Artritis – sve zastupljenija bolest zglobova u 21. veku


Zdravlje Zdravlje

artritis


Jedna od bolesti vezivnog tkiva koja pogađa zglobove i izaziva njihovu upalu jeste artritis. Reč je o široko rasprostranjenoj bolesti od koje boluje svaki stoti stanovnik na planeti. Uglavnom pogađa žensku populaciju starosne dobi od četrdeset do šezdeset godina. 

Kada je zglob zahvaćen artritisom, može se javiti toliko neizdrživ bol da onemogući svakodnevno kretanje osobe koja je obolela. Sa druge strane zglob postaje otečen, crven baš kao kod svakog upalnog procesa. Zbog toga je važno reagovati na vreme i potražiti lekarsku pomoć.


Koji su uzroci za nastanak artritisa?

Još uvek nije ispitan tačan uzročnik za nastanak ove zapaljenske bolesti. Genetski faktor je svakako prisutan, pa tako ako neko od vaših ukućana (otac ili majka) ima problema sa artritisom, postoji određeni procenat verovatnoće da ćete i vi kada dođete u njihove godine takođe oboleti.

Isto tako, prisustvo određenih bakterija i virusa u organizmu mogu kasnije dovesti do zapaljenja zglobova, naročito ukoliko se na vreme ne leče i ne otklone.

Neretko se dešava da porodilje nakon tri meseca od porođaja usled hormonalnih promena obole od artritisa.


Koje su osnovne vrste ovog zapaljenskog procesa?

U artritis spada preko sto oboljenja koja mogu biti povezana sa upalom zglobova. Ipak, tri su najčešća. 

Osteoartritis je najčešći oblik artritisa koji u većini slučajeva zahvata hrskavicu, a ukoliko se ne reaguje na vreme hrskavica može biti trajno oštećena i tako izazvati bol a u nekim situacijama i potpunu nepokretnost zgloba. Ovaj oblik artritisa je karakterističan po tome što zahvata one zglobove koji su najviše opterećeni telesnom težinom. To su pres svega kukovi, kolena, stopala i šake. 

Reumatoidni artritis je druga vrsta oboljenja koja pored zglobova može zahvatiti i predeo kože, očiju, pluća ili krvne sudove. Najčešći simptom koji mogu imati obolele osobe su povišena temperatura i konstantan umor. Bolest je takva da ako vam se desi da vam je levo koleno otečeno i upaljeno, postoji šansa da vam se isti zdravstveni problem javi i sa desnim kolenom. 

Giht spada u grupu najbolnijih procesa kada je artritis u pitanju. Nastaje kada organizam nije u stanju da otkloni svu mokraćnu kiselinu. Javlja se kod osoba koje su bile izložena nekom stresnom događaju, kao i kod osoba koje često konzumiraju alkohol i duvan kao i određene medikamente. Gihtom su najviše pogođeni donji delovi tela poput zglobovi nožnih prstiju ili zglobovi pete. 


 Na koji način se može lečiti artritis?

Ukoliko primetite neke od simptoma kao što je bol i otečenost u zglobovima, odmah se javite svom izabranom lekaru opšte prakse koji će vas dalje uputiti kod reumatologa, fizijatra ili ortopeda, u zavisnosti kakav zdravstveni problem imate. Napredak tehnologije u medicine omogućava korišćenje savremenih metoda kod lečenja svakog oblika i vrste artritisa. 

Za terapiju se prepisuju odgovarajuće vežbe kao i zaštita zgloba korišćenjem odgovarajućih krema i suplemenata koji su namenjeni za otklanjanje bola i crvenila kao za prevenciju od nastanka mnogih drugih bolesti. 

Može se desiti da vam lekar prepiše dijetu kako biste izgubili nekoliko kilograma telesne mase i tako smanjili opterećenje na zglobovima. 








Srodni tekstovi:


Osvežite enterijer uz minimum troškova

 Vaš dom je intiman prostor u kome se može istražiti kreativnost i izgraditi kutak koji ...

Detaljnije

Mogu li vitamin C i trešnje da doprinesu lečenju gihta?

Vrsta artritisa koju karakterišu iznenadni, intenzivni bolovi, crvenilo, otok i osetljivost u...

Detaljnije

Kako prepoznati moždani udar?

Moždani udar može ostaviti nesagledive posledice i jako je bitno hitno reagovati ukoliko do njega do...

Detaljnije

Učenje engleskog jezika online

Ukoliko pripadate grupi ljudi koja nikada nije učila engleski jezik, ili razumete ponešto ali...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS