Prašak za bebe – jedna od ključnih stavki za zdravlje vašeg deteta


Porodica Zdravlje



Beba u dom unosi novu, posebnu energiju, ali i pojačanu pažnju oko sitnica koje do skora niste ni primećivali. Kompletno zdravlje bebe zahteva da obratite pažnju i na najsitnije detalje. Jedan od problema koji se često javlja kod male dece su problemi sa kožom. S obzirom na to da se tek upoznaju sa svetom i ostvaruju prvi kontakt sa mnogim stvarima, neretko mogu imati i nepovoljnu reakciju na nešto. Njihov organizam se preko alergija, osipa, ekcema brani ili vam signalizira da je vašoj bebi neophodna pojačana nega i zaštita od štetnih sastojaka i materija. Jedan od načina da izbegnete reakcije ne bebinnoj koži ili ih bar svedete na minimum je da se pravilno organizujete kada je u pitanju pranje i čuvanje bebinog veša.

Nekoliko pravila vezanih za pranje i održavanje bebinog veša

Pošto bebe često dobijaju poklone, u vidu štramplica, benkica, čarapica, posteljina, plišanih igračaka,... osnovno je pravilo da ih treba pre upotrebe oprati. Iako većina mama to zna, jedan manji broj njih i dalje veruje da je tek kupljena stvar iz prodavnice, doneta čista i spremna za korišćenje. Drugo pravilo je da bebinu odeću držite i perete odvojeno od odeće ostalih članova porodice (ukoliko su u pitanju, recimo platnene pelene, perite ih potpuno zasebno, tj. odvojeno i od ostalih bebinih stvari). Preporučljivo je da temperatura u kojoj se pere dečija garderoba ne bude niža od 60 stepeni, ali uoliko koristite odgovarajući prašak za bebe i niže temperature (sve od 30 do 95 stepeni) će dobro oprati veš. 

Ti praškovi za bebe sadrže i posebnu formulu za pranje belog veša, što je vrlo važno da ne biste koristili razne izbeljivače i hemikalije koi su agresivni za bebinu kožu. Preporuka je, takođe, da se paršak za bebe najpre sipa u bubanj veš mašine, pa potom stavi njen veš. Ukoliko koristite omekšivače neka budu specijalizovani kao i praškovi za bebe, možda i od istog proizvođača ili, eventualno, umesto njih, u „fiokicu“ za omekšivač sipajte pola šolje belog sirćeta. Naposletku, dobar prašak za bebe je neophodan i zato što sadrži zdrave, dozvoljene i neiritirajuće supstance koja mogu uspešno otkloniti fleke i mrlje sa bebinih portikli iili odeće. Još jedan koristan savet vezan za sušenje bebibe odeće – ukoliko ga sušite u mašini, nemojte koristiti mirišljave maramice, mogu izazvati ozbiljnu iritaciju na bebinoj koži.

Zašto je važno koristiti prašak za bebe?

Običan prašak, koji mi koristimo, sadrži oko 4000 supstanci koje su veštačke, a doprinose upečatljivim i postojanim mirisima. Te vrste mirisa i parfema se koriste i u izradi sapuna, kupki, šampona,... Kao što za to postoji linija za bebe i važno ju je koristiti, važno je odabrati i dobar prašak za bebe. Hemikalije iz običnih praškova preko kože i udisanjem dospevaju u naš organizam, međutim oni su prejaki za bebu, pa mogu izazvati alergijsku reakciju, osip, ekcem, respiratorne smetnje. Dok je dete baš malo savetuje se da pored toga što za njega koristimo odgovarajući prašak za bebe i mame obrate pažnju na to šta koriste za ličnu higijenu, jer sve toksične hemikalije mogu preneti direktno na bebu.








Srodni tekstovi:


Drvo u savremenom enterijeru

Pred vama je prostor koji želite da uredite i prvo od čega krećete je uređenje podnih površin...

Detaljnije

Kako negovati intimnost sa svojim partnerom

Intimnost nije samo na seksualni aspekt veze, on predstavlja mnogo više od toga. Odnos sa sna...

Detaljnije

Vodič za najbolji provod u Beogradu

Gde u najsavršeniji provod, ako ne u srpsku prestonicu, zar ne? Gotovo da cela Evropa, a čest...

Detaljnije

Značaj i uloga fine motorike kod dece i kako da podstaknete njen razvoj

Kada vaš mališan uloži napor da željeni predmet dohvati i njime manipuliše, zna...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS