Da li se odlučiti za pločice ili tapete za kuhinju


Dom Dom

Kuhinja je prostor u stanu, kući ili čak poslovnom objektu, koji se svakodnevno koristi za pripremu dnevnih obroka. To govori da je značaj uređenja ove prostorije izuzetno visok. Zidovi u kuhinji su osnov za postavljanje elemenata, pa je bitno da budu kvalitetno postavljeni i adekvatno obloženi.

U ovu prostoriju se postavljaju keramičke pločice za kuhinju, ili tapete za zid, u zavisnosti od predviđenih funkcija, estetskog doživljaja i potreba korisnika. U nastavku ovog teksta daćemo osnovna poređenja: sa jedne strane imamo keramičke pločice za kuhinju, a sa druge samolepljive tapete. Krajnji izbor je na korisnicima.

Keramičke pločice za kuhinju su otpornije na vlagu

Keramičke pločice za kuhinju su odlično rešenje jer su vrlo trajne, često kvalitetne i otpornije na vlagu nego što su tapete za zid. Karakteriše ih veći stepen čvrstoće, različite dimenzije i postupak lepljenja, što daje dugoročnu upotrebu. Kako je kuhinja prostorija u kojoj se pripremaju obroci, upotrebljava sudopera i slavina, dolazi do protoka vode i  javljanja vlage. Keramičke pločice za kuhinju su otpornije na vlagu, jer se ne radi o papirnom, već o materijalu koji je pogodan i za kupatilo, gde je proticanje vode još veće, ali i za spoljnu upotrebu, kada je prostor izložen atmosferskim uticajima. S druge strane lepak za pločice pruža dugotrajnst i stabilnost pločica za razliku od tapeta za kuhinju.

Tapete za zid su jednostavnije za postavljanje i jeftinije

Samolepljive tapete su moderno rešenje u opremanju i uređenju različitih prostorija. Sve češće, mogu se primetiti i u kuhinjama. Razlog je što su jednostavne za postavljanje. Ukoliko se radi o kuhinji, bitno je da tapete za zid budu izrađene od kvalitetnijeg papira, ili ojačani plastificiranjem. Postavljanje je brzo i lako, uz očišćen i slobodan ceo zid. Uglavnom se vodi računa prvobitno o tome da površina bude ravna i da se tapete za kuhinju postave pravilno u svim dimenzijama, bilo da ih ima dve ili tri. Za razliku od pločica, postavljanje tapeta ne ostavlja prljavštinu, ne zahteva buku, lepak, rad majstora i višesatno iznošenje šuta. Iz tih razloga, tapete za zid su jeftinije rešenje za bilo koju prostoriju, pa i za kuhinju.


Keramičke pločice su često dopadljivije

Iako su tapete za kuhinju danas popularne, češće se postavljaju u privremenim objektima brze hrane i kafićima, nego što je to situacija sa životnim prostorima. Razlog je, pored kvaliteta i funkcionalnosti, i znatno veća pristupačnost i dopadljivost za ovaj prostor. Gotovo da je kuhinja bez pločica nezamisliva. Keramičke pločice za kuhinju, kupatilo ili spoljnu upotrebu izrađuju se u najrazličitijim dimenzijama – od sitnog mozaika, do dimenzija od 1 metar. Oblici su takođe brojni: postoje pravougaone, četvrtaste, nepravilnog oblika, ili trodimenzionalne. Cenovno su pristupačne, pa se klasiraju prema dizajnu, klasi i proizvođačima. Dobro poznata je španska i italijanska keramika.

Tapete za zid su fleksibilno rešenje

Pored toga što su jeftinije, tapete za kuhinju mogu se brzo i jednostavno skinuti, zameniti ili izmeniti. Ako prvobitno kupite tapete za zid, pa uvidite da je veća količina vlage i da su vam pločice dopadljivije, budite bez brige – jednostavno ih možete prelepiti preko postavljenih tapeta. One su ravne, pa ne smetaju nanošenju sloja lepka i stavljanju zidnih pločica, već odaju utisak da na zidu nema ništa osim kreča. Upravo zbog toga, tapete za kuhinju mogu biti prelazno, ili privremeno rešenje.

Kuhinja je važna prostorija u svakom domu i bitno je kako će elementi biti postavljeni, ali i zidovi uređeni. Generalno, povoljnije rešenje su keramičke pločice za kuhinju, mada savremeno doba karakteriše i sve obimnija prisutnost tapeta u ovom prostoru.






Srodni tekstovi:


Povrede kao sastavni deo života

Vođenje zdravog načina života uključuje pravilnu ishranu i redovno bavljenje fizičkom aktivno&scaron...

Detaljnije

Da li treba drugima reći da ste povećali grudi

U većini slučajeva kada devojke i žene nemaju dovoljno samopouzdanja, kada nisu zadovoljne sobom, ka...

Detaljnije

Pojačajte hormon sreće prirodnim putem

Svima je bliže ono što je prirodno, makar se na to mišljenje u poslednje vreme svode b...

Detaljnije

Splavovi čije je ime sinonim za najbolji noćni provod u Beogradu

Restorani, kafane, klubovi, splavovi, različiti enterijeri, ponude, vrsta muzike, ali isti cilj &nda...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS