan uvid u stanje i pojave vrši se pomoću ekrana na kojima lekari posmatraju sliku ultrazvuka, dok je pacijentkinja u ležećem položaju sa podignutom rukom iznad glave. Sama procedura traje do 20 minuta, bezbolna je, neinvazivna i ne stvara bilo kakve štetne pojave, odnosno ne emituje se zračenje niti srodne nus pojave. U cilju efikasnog delovanja, kada se primete određene promene određuje se terapija i način otklanjanja nepravilnosti utvrđene ultrazvučnim pregledom.

Mnogo je razloga da se zakaže ultrazvučni pregled dojke

Kao značajna preventivna mera i način dijagnostifikovanja stanja, ultrazvuk dojke treba da bude realizovan dinamikom koju odredi lekar, bar na godišnjem nivou. U današnjem vremenu dinamičnog životnog tempa i velikog broja poslovnih obaveza, stresnih i napetih situacija, često ne ostaje dovoljno prostora za brigu o sebi i sopstvenom zdravlju. 

Zbog toga, neophodno je razvijati svest o značaju svih preventivnih pregleda, među koje se ubraja i ultrazvuk dojke, a posebno u situacijama kada se javljaju određeni simptomi i promene na telu. Blagovremeni odlazak kod lekara učiniće da se umanje moguće negativne posledice, i od nenadmašne važnosti je svaki pregled obaviti povremeno, preventivno i kao deo odgovornosti prema sebi i drugima.

Ultrazvuk dojke je bitan pregled za svaku ženu u reproduktivnom životnom dobu, kao i menopauzi, zbog čega se savetuje bar na svakih 12 meseci. U slučaju pojave određenih simptoma i promena na grudima, važno je zakazati pregled odmah, bez čekanja i odlaganja, kako bi se umanjile moguće veće posledice i teža oboljenja.







Srodni tekstovi:


Spremni dočekajte proleće: saveti, predlozi i ideje za odabir najbolje prolećne obuće

Da biste hodali samouverenim hodom prolećnim danima koji predstoje važno je i da se osećate dobro u ...

Detaljnije

Kako odabrati kvalitetnu mašinicu za pecanje?

Novopečeni ribolovci često su zbunjeni bogatom ponudom na tržištu. Zato mnogi ne znaju na &sc...

Detaljnije

Kapsule za kafu: ukusi za svakoga

Kafa je opuštajući, osvežavajući i napitak bez koga većina ljudi danas ne započinje novi dan....

Detaljnije

3 razloga zbog kojih ćete želeti sobni bicikl u svom domu

Ne znamo da li je “zahvaljujući” dobra reč, ali zaista, zahvaljujući globalnoj pandemiji...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS