Prašak za bebe – jedna od ključnih stavki za zdravlje vašeg deteta


Porodica ZdravljeBeba u dom unosi novu, posebnu energiju, ali i pojačanu pažnju oko sitnica koje do skora niste ni primećivali. Kompletno zdravlje bebe zahteva da obratite pažnju i na najsitnije detalje. Jedan od problema koji se često javlja kod male dece su problemi sa kožom. S obzirom na to da se tek upoznaju sa svetom i ostvaruju prvi kontakt sa mnogim stvarima, neretko mogu imati i nepovoljnu reakciju na nešto. Njihov organizam se preko alergija, osipa, ekcema brani ili vam signalizira da je vašoj bebi neophodna pojačana nega i zaštita od štetnih sastojaka i materija. Jedan od načina da izbegnete reakcije ne bebinnoj koži ili ih bar svedete na minimum je da se pravilno organizujete kada je u pitanju pranje i čuvanje bebinog veša.

Nekoliko pravila vezanih za pranje i održavanje bebinog veša

Pošto bebe često dobijaju poklone, u vidu štramplica, benkica, čarapica, posteljina, plišanih igračaka,... osnovno je pravilo da ih treba pre upotrebe oprati. Iako većina mama to zna, jedan manji broj njih i dalje veruje da je tek kupljena stvar iz prodavnice, doneta čista i spremna za korišćenje. Drugo pravilo je da bebinu odeću držite i perete odvojeno od odeće ostalih članova porodice (ukoliko su u pitanju, recimo platnene pelene, perite ih potpuno zasebno, tj. odvojeno i od ostalih bebinih stvari). Preporučljivo je da temperatura u kojoj se pere dečija garderoba ne bude niža od 60 stepeni, ali uoliko koristite odgovarajući prašak za bebe i niže temperature (sve od 30 do 95 stepeni) će dobro oprati veš. 

Ti praškovi za bebe sadrže i posebnu formulu za pranje belog veša, što je vrlo važno da ne biste koristili razne izbeljivače i hemikalije koi su agresivni za bebinu kožu. Preporuka je, takođe, da se paršak za bebe najpre sipa u bubanj veš mašine, pa potom stavi njen veš. Ukoliko koristite omekšivače neka budu specijalizovani kao i praškovi za bebe, možda i od istog proizvođača ili, eventualno, umesto njih, u „fiokicu“ za omekšivač sipajte pola šolje belog sirćeta. Naposletku, dobar prašak za bebe je neophodan i zato što sadrži zdrave, dozvoljene i neiritirajuće supstance koja mogu uspešno otkloniti fleke i mrlje sa bebinih portikli iili odeće. Još jedan koristan savet vezan za sušenje bebibe odeće – ukoliko ga sušite u mašini, nemojte koristiti mirišljave maramice, mogu izazvati ozbiljnu iritaciju na bebinoj koži.

Zašto je važno koristiti prašak za bebe?

Običan prašak, koji mi koristimo, sadrži oko 4000 supstanci koje su veštačke, a doprinose upečatljivim i postojanim mirisima. Te vrste mirisa i parfema se koriste i u izradi sapuna, kupki, šampona,... Kao što za to postoji linija za bebe i važno ju je koristiti, važno je odabrati i dobar prašak za bebe. Hemikalije iz običnih praškova preko kože i udisanjem dospevaju u naš organizam, međutim oni su prejaki za bebu, pa mogu izazvati alergijsku reakciju, osip, ekcem, respiratorne smetnje. Dok je dete baš malo savetuje se da pored toga što za njega koristimo odgovarajući prašak za bebe i mame obrate pažnju na to šta koriste za ličnu higijenu, jer sve toksične hemikalije mogu preneti direktno na bebu.
Srodni tekstovi:


Vakcinacija u trudnoći - šta se (ne) preporučuje

Vakcinacija u trudnoći nije razlog za brigu iako većina trudnica strahuje za zdravlje bebe kada treb...

Detaljnije

Kako odabrati auto školu

Napunili ste dovoljn godina za polaganje vožnje, onda je pravo vreme da se raspitate i detaljno info...

Detaljnije

5 najboljih načina da investirate novac u 2022. godini

 Investiranje novca je uvek nesigurna stvar ali ukoliko dobro istražite tržište u kom pl...

Detaljnije

Zbog čega je dukat poseban poklon?

Kada su posebne prilike u pitanju i pokloni treba da budu posebni. Kada nekome želite da ukažete poš...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS