Da li se odlučiti za pločice ili tapete za kuhinju


Dom Dom

Kuhinja je prostor u stanu, kući ili čak poslovnom objektu, koji se svakodnevno koristi za pripremu dnevnih obroka. To govori da je značaj uređenja ove prostorije izuzetno visok. Zidovi u kuhinji su osnov za postavljanje elemenata, pa je bitno da budu kvalitetno postavljeni i adekvatno obloženi.

U ovu prostoriju se postavljaju keramičke pločice za kuhinju, ili tapete za zid, u zavisnosti od predviđenih funkcija, estetskog doživljaja i potreba korisnika. U nastavku ovog teksta daćemo osnovna poređenja: sa jedne strane imamo keramičke pločice za kuhinju, a sa druge samolepljive tapete. Krajnji izbor je na korisnicima.

Keramičke pločice za kuhinju su otpornije na vlagu

Keramičke pločice za kuhinju su odlično rešenje jer su vrlo trajne, često kvalitetne i otpornije na vlagu nego što su tapete za zid. Karakteriše ih veći stepen čvrstoće, različite dimenzije i postupak lepljenja, što daje dugoročnu upotrebu. Kako je kuhinja prostorija u kojoj se pripremaju obroci, upotrebljava sudopera i slavina, dolazi do protoka vode i  javljanja vlage. Keramičke pločice za kuhinju su otpornije na vlagu, jer se ne radi o papirnom, već o materijalu koji je pogodan i za kupatilo, gde je proticanje vode još veće, ali i za spoljnu upotrebu, kada je prostor izložen atmosferskim uticajima. S druge strane lepak za pločice pruža dugotrajnst i stabilnost pločica za razliku od tapeta za kuhinju.

Tapete za zid su jednostavnije za postavljanje i jeftinije

Samolepljive tapete su moderno rešenje u opremanju i uređenju različitih prostorija. Sve češće, mogu se primetiti i u kuhinjama. Razlog je što su jednostavne za postavljanje. Ukoliko se radi o kuhinji, bitno je da tapete za zid budu izrađene od kvalitetnijeg papira, ili ojačani plastificiranjem. Postavljanje je brzo i lako, uz očišćen i slobodan ceo zid. Uglavnom se vodi računa prvobitno o tome da površina bude ravna i da se tapete za kuhinju postave pravilno u svim dimenzijama, bilo da ih ima dve ili tri. Za razliku od pločica, postavljanje tapeta ne ostavlja prljavštinu, ne zahteva buku, lepak, rad majstora i višesatno iznošenje šuta. Iz tih razloga, tapete za zid su jeftinije rešenje za bilo koju prostoriju, pa i za kuhinju.


Keramičke pločice su često dopadljivije

Iako su tapete za kuhinju danas popularne, češće se postavljaju u privremenim objektima brze hrane i kafićima, nego što je to situacija sa životnim prostorima. Razlog je, pored kvaliteta i funkcionalnosti, i znatno veća pristupačnost i dopadljivost za ovaj prostor. Gotovo da je kuhinja bez pločica nezamisliva. Keramičke pločice za kuhinju, kupatilo ili spoljnu upotrebu izrađuju se u najrazličitijim dimenzijama – od sitnog mozaika, do dimenzija od 1 metar. Oblici su takođe brojni: postoje pravougaone, četvrtaste, nepravilnog oblika, ili trodimenzionalne. Cenovno su pristupačne, pa se klasiraju prema dizajnu, klasi i proizvođačima. Dobro poznata je španska i italijanska keramika.

Tapete za zid su fleksibilno rešenje

Pored toga što su jeftinije, tapete za kuhinju mogu se brzo i jednostavno skinuti, zameniti ili izmeniti. Ako prvobitno kupite tapete za zid, pa uvidite da je veća količina vlage i da su vam pločice dopadljivije, budite bez brige – jednostavno ih možete prelepiti preko postavljenih tapeta. One su ravne, pa ne smetaju nanošenju sloja lepka i stavljanju zidnih pločica, već odaju utisak da na zidu nema ništa osim kreča. Upravo zbog toga, tapete za kuhinju mogu biti prelazno, ili privremeno rešenje.

Kuhinja je važna prostorija u svakom domu i bitno je kako će elementi biti postavljeni, ali i zidovi uređeni. Generalno, povoljnije rešenje su keramičke pločice za kuhinju, mada savremeno doba karakteriše i sve obimnija prisutnost tapeta u ovom prostoru.


Srodni tekstovi:


Upis u privatne srednje škole i obrazovni profil

Većina roditelja pridaje veliku važnost obrazovanju svoje dece i nastoje da im pruže što bolj...

Detaljnije

Šta se događa u okviru prvog trimestra trudnoće i na koji način se nedelje računaju?

Jedna od čestih zabuna kod žena, posebno kod onih koje su trudne po prvi put, jeste kako se trudnoća...

Detaljnije

Kako napraviti harmonika vrata

Mnogo toga što nam je potrebno u domu deluje da ne možemo sami da napravimo, bez pomoći majst...

Detaljnije

Šta je CRM?

Svaka uspešna firma ima jasan plan rada i na taj način se određuje i predviđa uzlazna putanja. Plan ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS