Kako pravilno brinuti o mačkama?


Porodica


Svojim misterioznim šarmom, razigranom prirodom i nezavisnom ličnošću, mačke vekovima unazad privlače pažnju ljudima i postaju omiljeni kućni ljubimci. Međutim, briga o ovim životinjama zahteva pažnju i odgovornost kako bi one bile srećne i zdrave.

U nastavku ćemo pokušati da vam približimo šta sve pravilna briga podrazumeva.


Ishrana

Pravilna ishrana je veoma bitna u održavanju zdravlja mačaka i doprinosi njihovom dugovečnom životu, a ponuda hrane za mačke bogate svim važnim nutrijentima omogućiće vam da pronađete najbolju za svog ljubimca.

Takođe, mačke su mesojedi, što znači da njihova ishrana treba da sadrži visok udeo proteina. Kvalitetni proteini su neophodni za održavanje mišićne mase i opšteg zdravlja mačaka. Zato je važno da hrana koju izaberete sadrži visokokvalitetne izvore proteina poput piletine, govedine ili ribe.

Pored proteina, mačkama je potrebna i određena količina masti u ishrani. Masti su važne za održavanje zdrave kože i dlake, ali i za pravilno funkcionisanje nervnog sistema. Međutim, treba voditi računa o količini masti jer prekomerna konzumacija može dovesti do gojaznosti.

Vitamine i minerale je takođe potrebno uvesti u ishranu. Na primer, vitamin A je neophodan za održavanje zdrave kože, očiju i imunološkog sistema, dok su omega-3 masne kiseline korisne za zdravlje kože i dlake. Uz to, minerali poput kalcijuma i fosfora važni su za zdravlje kostiju i zuba.

Kada je reč o vrsti hrane, možete birati između suve hrane, mokre hrane ili kombinacije oba tipa. Suva hrana je praktična i može pomoći u održavanju zdravih zuba, dok mokra hrana može biti korisna za hidrataciju mačke, posebno kod mačaka koje ne piju dovoljno vode.

Važno je pravilno doziranje hrane kako biste izbegli prekomernu težinu ili, s druge strane, nedostatak hranljivih sastojaka. Pratite smernice proizvođača hrane i prilagodite količinu hrane prema potrebama vaše mačke, uzimajući u obzir njen nivo aktivnosti, starost i zdravstveno stanje.

Higijena

Redovna higijena uključuje redovno čišćenje posuda za hranu i vodu, kao i redovno čišćenje toaleta za mačke. Mačke vole čist prostor za obavljanje nužde, pa je važno redovno čistiti kutiju za pesak.

Kutiju za pesak treba redovno čistiti kako bi vaša mačka ima čist prostor za obavljanje nužde. Preporučuje se da se svakodnevno uklanja izmet, a pesak treba potpuno zameniti i kutiju oprati blagim deterdžentom najmanje jednom nedeljno. Ovo će sprečiti neugodne mirise i smanjiti rizik od infekcija.

Redovno četkanje mačke ne samo da pomaže u održavanju zdrave dlake, već i jača vezu između vas i vašeg ljubimca. Dugodlake mačke posebno zahtevaju redovno četkanje kako se dlaka ne bi ućebala ili umrsila.

Pored četkanja, važno je održavati higijenu dlake i kože mačke. Ukoliko primetite da se maca previše češka ili ima suvu kožu, možda joj je potrebna dodatna hidratacija. Možete koristiti specijalizovane šampone ili sprejeve koji će očistiti dlaku i hidrirati kožu, ali se prethodno posavetujte sa veterinarom kako biste odabrali proizvod koji odgovara potrebama vaše mačke.

Potrebno je i da redovno sečete kandže, a za to možete koristiti posebne makaze za kandže koje su dostupne u radnjama za ljubimce. Budite pažljivi prilikom sečenja kako ne biste povredili živac koji prolazi kroz kandžu. Ako niste sigurni kako pravilno rezati kandže, posavetujte se sa veterinarom.


Zdravlje

Veterinar može pratiti zdravstveno stanje mačke, vakcinisati je i dati preporuke za buve, krpelje i unutrašnje parazite.

Važno je redovno posećivati veterinara, ali takođe je bitno pratiti znakove bolesti kod maca, kao što su promene u apetitu, ponašanju i izgledu. Ako primetite bilo kakve promene kod vaše mačke, trebalo bi odmah kontaktirati veterinara kako bi se utvrdio uzrok i započelo lečenje.

Redovni veterinarski pregledi mogu uključivati i procenu oralnog zdravlja vaše mačke i preporuke za preventivnu ili terapijsku negu. Osim toga, iz udobnosti svoga doma, redovnim četkanjem zuba možete pomoći u sprečavanju nastanka zubnog kamenca i bolesti desni.

Gojaznost je čest problem kod mačaka koji može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su dijabetes, bolesti srca i probleme sa zglobovima. Prilagodite količinu hrane i igrajte se sa njom kako bi bila aktivna i u dobroj formi.


Zabava

Mačke su aktivne životinje koje vole da se igraju i istražuju svoje okruženje.

Od klasičnih loptica i miševa do interaktivnih igračaka koje se pokreću ili imitiraju plen, postoje raznovrsne igračke koje pomaže u održavanju mentalne stimulacije i fizičke aktivnosti mačaka.

Mačke vole penjanje i istraživanje svoje okoline. Postavljanje penjalica, grebalica, regala ili staza duž zidova omogućava mački da se penje i istražuje. Osim toga, mačke vole i kutije i skrovišta u koje mogu da se povuku i osećaju bezbedno.

Bitno je i da provodite vreme sa njom, a to možete učiniti kroz igru -igrajte se koristeći različite igračke kao što su laseri ili pero na štapu kako biste je podstakli na igru. 

Ukoliko je to moguće, svojoj maci dozvolite i pristup dvorištu ili balkonu. Jedino je važno da je dvorište ograđeno, odnosno da mačka nije izložena opasnostima kao što su to saobraćaj ili divlje životinje.

Briga o mačkama zahteva predanost i pažnju, ali nagrada je srećan i zdrav kućni ljubimac koji će doneti mnogo radosti u vaš dom.

Najvažnije od svega je da uživate u vremenu provedenom sa svojom mačkom i da se zajedno zabavljate, vaša ljubav i pažnja su najbolja stvar koju joj možete ponuditi.








Srodni tekstovi:


4 razloga zbog kojih bi trebalo da svi imamo ugaonu garnituru

Da li ste se ikada zapitali zašto su ugaone garniture oduvek jako popularne? Koji god časopis...

Detaljnije

Rolo komarnici u dečijim sobama

Deca se jako plaše insekata, kako onih većih tako i onih manjih, koji im stvaraju skroz druga...

Detaljnije

Crnogorski gradovi i njihove atrakcije koje trebate obići

Crna Gora, zemlja sa bogatom istorijom i spektakularnom prirodnom lepotom, krije u svojim gradovima ...

Detaljnije

Zdravlje kičme kroz povezan uticaj drugih organa

Usled brojnih pritisaka, promena načina života i svakodnevnog funkcionisanja, kičma trpi izvesne pro...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS