Kako i kada početi sa odvikavanjem deteta od pelena?


Porodica


Odvikavanje deteta od pelena je važan korak u njegovom razvoju nezavisnosti. Postoji nekoliko razloga zašto je to važno a glavni je da odvikavanje od pelena pomaže detetu da razvije osnovne životne veštine kao što su kontrola bešike i creva, što je važno za njihovu samostalnost.

Pelene mogu često da izazovu iritacije kože i pelenski osip, pa čak i alergije, a korišćenje noše drastično smanjuje te rizike. Pored drugih poteškoća koje dolaze sa korišćenjem pelena (kao što je, na primer, finansijska teškoća), jasno je da treba što pre početi sa razmišljanjem o odvikavanju ili njihovoj zameni. 

Zato ćemo u ovom tekstu odgovoriti na nekoliko važnih pitanja koja se tiču odvikavanja dece od pelena, kao što su: kada početi sa odvikavanjem, koliko dugo ono traje u proseku, kao i čime možete zameniti pelene ili koji je prvi sledeći korak nakon pelena. 

Spremite se i kupite nošu, gaćice za odvikavanje od pelena i naoružajte se srtpljenjem.


Kada početi sa odvikavanjem deteta od pelena? 


Idealno vreme za odvikavanje deteta od pelena uvek varira, ali većina dece je spremna između 18 meseci i 3 godine. Možete da primetite da je vaše dete spremno za promenu po nekim učestalim znacima, kao što su:

  • Dete pokazuje interesovanje za toalet.

  • Može da ostane suvo nekoliko sati ili tokom dremke.

  • Može da komunicira kada mu je potrebno da ide u toalet.

  • Smeta mu kada je pelena mokra ili prljava.

  • Počinje da pokazuje fizičke znakove kao što su čučanje ili držanje pelene.

Kako započeti proces odvikavanja deteta od pelena?


Ovaj proces je dugačak i nimalo lak, kao što su i mnogi drugi procesi vezani za detetovo odrastanje i razvoj, poput toga da dete uči da hoda ili priča. Za razliku od hodanja i pričanja, odvikavanje od pelena donosi malo veći stres i neprijatnost, konstantno menjanje veša i posteljina, stalnu punu mašinu za veš uz poseban prašak za dečiji veš i tako dalje.

Za početak, postoji nekoliko stvari kojima možete da započnete proces odvikavanja deteta od pelena:

  • Upoznajte dete sa nošom. Objasnite mu njenu finkciju, kako i kada se koristi, i uvek je držite na istom mestu za početak, a najbolje bi bilo da to bude u ili blizu kupatila.

  • Uspostavite rutinu tako što ćete dete redovno stavljati na nošu, posebno nakon obroka ili kada pokaže znake da treba da ide.

  • Pohvalite dete kada koristi nošu uspešno. Mali podsticaji ili nagrade mogu biti dosta motivišući za malu decu, a tako im istovremeno i gradite zdravu naviku na pozitivni podsticaj pri učenju novih stvari.


Najvažnije je da budete strpljivi. Proces može biti dugotrajan i pun neuspeha, te je važno biti strpljiv i ne kažnjavati dete za nezgode. Najbolja opcija je da nošu držite u toaletu, kako bi se dete i kasnije naviklo na toalet za odrasle malo lakše.

Odvikavanje od pelena je važan korak ka razvijanju samostalnosti deteta i zahteva vreme, strpljenje i upornost. Svako dete je različito, pa je važno da se prilagodite njegovom tempu, a odvikavanje nekad može trajati i do nekoliko meseci.

Faze odvikavanja od pelena


Iako je svako dete različito i uči svojim tempom, postoje neke učestale faze kroz koje svako dete prolazi prilikom odvikavanja od pelena.

Prvo je najbitnije upoznavanje da nošom i njenom funkcijom, koje može trajati nekoliko dana, a zatim sledi korak redovnog korišćenja noše. Uz dobru komunikaciju sa detetom, prelazak na redovno korišćenje noše može da se dogodi i u prvih mesec dana.

U početku će dete nužno imati nezgode tokom dana kada se odvikava od pelena, ali kroz par meseci korišćenja noše će i samo početi da je traži kada mu je potrebna. Nakon što pređete korak kontrole bešike tokom dana, sledi onaj teži deo, a to je kontrola tokom noći.

Deca imaju tendenciju da piške u krevet i do sedme godine života, nezgode se dešavaju i zato je važno da ostanete strpljivi. Ali, što se faza skidanja pelena tiče, kontrola bešike tokom noći se obično potpuno uspostavi do pete godine života.

Pri skidanju pelena i tim teškim trenucima tokom noći, jako je bitno da dete ima udoban dečiji veš! Bilo da krećete na more sa detetom ili ostajete ovog leta kod kuće, u procesu odvikavanja mnogo će vam pomoći gaćice za odvikavanje.

Izbor materijala, način izrade i model veša su najbitnije stvari na koje morate da obratite pažnju kada irate veš za vašu decu, pogotovo onaj koji koriste tokom noći. Sa dobrim odabirom veša dolazi i udobnost sna i lakše odvikavanje od pelena!
Srodni tekstovi:


Kako da izaberete savršeni cvetni aranžman?

Cvetni aranžmani su dostigli vrhunac kreativnosti i umeća još tokom prethodne decenije. Godin...

Detaljnije

Nekoliko najpopularnijih stilova za uređenje doma

Dekoracija doma je umetnost koja odražava individualnost i ukus svakog pojedinca. Različiti stilovi ...

Detaljnije

Kako prepoznati lajmsku bolest?

Verovatno su mnogi čuli za ovu vrstu oboljenja. A treba znati da lajmska bolest nastaje usled uboda ...

Detaljnije

Promene na koži: Kada treba da se zabrinemo i odreagujemo?

Koža je naš najveći organ i prolazi kroz različite promene tokom života koje mogu biti uzroko...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS