Izbor najboljeg uglja za vaše domaćinstvo za zimu koja je pred nama


Dom

Najpopularnije orgevno sredstvo, kako tokom prošlosti, tako i danas, jeste ugalj. Da bi, tokom kupovine, izbegli nedoumice i znali kako da izaberete najbolji ugalj morate se informisati i znati osnovne karakteristike uglja.


Upotreba uglja kroz istoriju

Tokom celokupne ljudske istorije, ugalj se koristi kao energetski resurs. Ima najdužu istoriju upotrebu, o kojoj svedoče dokazi da su ga Rimljani koristili još u drugom i trećem veku. Pravi pokretač upotrebe uglja bila je industrijska revolucija. Kada je Džejms Vat pronašao motor na paru, za proizvodnju pare koja je pokretala motor koristio se upravo ugalj. Tokom 19. veka brodovi i vozovi su bili glavno sredstvo za transport i koristili su paru za pogon, za čiju proizvodnju se koristio ugalj. 1880. godine ugalj je prvi put upotrebljen kako bi se proizvela električna energija.

Danas, upotreba uglja je veoma rasprostranjena, prvenstveno za proizvodnju struje i toplote. Možemo sa sigurnošću reći da je to najveći izvor energije za proizvodnju električne energije širom sveta. Pored industrije, različite vrste najboljeg uglja se upotrebljavaju i kod velikog dela stanovništva, uglavnom kao izvor toplote, tokom zimskog perioda.


Razlikujemo nekoliko vrsta najboljeg uglja

Ugalj se moze deliti pomoću različitih kriterijuma a najvažnija je podela uglja na treset, lignit, mrki ugalj i kameni ugalj. Glavna razlika između ovih ugljeva je u njihovom sastavu i toplotnoj moći.

Treset je materijal koji u svom sastavu ima 55% uglja. Može se reći da je to vrsta uglja sa najmanjom kalorijskom vrednosti koja postoji. Njegova boja je smeđkasto zelena i ima veliku količinu vode.

Lignit odnosno takozvani  „drveni ugalj“  je vrsta mrkog uglja sa manjim stepenom ugljenisanja. Ligniti dobro sagorevaju, ostavljaju malo pepela prilikom loženja zbog čega su veoma zastupljeni u upotrebi domaćinstava u Srbiji, pre svega za peći i male kotlove. S obzirom na to da se sušenjem smanjuje procenat vlage, mogu se pronaci ligniti koji su sušeni i oplemenjeni, kao sto je ugalj iz rudarskog basena Kolubare „sušeni vreoci“ i ugalj iz rudnika Obilić „sušeni Obilić“, sa Kosova i Metohije. Na taj način lignit postaje jedan od najboljih ugljeva za velike kotlove jer mu se povećava kalorijska vrednost.

Mrki ugljevi su veoma rasprostranjeni i mogu biti sa višom i nizom kalorijskom vrednošću. Imaju tamno mrku ili tamno crnu, a po nekad i plavičastu boju. Po sastavu, mrki ugalj je kompaktan i tvrd. Poseduje visoku kalorijsku vrednost i ne zahteva često loženje, što ga po mnogima čini najboljim ugljem.  

Njegova najveća primena je za industriju i za grejanje u domaćinstvima koja imaju samostalne kotlarnice i za sisteme sa centralnim grejanjem. U prodaji se može pronaći više vrsta mrkog uglja a oni se razlikuju u odnosu na njihovog proizvođača. „Rembas“, „Bogovina“, „Soko“, „Štavalj“ i „Jasenovac“ predstavljaju najbolji ugalj domaćeg porekla. Pored njih, postoji i nekoliko vrsta uvoznih mrkih ugljeva: „Djurdjevik“, „Mezgraja“, “Breza“, „Banovići“.

Kameni ugalj se prepoznaje po svojoj boji koja se kreće od tamno sive do crne boje. Odlikuje se visokom kalorijskom vrednošću. Zbog velike toplotne vrednosti, najčešće se koristi u industriji. U domaćinstvima primenu ima kod velikih sistema grejanja koji mogu da podnesu  veliku toplotnu vrednost.

Nadamo se da će Vam ovaj mali tekst o uglju, pomogao da pronađete najbolji ugalj za vaše potrebe.Srodni tekstovi:


Vodič za studiranje u Austriji

Odvažnost je usuditi se na nove korake, koji menjaju životni pravac. Odvažni su oni koji u sebi imaj...

Detaljnije

Želite li da postanete sudski tumač – evo šta je potrebno za ovu profesiju

Oduvek su vas zanimali jezici i prevodilačke aktivnosti? Svoje slobodno vreme posvećujete nauci, knj...

Detaljnije

Kako smanjiti stres prilikom preseljenja u drugi grad

Početak života u novom gradu nosi uzbuđenje i neizvesnost koju ne možemo izbeći niti razumeti u potp...

Detaljnije

Zatezanje i oblikovanje celog tela putem Total Body Liftinga

Ukoliko ste se ranije borili sa preteranim viškom kilograma, pa se odlučili da poradite na to...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS